A magyar tenger csodája

hirdetes

A Balatonról bővebben I.rész

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

A magyar tenger. Szinte minden magyar kedvence. Az biztos viszont, hogy már mindenki volt ott hosszabb-rövidebb ideig. Van, aki a nyári Balatonért van oda, valaki aki az ősziért rajong, és olyan is akad persze, aki a tó és környéke téli világát szereti.

A csodás nyári Balaton

 

Az az igazán fantasztikus ott, hogy az ember mindig eltudja érni ott, amit szeretne. Aki szereti a nyarat, a nyüzsgést annak nincs más hátra: irány Siófok, a déli part, vagy Balatonfüred északon és azonnal belevetheti magát az élvezetekbe és az emberforgatagba. Aki szereti a nyugalmat, hogy senki nem zavarja a pihenését, annak sem kell aggódnia, hiszen a kisebb tó melletti települések nem annyira turistafrekventáltak, ott kevesebb az ember.

 

Külön érdekessége, hogy élesen megkülönböztethető az északi és a déli part. Nagyjából erre a két kategóriára is különíthető az emberek, akik a tavat szeretik: van, aki az északira, van, aki a déli partra esküszik.Ismerjük meg most ezt a csodát, amire mi magyarok olyan büszkék vagyunk.

hirdetes

 

A csodás nyári Balaton

 

Volt olyan időszak, hogy csak két megye határolta, manapság három osztozik rajta. De tudjuk mindannyian azt manapság is, hogy a Balaton, az Balaton. Érdekesség, hogy ezt így konkrétan csak egyetlen egyszer mondták ki, míg 1919-ben, mikor is létrehozták a Balaton-megyét.

 

Persze a buta gondolatok sem álltak távol vele szemben: volt, hogy ki akarták szárítani - hiszen kiváló katonai gyakorlóterepnek vélték. De felmerültek olyan lehetőségek is, hogy ki kellene bővíteni, mellé pedig óriási vízierőműveket akartak telepíteni, a tó ökológiáját alaposan befolyásolva ezzel. 

hirdetes

 

A csodás nyári Balaton

 

Szerencsére mindez nem történt meg. A Balaton manapság nyugodt életét éli, különböző buta reformgondolatok nélkül. Reméljük, hogy ez sokáig így s marad.

 

Külön érdekessége, hogy bár Keszthely védette le a Balaton fővárosa címet, de szokták emlegetni Siófokot és Balatonfüredet is ezzel kapcsolatban. A déli parti település a buli és a nyüzsgés központja, Füred pedig észak központja. Ezért is tűnik érdekesnek, hogy először a nyugati parton elhelyezkedő Keszthelynek jutott eszébe, hogy ezt a címet megszerezze magának.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton

Szótár

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a... Tovább

Sail Melbourne

Sail Melbourne vitorlás verseny Az ISAf Sailing World Cup-ot hét különböző országban... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes