notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A cápák szeretik megrágcsálni a tenger alatti műszálas kábeleket

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A cápák megrágják a tenger alatti kábeleket

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A cápák megrágják a tenger alatti kábeleket


2014/11/12
Petra

Védőréteggel erősítik meg azokat a tenger alatt húzódó kábeleket, amik az adatforgalomért felelősek Európa, Ázsia, Amerika és a világ összes kontinense között. Egyre több gond akadt a cápákkal, akik valamiért nagyon rákaptak ezekre a kábelekre és folyamatosan rongálják őket.

Rongálnak a cápák
A tengerek alatt világszerte hosszú, műszálas kábelek húzódnak, amik az adatforgalomért, lényegében az internetért felelősek. Viszont a cápák valamiért nagy érdeklődést mutatnak a kábelek iránt és folyamatosan megrongálják őket. A cápák egy csöppet se viszonyulnak kedvesebben a kábelekhez, mint bármelyik más élőlényhez, vagy tárgyhoz, ami azt jelenti, hogy az érdeklődésüket úgy fejezik ki, hogy megrágcsálják őket. Éppen ezért úgy döntött a Google, hogy a kábeleket védőréteggel fogják ellátni, mert ha nem figyelnek oda, a kíváncsiskodó cápák rengeteg problémát okozhatnak.

Rongálnak a cápák

A cápákat nem most kezdték el zavarni a kábelek, hanem gyakorlatilag azóta, amióta odakerültek. A nyolcvanas években még olyan is előfordult, hogy az egyik kábelben találtak egy cápafogat a Kanári-szigetek közelében. A cápák már nem egyszer okoztak komolyabb meghibásodást azoknál a kábeleknél, amik Európát, az USA-t és Japánt kötik össze. Ezeket a károkat több százezer dollárba kerül helyreállítani, ezért idén augusztusban úgy döntöttek, hogy elejét veszik a problémának, mégpedig úgy, hogy védőréteggel veszik körbe a kábeleket. Így a cápák nem férhetnek hozzájuk.

Rongálnak a cápák

Több feltételezés is van arra, hogy a cápák miért mutatnak ekkora érdeklődést a műszálas kábelek iránt. Az viszont túl egyszerű magyarázat lenne, hogy csak egyszerűen kíváncsiak. Bár az igaz, hogy a cápa egy olyan állat, ami gyakorlatilag bármit szétszed, ami az útjába kerül, de ezek a kábelek azért annyira nem lehetnek útban, hogy zavarják őket, ezért kell lennie valami másnak, ami odavonzza őket. Ez pedig nagy valószínűség szerint az elektromágneses mező, ami megzavarhatja az állatok nyugalmát. A tengeri állatok ugyanis ezekkel az elektromágneses jelekkel kommunikálnak.

Rongálnak a cápák

Ráadásul ezek a kábelek eléggé törékenyek, ezért nem tesz nekik jót, hogy folyamatosan ki vannak téve a cápák hangulatingadozásainak. Ezért védőréteggel vonják be őket és bíznak benne, hogy így nem férnek hozzá ezek a tengeri ragadozók.tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé

Bókony

A bókony jelentése hajóborda.

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a...

Felnőttképzés

A közel 15 éves tapasztalattal rendelkező EFEB Felnőttoktatási Központ olyan színvonalas...

Star

Star vitorlás hajó - 1911 óta A Star egy kétszemélyes, tőkesúlyos olimpiai...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!