notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Argentína - Tangó, a gauchók, meg a világ vége

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Argentína - A tangó, a gauchók, meg a világ vége

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Argentína - A tangó, a gauchók, meg a világ vége


2014/03/02
Papp Éva

Forrás: Világjáró Magazin

Bevallom, Argentínába első látásra beleszerettem. Az európaiasan otthonos Buenos Aires, a füves pampák messzeségbe vesző horizontja, a fojtogatóan párás melegben alázúduló Iguazú vízesés monoton dübörgése, Patagónia szikrázóan kékesfehér gleccserei, és a Tűzföldet lankadatlan kíváncsisággal ostromló szél, mind-mind megerősítettek abban a hitemben, hogy ennyi csodát, egy országon belül, a Teremtő csakis jókedvében alkothatott.
Argentína
Hétfő van, kora reggel. Legmélyebb álmomból valami különös, ritmikusan ismétlődő morajlás vezet át lassan a nappal valóságába. Elhúzom a szállodai szoba függönyét, és a látványtól azonnal felébredek: a Július 9 sugárúton, a világ legszélesebb útján, a több mint tucatnyi sávban haladó autók már hétköznapi üzemmódba kapcsoltak. A végeláthatatlan kocsisor egykedvűen araszol a város szívében emelt óriási obeliszk mellett, amely nemcsak Buenos Aires alapításának 400. évfordulójára emlékeztet, hanem arra is, hogy a világvárossá vezető út korántsem volt zökkenőmentes.

 

A XVI. század elejének spanyol kalandorai ugyanis nem elégedtek meg a Karib-térség feltérképezésével, megszállottan kutatták a legendás Ezüstországot, és a tengeri átjárót, amely megnyitotta volna az utat a Fűszer-szigetek felé. Ha országot nem is, de a szinte kimeríthetetlenül gazdag bányákkal rendelkező Ezüstvárost megtalálták a spanyolok, a mai Bolívia területén található Potosíban. A tengeri átjárót végül a spanyol korona szolgálatába szegődött portugál Magellán fedezte fel, ám a többi expedíció sem volt hiábavaló. A kincs utáni hajszában Juan Díaz de Solís, majd később Sebastián Cabot  feltérképezte a Paraná és az Ururuay folyókat, melyek hatalmas  tölcsértorkolata ma a Rio de La Plata, azaz Ezüstfolyó nevet viseli, de az értékes nemesfém latin fordítása a később megalakuló Argentína nevében is megőrződött.

 

1536-ban, a La Platába ömlő Riachuelo folyócska partján alapította meg Pedro de Mendoza  Buenos Aires városát. Az első település azonban nem volt hosszú életű: az indiánok folyamatos támadásai miatt a lakosok a nem sokkal korábban alapított Asunciónba menekültek. Csak 1580-ban tértek vissza Juan de Garay vezetésével, aki már új helyet jelölt ki a városnak, a mai Május tér környékén. Buenos Aires azonban majd’ két évszázadig csak egy békés mezőváros volt, pár ezernyi lakosával. A La Plata vidéke a Perui Alkirálysághoz tartozott, ezért a város nem folytathatott önálló kereskedelemi tevékenységet. Az 1776-os esztendő azonban nagy változást hozott. Buenos Aires először a frissen megalakult La Plata Alkirályság, majd 1816-ban, a függetlenség kivívása után pedig a La Plata-i Egyesült Tartományok, majd Argentína fővárosa lett.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fogyás

A fogyás gyakran fontos lehet a vitorlázó számára is, hiszen a vitorlázás mégis csak egy...

Dinghy

A dinghy (ejtsd: dingi) az uszonyos hajó, vagy mentőcsónak angol neve.

Kalóz vitorlás hajó

Kalóz vitorlás hajó története 1937-ben a Német Vitorlás Szövetség egy 10m2-es...

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a...

Mancsaftolni

A kormányzás kivételével az összes többi hajósfeladat elvégzése a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!