notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Különleges, marsbéli táj: Grand Canyon

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Marsbéli táj: Grand Canyon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Marsbéli táj: Grand Canyon


2014/02/11
Tóth Pál

A Grand Canyon a Colorado folyó által kivájt völgyszurdok Arizona államban az USA közép-nyugati részén. Kutatások szerint 17 millió év alatt nyerte el mai formáját, de még ma is változik.

Grand Canyon
Amerika 37 Nemzeti Parkjából ez a 15. legrégebbi, amit időben korábbi előterjesztések után végül Woodrow Wilson az államok 28. elnöke nyilvánított ilyen formán védett területé.

Grand Canyon

Miről híres a mai laikus ember számára a Grand Canyon? Elsősorban az egyik leghíresebb cigaretta márka emblematikus helye ez, másrészt meg a kengyelfutó gyalogkakukk megpróbáltatásait is ide képzelték el.

Grand CanyonGrand CanyonGrand Canyon

Grand CanyonGrand Canyon

Változóak a hőmérsékleti viszonyok, éjjel tud nulla fok környékére esni a levegő, de nappal, ha olyan egy napi mászás után az ember lejut a folyó partjára, lehet akkor akár 40 Celsius is. Vannak olyan részei a szurdoknak, ahová soha nem süt be a nap.

Grand CanyonGrand CanyonGrand Canyon

És végül még egy érdekesség, ami nem olyan régen létesült erre: 1200 méterrel a Colorado folyó felett, a Grand Canyon peremén egy merész mérnöki alkotás várja az ide látogatókat: egy patkóalakú, üvegpadlózatú sétáló híd, melyen olyan érzés kerülgeti az embert, mintha az ég és föld között sétálna valahol félúton. Az élmény egyedülálló, hisz a 2007 márciusában átadott kilátóhely segítségével hetven méterre távolodhatunk el a sziklafaltól - olyan magasságban, hogy ha a világ legmagasabb épületét behelyeznénk a kanyon mélyére, csúcsa nem érne fel a kilátóig. Hátborzongató élmény lehet.

Grand CanyonGrand Canyon

Területe ma már majdnem eléri a félmillió hektárt, ehhez azonban kellett az 1975-ös bővítés is! Látogatni csak a déli részét lehet az egész évben, az északi felét csak az év közepén nyitják meg a kíváncsi turisták előtt. Ezen két rész között 14 kilométer a távolság és összekötve is csak egy helyen van a Navajo-hídnál.

Grand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand Canyon

Az egész völgy egyébként olyan hosszú, mint ha Győrtől-Nyíregyházáig tartana. Központjának a Grand Canyon Village számít, ebben a kisvárosban tud az ember megszállni. Régebben az indiánok laktak erre, manapság azonban már csak nagyon híres turista célpontnak számít. Általában az idelátogatók a déli oldalt szeretik jobban, hiszen ez könnyebben megközelíthető, itt könnyebb a terep mindenkinek.


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál.

Scholtz 22

Scholtz 22 Racing A Scholtz 22 Racing, a 730 kg tömegű hajó 80 m2 összvitorla felülettel...

Dinghy

A dinghy (ejtsd: dingi) az uszonyos hajó, vagy mentőcsónak angol neve.

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által...

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.