notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A magyar tenger csodája

hirdetes

A Balatonról bővebben I.rész

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

A magyar tenger. Szinte minden magyar kedvence. Az biztos viszont, hogy már mindenki volt ott hosszabb-rövidebb ideig. Van, aki a nyári Balatonért van oda, valaki aki az ősziért rajong, és olyan is akad persze, aki a tó és környéke téli világát szereti.

A csodás nyári Balaton

 

Az az igazán fantasztikus ott, hogy az ember mindig eltudja érni ott, amit szeretne. Aki szereti a nyarat, a nyüzsgést annak nincs más hátra: irány Siófok, a déli part, vagy Balatonfüred északon és azonnal belevetheti magát az élvezetekbe és az emberforgatagba. Aki szereti a nyugalmat, hogy senki nem zavarja a pihenését, annak sem kell aggódnia, hiszen a kisebb tó melletti települések nem annyira turistafrekventáltak, ott kevesebb az ember.

 

Külön érdekessége, hogy élesen megkülönböztethető az északi és a déli part. Nagyjából erre a két kategóriára is különíthető az emberek, akik a tavat szeretik: van, aki az északira, van, aki a déli partra esküszik.Ismerjük meg most ezt a csodát, amire mi magyarok olyan büszkék vagyunk.

hirdetes

 

A csodás nyári Balaton

 

Volt olyan időszak, hogy csak két megye határolta, manapság három osztozik rajta. De tudjuk mindannyian azt manapság is, hogy a Balaton, az Balaton. Érdekesség, hogy ezt így konkrétan csak egyetlen egyszer mondták ki, míg 1919-ben, mikor is létrehozták a Balaton-megyét.

 

hirdetes

Persze a buta gondolatok sem álltak távol vele szemben: volt, hogy ki akarták szárítani - hiszen kiváló katonai gyakorlóterepnek vélték. De felmerültek olyan lehetőségek is, hogy ki kellene bővíteni, mellé pedig óriási vízierőműveket akartak telepíteni, a tó ökológiáját alaposan befolyásolva ezzel. 

 

A csodás nyári Balaton

 

Szerencsére mindez nem történt meg. A Balaton manapság nyugodt életét éli, különböző buta reformgondolatok nélkül. Reméljük, hogy ez sokáig így s marad.

 

Külön érdekessége, hogy bár Keszthely védette le a Balaton fővárosa címet, de szokták emlegetni Siófokot és Balatonfüredet is ezzel kapcsolatban. A déli parti település a buli és a nyüzsgés központja, Füred pedig észak központja. Ezért is tűnik érdekesnek, hogy először a nyugati parton elhelyezkedő Keszthelynek jutott eszébe, hogy ezt a címet megszerezze magának.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen Tovább

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 5.0

Balaton