Íme a Tihanyi visszhang története!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ismerd meg te is a Tihanyi visszhang történetét!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismerd meg te is a Tihanyi visszhang történetét!


2016/03/06

Mindenki hallott már a Tihanyi visszhangról, és már a XVIII. században is készültek feljegyzések róla. Mesélünk nektek erről most kicsit.

Olvasd el te is a Tihanyi visszhang mesés történetét!

 

A tihanyi visszhang története

 

Amikor a Balatonon nyaralok, minden alkalommal ellátogatok Tihanyba, már csak azért is, mert egy közeli településen, Alsóörsön töltöm a nyaralást szinte minden évben! A másik oka annak, hogy évről-évre visszatérek Tihanyba, az a különleges hangulat, ami ezt a települést övezi. Gyönyörű kilátás, szűk kis utcák, fantasztikus levendula illat, és a misztikus történetek, mint például a tihanyi visszhang legendája, amit most el is mesélek!

 

A Tihany legismertebb és legérdekesebb jelensége a visszhang, ami azóta él, mióta a XVIII. században az apátság megépítésére sor került. A jelenség létrejöttéről annyit kell tudni, hogy a Visszhang-dombon lévő echo-kőről elkiáltott szavak visszaverődnek a 300 méterrel odébb lévő apátság északi falairól, 2 másodperc alatt leküzdve az oda-vissza majdnem 700 méternyi távolságot.

 


A XIX. század óta nagy szenzációnak számít a visszhang, hírét pedig a legendának köszönheti, melyet Garay János költő foglalt mesébe róla.

 

Még nagyon régen élt egy királylány, akinek a szépségéhez hetedhét országon túl sem érhetett fel senki. De hiába jött hozzá nap mint nap száz meg száz kérő, a leány néma volt, és volt egy meseszép, aranyszőrű kecske nyája, és mindig a Tihanyi-domboknál legeltette őket.

 

Egy ilyen nap alkalmával látta meg őt a hullámkirály, amikor kiemelkedett a Balaton vizéből, hogy körbetekintsen, és alkut ajánlott a királylánynak. Egy pohár kecsketejért melyet beteg fiának szánt, vissza ígérte a leánynak a hangját, aki azon nyomban beleegyezett.

 

 

A hullámkirály fia azonnal új erőre kapott a gyógyító hatású kecsketejtől, a lány pedig azon nyomban megszólalt ezernyi apró ezüstharangocska hangján, s a fiú azonnal szerelmes is lett belé , de a lány visszautasította, a királyfi szíve pedig összetört, és belehalt bánatába.

Olvasd el te is a Tihanyi visszhang mesés történetét!

A hullámkirály iszonyatos haragra gerjedt, és bosszúból a leányt bezárta egy sziklába, és a patások a tóba vesztek, hiszen gazdátlanokká váltak, patáikat a víz azóta is a partra mossa.


A király átka hatásos volt, hiszen a leány a mai napig a kőből válaszol mindenkinek, ő lett a Tihanyi visszhang.

 

 

A visszhangot már foglalták azóta versbe, szózatokba, ódákba, de ereje a XX. század óta folyamatosan csökken a fák megnőtt lombjai miatt.

 


érdekességek tenger,óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kalóz vitorlás hajó

Kalóz vitorlás hajó története 1937-ben a Német Vitorlás Szövetség egy 10m2-es...

Rendezvényhelyszín Budapesten

A rendezvények esetében különösen fontos, hogy megfelelő helyszínt találjunk. Egy rosszul...

Látszólagos szél

Mozgó hajón a valódi szelet a menetszelünk élesebbé teszi, mozgó hajóra mindig a...

MTB kerékpár

MTB kerékpár

Élesedés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.