A New York-i Szabadság-szobor a világörökség részét képezi és a világ egyik legismertebb szobra, csak úgy, mint az előző cikkünkben bemutatott Megváltó Krisztus szobor Rio de Janeiro-ban.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Szabadság-sziget egyetlen lakója

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Szabadság-sziget egyetlen lakója


2013/09/03

A New York-i Szabadság-szobor a világörökség részét képezi és a világ egyik legismertebb szobra, csak úgy, mint az előző cikkünkben bemutatott Megváltó Krisztus szobor Rio de Janeiro-ban. 

A New York-i Szabadság-szobor a világörökség részét képezi és a világ egyik legismertebb szobra, csak úgy, mint az előző cikkünkben bemutatott Megváltó Krisztus szobor Rio de Janeiro-ban.

 

 

 

A szobor rövid története

Lényegében a Szabadság-szobor a francia nép ajándéka volt az amerikaiak számára az Egyesült Államok függetlenségének 100. centenáriuma alkalmából. Párizsban a szobor kivitelezését Frédéric Auguste Bartholdi francia szobrász a világhírű Eiffel-torony megalkotójával, Gustave Eiffel segítségével hajtotta végre, aki a belső szerkezet kialakításával foglalkozott. 
 
Bartholdi a szobrot Eugène Delacroix „A Szabadság vezeti a népet” című festményének főhősnőjéről mintázta.  
 
 
A szobor feje 1878-ra készült el, melyet a párizsi világkiállításon is bemutattak. A monumentális női alak talpazatának tervét Richard Morris Hunt amerikai építész alkotta meg, melyet homokkőből kiviteleztek. A talpazat végül 1886-ra készült el. 
 
A Szabadság-szobor szétszedett részeit hajón szállították át New York-ba 1885-ben. Maga a műalkotás szétszedve 350 elemből állt, melyet négy hónapon keresztül állítottak össze a 23 hektáros Bedloe-szigeten, amit ma már Szabadság-szigetnek neveznek. A felavatására 1886. október 26-án került sor, amelyről a kétszer is megválasztott amerikai elnök Grover Cleveland rántotta le a leplet. 
 
 

A szoborról néhány érdekesség

Az emlékmű összesen 46 méter magas és több mint 200 tonna a súlya. A talpazattal együtt 93 méter magas a szobor. Ebből is látszik, hogy nem kis feladat volt átszállítani az Atlanti-óceánon, még akkor sem, ha darabonként tették azt. A valódi szabadságra való törekvés jegyében a műemlék lábainál ábrázolták a zsarnokság lehullott bilincseit. A női alak balkezében tartott táblán az amerikai függetlenség kikiáltásának dátuma (1776. július 4.) szerepel római számokkal. A szobor fején látható hét ágú korona pedig a hét kontinens és a hét tenger ábrázolására hivatott. 
 
 
Érdekesség, hogy anno a szabadságot jelképező műalkotás fogadta legelőször az Egyesült Államokba hajón érkező bevándorlókat.
 
Jelenleg belsejében egy csigalépcső található, amely felvezet egészen a koronához, ami tulajdonképpen kilátóként funkcionál. 
 
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hajótest

A hajótest fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációiból készülhet. Fahajók...

Stopper

Stopper: kötélfogó

Vantni

A vantnik (=csarnak) az árbocot oldalra merevítő drótkötelek.

Robert Scheidt

Robert Scheidt   Születési hely/idő 1973. április 15. Sao Paolo Robert...

BAVARIA VISION 46

 A Bavaria 46 Vison bemutatása A giebelstadti hajógyár legújabb modelljét a Bavaria...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.