notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Különleges, marsbéli táj: Grand Canyon

hirdetes

Marsbéli táj: Grand Canyon

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Grand Canyon a Colorado folyó által kivájt völgyszurdok Arizona államban az USA közép-nyugati részén. Kutatások szerint 17 millió év alatt nyerte el mai formáját, de még ma is változik.

Grand Canyon

Amerika 37 Nemzeti Parkjából ez a 15. legrégebbi, amit időben korábbi előterjesztések után végül Woodrow Wilson az államok 28. elnöke nyilvánított ilyen formán védett területé.

Grand Canyon

Miről híres a mai laikus ember számára a Grand Canyon? Elsősorban az egyik leghíresebb cigaretta márka emblematikus helye ez, másrészt meg a kengyelfutó gyalogkakukk megpróbáltatásait is ide képzelték el.

Grand CanyonGrand CanyonGrand Canyon

Grand CanyonGrand Canyon

Változóak a hőmérsékleti viszonyok, éjjel tud nulla fok környékére esni a levegő, de nappal, ha olyan egy napi mászás után az ember lejut a folyó partjára, lehet akkor akár 40 Celsius is. Vannak olyan részei a szurdoknak, ahová soha nem süt be a nap.

Grand CanyonGrand CanyonGrand Canyon

És végül még egy érdekesség, ami nem olyan régen létesült erre: 1200 méterrel a Colorado folyó felett, a Grand Canyon peremén egy merész mérnöki alkotás várja az ide látogatókat: egy patkóalakú, üvegpadlózatú sétáló híd, melyen olyan érzés kerülgeti az embert, mintha az ég és föld között sétálna valahol félúton. Az élmény egyedülálló, hisz a 2007 márciusában átadott kilátóhely segítségével hetven méterre távolodhatunk el a sziklafaltól - olyan magasságban, hogy ha a világ legmagasabb épületét behelyeznénk a kanyon mélyére, csúcsa nem érne fel a kilátóig. Hátborzongató élmény lehet.

Grand CanyonGrand Canyon

Területe ma már majdnem eléri a félmillió hektárt, ehhez azonban kellett az 1975-ös bővítés is! Látogatni csak a déli részét lehet az egész évben, az északi felét csak az év közepén nyitják meg a kíváncsi turisták előtt. Ezen két rész között 14 kilométer a távolság és összekötve is csak egy helyen van a Navajo-hídnál.

Grand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand Canyon

Az egész völgy egyébként olyan hosszú, mint ha Győrtől-Nyíregyházáig tartana. Központjának a Grand Canyon Village számít, ebben a kisvárosban tud az ember megszállni. Régebben az indiánok laktak erre, manapság azonban már csak nagyon híres turista célpontnak számít. Általában az idelátogatók a déli oldalt szeretik jobban, hiszen ez könnyebben megközelíthető, itt könnyebb a terep mindenkinek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a... Tovább

Fövenyes Hajóállomás BH ZRt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajózási Zrt.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 4.8