A Budai Várnegyed Budapest egyik legszebb ékessége.

hirdetes

A Budai Várnegyed 5 legjobb látványossága

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Budai Várnegyed 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján, de a köznyelvben mindenki csak Budai várként hivatkozik rá. A gyönyörű vár Budapest I. kerületének része, ami a Margit híd és az Erzsébet híd között helyezkedik el. Budapest nem csupán Magyarország fővárosa, hanem legszebb városa is egyben, ami igen nagy külföldi elismertségnek is örvend.

A Budai Várnegyed a Margit híd és az Erzsébet híd között található

A budai vár munkálatai már a 13. században elkezdődtek, ugyanis IV. Béla király egy újabb tatárjárástól tartva szorgalmazta a vár mielőbbi felépítését. Az idő múlásával különböző történelmi események következtében a várnak több ostromot és háborút is át kellett vészelnie. Minden pusztítás után igyekeztek a várat közel eredeti állapotára visszaállítani és rekonstruálni, amely több-kevesebb sikerrel, de mindig megvalósult. A Budai Várnegyed területén jelenleg is számos középkori műemlék, 17-18. századi épület csodálható meg és járható be, melyek közül cikkünkben 5 igazán szép látványosságot mutatunk meg!

hirdetes

1. Budavári Sikló

A Budavári Sikló lényegében egy vasút, amivel a Széchenyi Lánchíd lábától a legegyszerűbben lehet megközelíteni a várat. A siklóvasút alsó, induló állomása a Clark Ádám téren található a Lánchíd budai hídfőjénél, míg felső végállomása a Budai várban, a Szent György téren. A menetidő hozzávetőlegesen 2 perc, amit egy 95 méter hosszúságú és 50 méter magasságú pályán tesz meg.

 

A Budavári Sikló

 

2. Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nemzeti könyvtára hazánknak, Magyarországnak. Feladata, hogy összegyűjtse és megőrizze a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökségeket, és ezeket bárki felé hozzáférhetővé tegye. Az OSZK volt az első igazi nemzeti közintézményünk, amelyet maga gróf Széchényi Ferenc alapított 1802. november 25-én. A könyvtár napjainkban több mint nyolcmillió egységet tart rendszerezve, amelyek között, több mint 2 millió könyv, 300 ezer kiadvány, 1 millió kézirat, 200 ezer térkép, közel 300 ezer kép, 20 ezer hanganyag található.

hirdetes

 

Országos Széchényi Könyvtár

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
utazás
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.