A Budai Várnegyed Budapest egyik legszebb ékessége.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Budai Várnegyed 5 legjobb látványossága

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Budai Várnegyed 5 legjobb látványossága


2018/06/02
CsA

A Budai Várnegyed 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján, de a köznyelvben mindenki csak Budai várként hivatkozik rá. A gyönyörű vár Budapest I. kerületének része, ami a Margit híd és az Erzsébet híd között helyezkedik el. Budapest nem csupán Magyarország fővárosa, hanem legszebb városa is egyben, ami igen nagy külföldi elismertségnek is örvend.

A Budai Várnegyed a Margit híd és az Erzsébet híd között található

A budai vár munkálatai már a 13. században elkezdődtek, ugyanis IV. Béla király egy újabb tatárjárástól tartva szorgalmazta a vár mielőbbi felépítését. Az idő múlásával különböző történelmi események következtében a várnak több ostromot és háborút is át kellett vészelnie. Minden pusztítás után igyekeztek a várat közel eredeti állapotára visszaállítani és rekonstruálni, amely több-kevesebb sikerrel, de mindig megvalósult. A Budai Várnegyed területén jelenleg is számos középkori műemlék, 17-18. századi épület csodálható meg és járható be, melyek közül cikkünkben 5 igazán szép látványosságot mutatunk meg!

 

1. Budavári Sikló

A Budavári Sikló lényegében egy vasút, amivel a Széchenyi Lánchíd lábától a legegyszerűbben lehet megközelíteni a várat. A siklóvasút alsó, induló állomása a Clark Ádám téren található a Lánchíd budai hídfőjénél, míg felső végállomása a Budai várban, a Szent György téren. A menetidő hozzávetőlegesen 2 perc, amit egy 95 méter hosszúságú és 50 méter magasságú pályán tesz meg.

 

2. Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nemzeti könyvtára hazánknak, Magyarországnak. Feladata, hogy összegyűjtse és megőrizze a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökségeket, és ezeket bárki felé hozzáférhetővé tegye. Az OSZK volt az első igazi nemzeti közintézményünk, amelyet maga gróf Széchényi Ferenc alapított 1802. november 25-én. A könyvtár napjainkban több mint nyolcmillió egységet tart rendszerezve, amelyek között, több mint 2 millió könyv, 300 ezer kiadvány, 1 millió kézirat, 200 ezer térkép, közel 300 ezer kép, 20 ezer hanganyag található.

 

3. Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a magyar képzőművészet legnagyobb közgyűjteménye. 1957 óta önálló múzeumként működik, de a mai helyére, a Budavári Palotába csak 1975-ben költözött. A gyűjtemény az államalapítástól a jelenkorig, a legősibb magyar emlékektől a kortárs művekig öleli fel az emlékeket. Több állandó kiállítás is található a Magyar Nemzeti Galériában, mint a gótikus táblaképek és faszobrok, a középkori és a reneszánsz kőtárak, 19. századi festészet és szobrászat és emellett még Munkácsy Mihály és Paál László művei is kiemelt helyet kapnak. A történelem szerelmeseinek egy életre szóló élményt nyújthat a gyűjtemény, így aki a Budavári Palota felé barangol semmiképp sem hagyhatja ki ezt a különleges helyet.

 

 

4. Halászbástya

A Halászbástya a Budai vár legismertebb és legnépszerűbb műemlékhelye, amely a lélegzetelállító panorámájáról vált méltán híressé. Egész területéről rendkívül jól beláthatóvá válik a Duna és a rajta úszó hajók, a város másik fele, Pest, valamint a Parlament. A Halászbástya 1895 és 1902 között épült a híres magyar építész, Schulek Frigyes tervei alapján, neoromán stílusban. A Halászbástya neve a középkori halászok céheire utal, ugyanis ők védték a várfalnak ezt a bizonyos részét. A Halászbástyára lépcsőkön keresztül is feljuthatunk, ahol megcsodálhatjuk 140 méter hosszú vonulatát, amely a Dunával párhuzamosan terül el. A kilátón teraszok találhatók, ahol étterem és kávézó is helyet kapott, így még inkább odavonzza az elhaladó turistákat.

 

 

5. Mátyás-templom

Budapest egyik legnagyobb történelmi múltú katolikus temploma a Mátyás-templom, más néven Nagyboldogasszony-templom, amelynek az az oka, hogy Mátyás király mindkét esküvőjét itt tartották. A hagyomány szerint 1015-ben építették, majd több átépítésen is átesett az épület, de mai végleges formáját 2013-ban kapta. Történelmi jelentőségét gazdagítja, hogy ezen a gyönyörű helyen két uralkodói párt is megkoronáztak: Ferenc Józsefet és Erzsébetet, valamint IV. Károlyt és Zitát. Történelmi jelentősége  és mesebeli szépsége miatt rengeteg turista látogat el ide és az sem ritka, hogy a szerelmes párok ezt a helyet választják nagy napjük helyszíneként.

 

Tipp, ha a Budai Várnegyedben jársz: mindneképp fedezd fel az itteni étteremkínálatot, hiszen fantasztikus helyek várnak! Ide kattintva megismerheted őket: Budapest étterem

 

 


érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Tőkesúlyos hajó

Tőkesúllyal és kabinnal rendelkező vitorlás hajó. Nevezik még kielernek is.

IMOCA 60-foot

A Vendée Globe hajója: 60-foot IMOCA A 60 lábas IMOCA hajót a nyílt óceánokra,...

Boci

A boci mentőcsónakot, hajó után köthető kis evezős csónakot jelent.

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek...

Eladó ingatlan Balaton

Egy eladó ingatlan Balaton partján nem csupán csodás otthont, de örök ebfektetési...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.