notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A cápák szeretik megrágcsálni a tenger alatti műszálas kábeleket

hirdetes

A cápák megrágják a tenger alatti kábeleket

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Védőréteggel erősítik meg azokat a tenger alatt húzódó kábeleket, amik az adatforgalomért felelősek Európa, Ázsia, Amerika és a világ összes kontinense között. Egyre több gond akadt a cápákkal, akik valamiért nagyon rákaptak ezekre a kábelekre és folyamatosan rongálják őket.

Rongálnak a cápák

A tengerek alatt világszerte hosszú, műszálas kábelek húzódnak, amik az adatforgalomért, lényegében az internetért felelősek. Viszont a cápák valamiért nagy érdeklődést mutatnak a kábelek iránt és folyamatosan megrongálják őket. A cápák egy csöppet se viszonyulnak kedvesebben a kábelekhez, mint bármelyik más élőlényhez, vagy tárgyhoz, ami azt jelenti, hogy az érdeklődésüket úgy fejezik ki, hogy megrágcsálják őket. Éppen ezért úgy döntött a Google, hogy a kábeleket védőréteggel fogják ellátni, mert ha nem figyelnek oda, a kíváncsiskodó cápák rengeteg problémát okozhatnak.

Rongálnak a cápák

A cápákat nem most kezdték el zavarni a kábelek, hanem gyakorlatilag azóta, amióta odakerültek. A nyolcvanas években még olyan is előfordult, hogy az egyik kábelben találtak egy cápafogat a Kanári-szigetek közelében. A cápák már nem egyszer okoztak komolyabb meghibásodást azoknál a kábeleknél, amik Európát, az USA-t és Japánt kötik össze. Ezeket a károkat több százezer dollárba kerül helyreállítani, ezért idén augusztusban úgy döntöttek, hogy elejét veszik a problémának, mégpedig úgy, hogy védőréteggel veszik körbe a kábeleket. Így a cápák nem férhetnek hozzájuk.

Rongálnak a cápák

Több feltételezés is van arra, hogy a cápák miért mutatnak ekkora érdeklődést a műszálas kábelek iránt. Az viszont túl egyszerű magyarázat lenne, hogy csak egyszerűen kíváncsiak. Bár az igaz, hogy a cápa egy olyan állat, ami gyakorlatilag bármit szétszed, ami az útjába kerül, de ezek a kábelek azért annyira nem lehetnek útban, hogy zavarják őket, ezért kell lennie valami másnak, ami odavonzza őket. Ez pedig nagy valószínűség szerint az elektromágneses mező, ami megzavarhatja az állatok nyugalmát. A tengeri állatok ugyanis ezekkel az elektromágneses jelekkel kommunikálnak.

Rongálnak a cápák

Ráadásul ezek a kábelek eléggé törékenyek, ezért nem tesz nekik jót, hogy folyamatosan ki vannak téve a cápák hangulatingadozásainak. Ezért védőréteggel vonják be őket és bíznak benne, hogy így nem férnek hozzá ezek a tengeri ragadozók.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között. Tovább

Félszeles vitorlázás

Félszeles vitorlázás során félszélben halad a hajó, a hajó hossztengelye a valóságos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 5.0

tenger,óceán