notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sárkányok földje - A titokzatos Vietnám

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Vietnám - Sárkányok földje

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vietnám - Sárkányok földje


2014/02/21
Papp Éva

Forrás: Park Magazin

Császárok Tiltott Városa, francia koloniális hangulat, apró házak és boltok a luxusszállók és elegáns plázák tőszomszédságában, helyenként megspékelve egy kis szocreállal. A hagyományos ázsiai vendégszereteten és a gasztronómia élvezeteken túl Vietnámban izgalmas időutazást tehetünk a múltba és a nem is olyan távoli jövőbe.

Vietnám
Vietnám nevét hallva még ma is sokan az amerikai háborúra gondolnak először: egy világ tanulta meg akkor, hogy mi az a dzsungelharc, a napalm és a B-52-es bombázó. A háborúellenes propaganda hollywoodi gépezete pedig még sok-sok évvel később is ontotta magából a mára már kultikussá vált filmeket, mint az Apokalipszis most, vagy a Hair. És ki ne emlékezne arra, amikor a Robin Williams által megformált rádiós reggelente pimaszul belerikkantotta a mikrofonba, hogy Jó reggelt Vietnám!

 

Lassan egy emberöltő telt el a háború vége óta. Nálunk kitört a kapitalizmus, míg Vietnám rendületlenül folytatta a szocializmus építését, és lassan kikerült a látókörünkből az egykor közös ideológiai alapon szerveződő blokk baráti országa. Néha ugyan érkeztek kósza hírek gazdasági nyitásról, szabadpiaci reformokról, meg lendületes GDP-emelkedésről, ám az ázsiai „nagytigris”, Kína árnyékában mindez jóval kevesebb média-visszhangot kapott.
Vietnám azonban szorgalmasan építette tovább a szebb jövőt, és az utóbbi évek egyik legfelkapottabb délkelet-ázsiai desztinációjává vált.

Vietnám

Vietnám legnépesebb városától már ne várjuk Graham Green könyveinek a hangulatát:
Dél-Vietnám egykori fővárosa ma nyüzsgő metropolisz. Még láthatóak a francia gyarmati időszak épületei, mint a katedrális, a piac, vagy a főposta, de az Újraegyesítési palotát, mely a francia kormányzó székhelye volt, már átépítették. A várost átszelő Saigon-folyó partján több emeletes toronyházak, hotelek és bevásárlóközpontok merednek az ég felé, és az éjjel-nappal tartó monstre építkezések jelzik, hogy itt már a jövő városa épül. Rengeteg jobbnál-jobb üzlet kínálja a portékáit a belvárosban, az egyetlen gond csak az, hogy nem ugyanabban az utcában vannak. Mivel úgy érezhetjük, hogy Vietnám összes robogója Saigonba költözött, a zebráknál viszont gyakran nincsen jelzőlámpa, az átkeléshez a következő trükkhöz érdemes folyamodnunk. Válasszunk ki a várakozók közül egy olyan helybélit, akin látszik, hogy már rutinnal megoldott több ilyen veszélyes vállalkozást is. Egy bocsánatkérő mosoly kíséretében szorosan tapadjunk rá, és ritmusát felvéve, a szemközti oldalra fókuszálva, magabiztosan induljunk el a cél felé.

 

Saigon környéke rengeteg programot kínál. Akinek több nap áll rendelkezésére, és hamisítatlan vietnámi hangulatra vágyódik, az látogasson el a Mekong-folyó deltájába, ahol az úszó piacon, vagy a szigetek közt hajókázva megismerheti a helyi termelők hétköznapjait. Ha azonban már csak egy napunk van, akkor feltétlenül nézzük meg a várostól mintegy egy órányira található Cu Chi alagútrendszert. Elképesztő, hogy szorgos kezek közel 200 km hosszú alagutat vájtak a föld gyomrába, ahol a háború idején akár tízezer ember is elrejtőzhetett! Az aprótermetű vietnámiak ezúttal erényt kovácsoltak a fizikai adottságukból, és épp az volt a lényeg. A megtermett amerikai katonák rendre beszorultak az ürgelyukra emlékeztető járatokba. Ha mi is szeretnénk kipróbálni az alagutakat, csak akkor tegyük, amennyiben nem nőttünk 1,60-nál magasra, a 40 kilót sem haladjuk meg, és biztosan nem vagyunk klausztrofóbiásak!

 

Saigontól, és egyben Vietnámtól, egy esti hajókázás keretében búcsúzhatunk el a legillendőbben. Lassan csordogálnak lefelé a folyón a szépen feldíszített hajók, és mire a fél fedélzetet beborító svédasztal választékát tüzetesebben bevizsgáljuk, már beesteledik. A halk zeneszó és a pohár pezsgő kellemes kísérői a kivilágított toronyházak és a hotelek látványának, melyeket elnézve egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy Vietnám, Délkelet-Ázsia „kistigrise” bizony nagy ugrásra készül.

Vietnám

Az S betűt formázó Vietnám közepén található Hué, a császárváros. Vietnám 938-ban rázta le magáról a kínai uralmat, bár továbbra is egyfajta adófizetői függésben maradt a Nagy Szomszéddal. Három nagy dinasztia, a Ly, a Tran és a Le határozta meg Vietnám sorsát az elkövetkező évszázadokban, és olykor nagyhatalmú klánok vették át az irányítást a császárok nevében. Ilyen család fia volt Nguyen Anh is, aki miután 1802-ben némi francia segítséggel trónra jutott, Gia Long néven császárrá kiáltotta ki magát és Huét jelölte ki fővárosnak. A császári rezidencia, a Tiltott Város 1945-ig, az utolsó Nguyen uralkodó lemondásáig teljes fényében pompázott, majd egy tűz, és az amerikai bombázások következtében szinte az összes palota is megsemmisült. Bár a Tiltott Város még töredékeiben is impozáns, aki hamisítatlan császárkori hangulatra vágyódik, annak a város környékén található királysírokat kell meglátogatnia, melyek legtöbbször már az uralkodók életében elkészültek. Az épen maradt sírkomplexumokat gyönyörű parkok veszik körül, ahol a császár tetteit dicsőítő sztélék, a kőből faragott mandarinok, elefántok, a templomok és a tavak mind-mind egy tudatosan kialakított, harmonikus elrendezés részei. A költői lelkű Tu Duc király, akinek uralma alatt Vietnám végleg francia befolyás alá került, még életében, hosszú éveken át élvezhette a városi nyüzsgéstől elzárt park csendes magányát.

 

A Parfüm-folyó partján fekvő Hué még az éttermeiről is híres: lehet, hogy az egykori császári szakácsok örökítették át a tudományukat? A vietnámi emberek nevetve mondják, hogy ők mindent megesznek, ami mozog, leszámítva az autót és a repülőt. Ám ha az utcai kifőzdéket látva éppen nem vagyunk kísérletező kedvünkben, akkor vegyük az irányt bármelyik étterem felé, ahol a gasztronómiai Kánaán garantált. Vietnámban jól jár, aki tenger gyümölcsei-imádó, de bármelyik, általunk ismert húsféle is megtalálható az étlapon. Választhatunk, hogy vietnámi módra inkább apró falatokat eszünk, ám sokféle fogást, vagy egy emberesebb európait. Az, hogy az árak a békebeli időket idézik, már csak a ráadás.

Vietnám

A közel hárommilliós Hanoi történelme azonban a XX. századnál sokkal régebbi időkre nyúlik vissza. A Vörös-folyó termékeny deltájában fekvő települést 1010-ben, Ly Thai To császár tette meg az akkor még Dai Vietnek hívott ország fővárosává, amit Thang Longnak, azaz Felszálló Sárkánynak nevezett el. Egészen a XIX. század elejéig volt a császárok városa, majd immár Hanoiként egy időre Francia-Indokína, végül az egész Vietnám fővárosa lett. A számtalan, császárság korát idéző emlék közül talán a leglátványosabb az Irodalom Temploma, az ország első egyeteme. Ezer év tudása sűrűsödik össze az épület falai közt, ahol a konfuciánus eszmék jegyében képezték a fiatalembereket az államigazgatási feladatok ellátására, a doktori vizsgát sikeresen letevők neveit pedig sztélékbe faragva hagyták az utókorra. Bent nagy a sürgés-forgás: a turisták vakuival konkurálva épp egy ifjú párt próbál megörökíteni a fotográfus, de az épület falain kívül is hömpölyög a tömeg. Holdújév után vagyunk egy héttel, a járdán kis székeiken ücsörgő, fekete köntösös-sapkás kínaiak festik kérésre papírra az újesztendő szerencsehozó jókívánságainak kalligráfiáit.

Vietnám

Az, hogy szocialista országba érkezünk először a repülőtéren érzékelhető, ahol szürke egyenruhás alkalmazottak pecsételik be a vízumot a meghívólevélért cserébe. Másodszor pedig akkor, amikor a másnapi városnézés egyenesen a Ba Dinh-térre vezet, ahol a szigorú biztonsági ellenőrzés leküzdése után szemben állhatunk a nagy népvezér, Ho Chi Minh óriási betonmauzóleumával, melynek bejárata előtt türelmesen araszol a látogatók végeláthatatlan sora. Bár a legendás Ho apó már negyvenegy éve nincs az élők sorában, de az emléktárgyak és a képével díszített hatalmas tacepaók mindenhol gondoskodnak arról, hogy emléke elevenen éljen tovább a vietnámi emberekben. A híres Dien Bien Phu-i csatában Ho Chi Min győzelemre vezette a népét, lezárva ezzel Francia-Indokína hét évtizedes regnálását. A függetlenné válás azonban csak részleges volt. Az 1954-es genfi konferencia Vietnámot két részre osztotta, és a 17. szélességi foktól délre fekvő terület egy antikommunista katonai junta irányítása alá került, melyet a kommunizmus terjedésétől való félelmében az USA nagy erőkkel támogatott. Lassacskán egy különös háború vette kezdetét, ahol front gyakorlatilag nem létezett: a harci repülők és a helikopterek a dzsungelben megbúvó, láthatatlan ellenséggel szálltak szembe. Az 1973-as amerikai csapatkivonást, és három évvel később bekövetkező országegyesítést Ho Chi Minh már nem élhette meg, a szocializmus építése nélküle folyt tovább Vietnámban. Ám ahogy elnézzük, a mauzóleum, valamint a nevét viselő múzeum is biztosíték arra, hogy akárcsak Lenin, Ho Chi Minh is élt, él és élni fog.

Vietnám

Pár utcát visszakanyarodva a botanikus kertbe jutunk, ahol Ho apó házától nem messze láthatjuk a francia koloniális stílusban épült Elnöki Palotát, a park másik végén pedig Hanoi jelképét, az Egyoszlopú Pagodát. A lótuszt formázó, galambdúcra emlékeztető apró pagodát Ly Thai Tong császár építtette a XI. században hálából az Irgalmasság Istenének, aki egy álomban jövendölte meg a gyermektelen uralkodónak, hogy fia fog születni. Persze nem ez Hanoi egyetlen pagodája, és mesékből is van még bőven! A város mintegy tucatnyi tava mellett még számtalan pagoda sorakozik, némelyiket meg egyenesen a tavakban kialakított szigetekre építették, ahogy azt az egyik legrégebbi templom, a Tran Quoc esetében is tették, mely a Nyugati-tó ékessége. A Hoan Kiem-tó, a város szívében, azonban vitathatatlanul a legnépszerűbb Hanoiban. A körülötte lévő park igazi meeting point. Reggelenként tele van tornászó emberekkel, napközben meg sétáló, beszélgető, sakkozó helybéliekkel. A tó közepén, egy apró szigeten van a Teknőstorony, amit a XV. században hatalomra kerülő Le-dinasztia alapítója emeltetett annak a tóból kiemelkedő aranyteknősnek a tiszteletére, aki egy kardot adott Le Loinak, amivel sikeresen legyőzte a kínaiakat.

Vietnám

Ha már rendes turistához illően lefotóztuk a párizsi Garnier palota mintájára épült Operaházat, becsülettel végigjártuk az összes etnikumot bemutató Néprajzi Múzeumot, és még mindig nem tudjuk, hol kezdődik és végződik egy vietnámi mondat, nos akkor itt az ideje a lazításnak. Ehhez a legjobb egy riksára, illetve annak biciklibe oltott változatára, a ciklóra pattanni, és hagyni, hogy végigkerekezzenek velünk Hanoi óvárosán. Egy ilyen vállalkozáshoz azért kell némi fatalizmus, lévén hogy mi ülünk elől, így a pedált hátul hajtó riksás minket tol be először a kereszteződésekbe, ahol viszont megállíthatatlanul cikáznak a robogók. A szűk utcácskák, a boltok, a jellegzetesen keskeny házak felfelé nyújtózkodó sziluettjei és a vállukon csingafán árut egyensúlyozó emberek látványa azonban megéri ezt a kihívást.

Vietnám

Rendkívül szép út vezet Huétól Hoi An városig, és ahogy a busz felkapaszkodik a Felhő-hágóra, láthatóvá válik a tengerpart homokos sávja. Szinte hihetetlen, de a legtöbb partszakasz szinte érintetlen, a tömegturizmus még nem árasztotta el Vietnámot. Bár ahogy áthaladunk Danangon, az igényes turizmusra való felkészülés minden jele megmutatkozik. A széles öböl partján egyre több 4-5 csillagos szálloda épül, az öbölben pedig külföldi befektetők egy mesterséges szigetet alkotnak éppen, ahová majd hotel kerül, a lá Dubai. Szinte semmi nem emlékeztet már arra, hogy negyven éve mintegy félmillió amerikai katona állomásozott Danangban, az egykori bázisból mára mindössze néhány hangár és épület mohos romja maradt, amit a busz ablakából alig lehet észrevenni.


Hoi An Vietnám talán legbájosabb városkája. Különös hangulatát annak köszönheti, hogy a XVII-XVIII. században Délkelet-Ázsia legforgalmasabb kikötője volt. Az európai hajók mellett főleg kínaiak és japánok fordultak meg itt, talán nem véletlen, hogy a belváros házai leginkább az ő emléküket őrzik. A Japán Híd, a kínai kolónia díszes csarnokai, közösségi házai, meg a nyikorgó padlójú kereskedő házak mind a múlt egy-egy darabkái. Hoi Anban legalább 2-3 napot kell eltölteni, annyi a látnivaló. Mindenképpen nézzük meg a várostól nem messze található My Sont: a cham civilizáció egykori vallási központjának romjait a helyi Angkorként emlegetik. De bejárhatjuk a nyüzsgő piacot, vagy megtanulhatjuk valamelyik főzőiskolában a rizstészta készítésének fortélyait, esetleg búvárkodhatunk a tengerben is, ám a női turistákat valószínűleg örvényként fogják beszippantani a selyemboltok kirakatai. Iparággá nőtte ki magát a ruhavarratás, de ha készruhát próbálunk, még a vadászat izgalmában se felejtsük el, hogy a méretek eltérnek az európaitól! Bármennyire kedvesen is ismételgeti az eladólány, hogy very good, amikor már az XXL-es nadrág is leesik rólunk, ellenben még mindig csak térdig ér, egyszerűbb, ha inkább veszünk pár méter selymet, és rábízzuk a dolgot az itthoni varrónőnkre.

Vietnám

Hanoitól bő háromórányi útra, keletre található Vietnám ékköve, a Halong-öböl. Bár a játékos népi képzelet egy sárkány karmainak tulajdonítja a csipkézett szigetek létrejöttét, a valóság azonban jóval prózaibb: tektonikus mozgások következményeként alakult ki a majdnem háromezer, kisebb-nagyobb mészkősziget. A Világörökségnek nyilvánított öblöt érdemes egy háromnapos hajózással felfedezni. A 20-30 fős motoros dzsunkák némelyike igazi luxushotel, cserébe megbocsátható, hogy a sárkányszárnyat imitáló vitorlák csupán illúziók. Már a beszállásnál rózsaszirmokat szórnak az érkezőkre, majd a fogadtatást teljessé teszi az ágyakra elhelyezett orchideaág. Minden a századforduló gyarmati eleganciáját idézi, ahol szinte láthatatlan személyzet lesi a vendégek minden kívánságát, legyen bár szó ötórai teáról, vagy éppen masszázsról. A szakács is remekel: a tarisznyarákok, garnélák, szárnyasok, és saláták között mindenki megtalálja a kedvére –bocsánat- ínyére valót. Persze a hajón nemcsak a kulináris élvezetekről gondoskodnak, hanem a programokról is. Van cseppkőbarlang-látogatás, de csónakokban evezve felkereshetjük valamelyik tutajokra épült, gyöngytenyésztésből élő úszó falut is. A legjobb azonban a napfelkeltét köszönteni a fedélzeten egy kis tai chival! Bár mi európaiak messze nem mozgunk oly kecsesen, mint a vietnámi lány, a hajnali ködből felsejlő szigetek misztikus látványa kárpótol a kudarcért.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Tőkesúly

A tőkesúly a nagyobb hajókon a víz alatti ellensúly. Nevezik még kielnek vagy ballasztnak.

Johannes Polgar

Született: 1977.augusztus 25. Olpe, Németország Magasság: 183 cm Súly: 75...

Ábrahámhegy kikötője

A TVSK kikötője a Balaton nyugati medencéjének északi partján található. 100 cölöpös...

Fonyód Vitorláskikötő Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt. Keresztes...

Jules Verne Trophy

Jules Verne Trophy vitorlás verseny történet,szabály A Jules Verne Trophy ann ak jár,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.