notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ leglátványosabb törésvonala Carrizo-síkságon

hirdetes

A látványosan kettéhasadt Carrizo-síkság

Rédei Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kettéhasadt Carrizo-síkság a világ leglátvonyosabb törésvonala. Az emberek bolygónk legfélelmetesebbnek tűnő geológiai képződménynek tartják.

Carrizo-síkság

A Szent András-törésvonal a Csendes-óceáni, illetve az Észak-amerikai kőzetlemezek találkozásánál jött létre, és mintegy 1370 kilométer hosszan húzódik az amerikai egyesült államokbeli Kalifornia nyugati partjai mentén.

 

A törésvonal a Föld egyik legfélelmetesebbnek tűnő geológiai képződménye, hiszen szemmel látható a bolygó és a természet szinte felfoghatatlan ereje. A Szent András-vonal mentén a föld, pontosabban a két kőzetlemez folyamatosan mozog ellentétes irányban. Évente körülbelül öt centiméteres elmozdulást, valamint számtalan földrengést okoz.

 

Carrizzo síkság - Szent András-törésvonal

A Carizzo-síkság egy 80 kilométer hosszú, illetve 24 kilométer széles földrajzi egység Kaliforniában, Los Angelestől körülbelül 160 kilométerre.A hely legmegdöbbentőbb látványossága maga a Szent András-törésvonal, ugyanis tisztán, szabad szemmel is jól kivehető, ahogy keresztülszeli a síkságot.

A tudósok szerint a törésvonal látványossága annak köszönhető, hogy a kedvező feltételek miatt itt kevésbé erodálódott a felszíne.

Emellett további, apróbb, a fővonallal párhuzamos törésvonalak is futnak a síkság területén, például a Big Spring, a San Juan, a Morales és a White Rock nevezetűek. Hajnalban, illetve alkonyatkor a leginkább megfigyelhető a különlegess geológiai képződmény. Ekkor vetődnek úgy az árnyékok, hogy a földrajzi formák a lehető legélesebben kirajzolódjanak.

Carrizo-síkság

A terület Szent András-törésvonal mellett is számos látnivalót tudhat magáénak. Nagyon híresek színes, vadvirágos mezői, 13 veszélyeztetett fajnak is otthont ad. Emellett itt található a híres, sós tó, a Soda Lake, valamint a síkság közepén magasodik a Painted Rock, melyen több ezer éves festmények láthatók.

A táj könnyen megközelíthető, a 166-os út a síkság déli része mellett halad el, az 58-as út pedig az északi részt szeli keresztül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Pöff

Pöffnek hívjuk a hirtelen szélerősödést, széllökéseket. A balatoni szelek nagyon pöffösek. Tovább

Avatar

Avatar vitorlás hajó bemutatása Az Avatar egy 2007-es évjáratú, Nautic 12 Racer... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 249

Átlagos értékelés: 4.9

utazás