notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Nagy-Korallzátony élővilága

hirdetes

A Nagy-Korallzátony élővilága

Roly
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Korábban már bemutattuk a Nagy-Korallzátonyt. Most nézzük azt, ami élteti az egész rendszert. A legnagyobb korallzátony élővilága több mint fantasztikus!

A Nagy-Korallzátony élővilága

 

 

 

 

 

 

Mindenhol az élet

Ez az élővilág felülmúlhatatlanul gazdag. Felszínét kókuszpálmák borítják, partjait vakítóan fehér korallhomok fedi. A víz alatti világ lenyűgözően színes és változatos. A virágállatok vagy korallok osztálya a csalánozók törzséhez tartozó tengeri organizmusok. A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat.

 

A csodálatos halak

E terület legszínesebb és leggazdagabb állatcsoportja azonban minden bizonnyal a halak. Több mint 1500 fajt írtak itt le. A narancs-fekete-fehér bohóchalak játékosan bujkálnak a másokra halálos veszedelmet jelentő virágállatok karjai között. A pompás papagájhalak négy előrenyúló "fogával" csipkedik az apró korallpolipokat. A szirtek rejtett zugaiban él a magányos és harapós muréna arra lesve, hogy közelébe tévedjen valami ehető hal.  A rejtőszínű kőhal emberi szemnek alig észrevehetően lapul a korallsziklákon. Megérinteni azonban életveszélyes, mert úszóinak megnyúlt tüskéi erős méregmirigyekkel kapcsolatosak. Az élénkszínű vörös sügér feltűnően nagy szemekkel rendelkezik, és gyakran látható, amint apró halrajok közé vág prédát keresve. Az egy méter hosszúságúra is megnövő bonitók csoportosan vadásznak, sokszor egészen közel a felszínhez.

hirdetes

 

A Nagy-Korallzátony élővilága

 

Szörnyek

Kétségtelenül e vizek leghíresebb, vagy inkább hírhedtebb állatai a porcos halak közé tartozó cápák, amelyek közül számos faj előfordul a Nagy-korallzátony közelében és évente több fürdőző illetve könnyűbúvár is áldozatul esik kielégíthetetlen étvágyuknak. Érdekes, hogy éppen a legnagyobb faj, a 8-10 méterre is megnövő óriáscápa egy ártalmatlan plankton evő állat. Nem úgy a szürkecápák, vagy a dajkacápák, amelyek közismerten mohó ragadozók. Rokonuk, a kékpettyes tüskésrája legtöbbször az aljzaton, a világos korallhomokon lapul. A sós vízi krokodilok szikes mocsarakban élnek a parton a zátony közelében.

hirdetes

 

A Nagy-Korallzátony élővilága

 

Teknősök

Partjait fehér korallhomok fedi, melybe levesteknősök és közönséges cserepesteknősök rakják pingponglabdányi tojásaikat. A kikelő apró teknősöket elsősorban a szigeten fészkelő sirályok és csérek veszélyeztetik, amelyeknek könnyű prédát jelentenek a homokban csetlő-botló, a víz felé igyekvő apróságok.

 

A Nagy-Korallzátony élővilága

 

Madarak

Több mint 240 madárfaj fészkel a korallszigeteken, ide tartoznak a csérek, fehérhasú tengerisasok, zátonygémek és halászsasok.

Egy biztos: ez az emberi kéz által érintetlen, lenyűgözően változatos, fantasztikus színekben és formákban gazdag víz alatti világ életre szóló élmény, bárhonnan is van lehetőségünk megfigyelni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Vidéki csapatépítő tréning

Egy vidéki csapatépítő tréning számtalan lehetőséget nyújt a cég munkatársai számára,... Tovább

Csiga

A csiga egy görgős kötélvezető. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 144

Átlagos értékelés: 4.9