Argentína - Tangó, a gauchók, meg a világ vége

hirdetes

Argentína - A tangó, a gauchók, meg a világ vége

Papp Éva
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Bevallom, Argentínába első látásra beleszerettem. Az európaiasan otthonos Buenos Aires, a füves pampák messzeségbe vesző horizontja, a fojtogatóan párás melegben alázúduló Iguazú vízesés monoton dübörgése, Patagónia szikrázóan kékesfehér gleccserei, és a Tűzföldet lankadatlan kíváncsisággal ostromló szél, mind-mind megerősítettek abban a hitemben, hogy ennyi csodát, egy országon belül, a Teremtő csakis jókedvében alkothatott.
Argentína

Hétfő van, kora reggel. Legmélyebb álmomból valami különös, ritmikusan ismétlődő morajlás vezet át lassan a nappal valóságába. Elhúzom a szállodai szoba függönyét, és a látványtól azonnal felébredek: a Július 9 sugárúton, a világ legszélesebb útján, a több mint tucatnyi sávban haladó autók már hétköznapi üzemmódba kapcsoltak. A végeláthatatlan kocsisor egykedvűen araszol a város szívében emelt óriási obeliszk mellett, amely nemcsak Buenos Aires alapításának 400. évfordulójára emlékeztet, hanem arra is, hogy a világvárossá vezető út korántsem volt zökkenőmentes.

 

A XVI. század elejének spanyol kalandorai ugyanis nem elégedtek meg a Karib-térség feltérképezésével, megszállottan kutatták a legendás Ezüstországot, és a tengeri átjárót, amely megnyitotta volna az utat a Fűszer-szigetek felé. Ha országot nem is, de a szinte kimeríthetetlenül gazdag bányákkal rendelkező Ezüstvárost megtalálták a spanyolok, a mai Bolívia területén található Potosíban. A tengeri átjárót végül a spanyol korona szolgálatába szegődött portugál Magellán fedezte fel, ám a többi expedíció sem volt hiábavaló. A kincs utáni hajszában Juan Díaz de Solís, majd később Sebastián Cabot  feltérképezte a Paraná és az Ururuay folyókat, melyek hatalmas  tölcsértorkolata ma a Rio de La Plata, azaz Ezüstfolyó nevet viseli, de az értékes nemesfém latin fordítása a később megalakuló Argentína nevében is megőrződött.

 

1536-ban, a La Platába ömlő Riachuelo folyócska partján alapította meg Pedro de Mendoza  Buenos Aires városát. Az első település azonban nem volt hosszú életű: az indiánok folyamatos támadásai miatt a lakosok a nem sokkal korábban alapított Asunciónba menekültek. Csak 1580-ban tértek vissza Juan de Garay vezetésével, aki már új helyet jelölt ki a városnak, a mai Május tér környékén. Buenos Aires azonban majd’ két évszázadig csak egy békés mezőváros volt, pár ezernyi lakosával. A La Plata vidéke a Perui Alkirálysághoz tartozott, ezért a város nem folytathatott önálló kereskedelemi tevékenységet. Az 1776-os esztendő azonban nagy változást hozott. Buenos Aires először a frissen megalakult La Plata Alkirályság, majd 1816-ban, a függetlenség kivívása után pedig a La Plata-i Egyesült Tartományok, majd Argentína fővárosa lett.

Forrás: Világjáró Magazin

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Ben Ainslie

Ben Ainslie Háromszoros olimpiai aranyérmes, egyszeres ezüstérmes, a Sport Tiszteletbeli... Tovább

Révfülöp Üdülőszálló Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található az Üdülőszálló... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes