notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Budai Várnegyed Budapest egyik legszebb ékessége.

hirdetes

A Budai Várnegyed 5 legjobb látványossága

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Budai Várnegyed 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján, de a köznyelvben mindenki csak Budai várként hivatkozik rá. A gyönyörű vár Budapest I. kerületének része, ami a Margit híd és az Erzsébet híd között helyezkedik el. Budapest nem csupán Magyarország fővárosa, hanem legszebb városa is egyben, ami igen nagy külföldi elismertségnek is örvend.

A Budai Várnegyed a Margit híd és az Erzsébet híd között található

A budai vár munkálatai már a 13. században elkezdődtek, ugyanis IV. Béla király egy újabb tatárjárástól tartva szorgalmazta a vár mielőbbi felépítését. Az idő múlásával különböző történelmi események következtében a várnak több ostromot és háborút is át kellett vészelnie. Minden pusztítás után igyekeztek a várat közel eredeti állapotára visszaállítani és rekonstruálni, amely több-kevesebb sikerrel, de mindig megvalósult. A Budai Várnegyed területén jelenleg is számos középkori műemlék, 17-18. századi épület csodálható meg és járható be, melyek közül cikkünkben 5 igazán szép látványosságot mutatunk meg!

1. Budavári Sikló

A Budavári Sikló lényegében egy vasút, amivel a Széchenyi Lánchíd lábától a legegyszerűbben lehet megközelíteni a várat. A siklóvasút alsó, induló állomása a Clark Ádám téren található a Lánchíd budai hídfőjénél, míg felső végállomása a Budai várban, a Szent György téren. A menetidő hozzávetőlegesen 2 perc, amit egy 95 méter hosszúságú és 50 méter magasságú pályán tesz meg.

 

2. Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nemzeti könyvtára hazánknak, Magyarországnak. Feladata, hogy összegyűjtse és megőrizze a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökségeket, és ezeket bárki felé hozzáférhetővé tegye. Az OSZK volt az első igazi nemzeti közintézményünk, amelyet maga gróf Széchényi Ferenc alapított 1802. november 25-én. A könyvtár napjainkban több mint nyolcmillió egységet tart rendszerezve, amelyek között, több mint 2 millió könyv, 300 ezer kiadvány, 1 millió kézirat, 200 ezer térkép, közel 300 ezer kép, 20 ezer hanganyag található.

hirdetes

 

3. Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a magyar képzőművészet legnagyobb közgyűjteménye. 1957 óta önálló múzeumként működik, de a mai helyére, a Budavári Palotába csak 1975-ben költözött. A gyűjtemény az államalapítástól a jelenkorig, a legősibb magyar emlékektől a kortárs művekig öleli fel az emlékeket. Több állandó kiállítás is található a Magyar Nemzeti Galériában, mint a gótikus táblaképek és faszobrok, a középkori és a reneszánsz kőtárak, 19. századi festészet és szobrászat és emellett még Munkácsy Mihály és Paál László művei is kiemelt helyet kapnak. A történelem szerelmeseinek egy életre szóló élményt nyújthat a gyűjtemény, így aki a Budavári Palota felé barangol semmiképp sem hagyhatja ki ezt a különleges helyet.

 

hirdetes

 

4. Halászbástya

A Halászbástya a Budai vár legismertebb és legnépszerűbb műemlékhelye, amely a lélegzetelállító panorámájáról vált méltán híressé. Egész területéről rendkívül jól beláthatóvá válik a Duna és a rajta úszó hajók, a város másik fele, Pest, valamint a Parlament. A Halászbástya 1895 és 1902 között épült a híres magyar építész, Schulek Frigyes tervei alapján, neoromán stílusban. A Halászbástya neve a középkori halászok céheire utal, ugyanis ők védték a várfalnak ezt a bizonyos részét. A Halászbástyára lépcsőkön keresztül is feljuthatunk, ahol megcsodálhatjuk 140 méter hosszú vonulatát, amely a Dunával párhuzamosan terül el. A kilátón teraszok találhatók, ahol étterem és kávézó is helyet kapott, így még inkább odavonzza az elhaladó turistákat.

 

 

5. Mátyás-templom

Budapest egyik legnagyobb történelmi múltú katolikus temploma a Mátyás-templom, más néven Nagyboldogasszony-templom, amelynek az az oka, hogy Mátyás király mindkét esküvőjét itt tartották. A hagyomány szerint 1015-ben építették, majd több átépítésen is átesett az épület, de mai végleges formáját 2013-ban kapta. Történelmi jelentőségét gazdagítja, hogy ezen a gyönyörű helyen két uralkodói párt is megkoronáztak: Ferenc Józsefet és Erzsébetet, valamint IV. Károlyt és Zitát. Történelmi jelentősége  és mesebeli szépsége miatt rengeteg turista látogat el ide és az sem ritka, hogy a szerelmes párok ezt a helyet választják nagy napjük helyszíneként.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Vízből mentés

Vízből mentés: (=Man Over Bord) a hajóból kiesett személyért ill. tárgyért való gyors... Tovább

Evező

Az evező, vagy másnéven pádli a vitorláshajók tartozéka. A kenu evezőjéhez hasonló, egy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 138

Átlagos értékelés: 4.9

utazás