notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a Tihanyi visszhang története!

hirdetes

Ismerd meg te is a Tihanyi visszhang történetét!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mindenki hallott már a Tihanyi visszhangról, és már a XVIII. században is készültek feljegyzések róla. Mesélünk nektek erről most kicsit.

Olvasd el te is a Tihanyi visszhang mesés történetét!

 

A tihanyi visszhang története

 

Amikor a Balatonon nyaralok, minden alkalommal ellátogatok Tihanyba, már csak azért is, mert egy közeli településen, Alsóörsön töltöm a nyaralást szinte minden évben! A másik oka annak, hogy évről-évre visszatérek Tihanyba, az a különleges hangulat, ami ezt a települést övezi. Gyönyörű kilátás, szűk kis utcák, fantasztikus levendula illat, és a misztikus történetek, mint például a tihanyi visszhang legendája, amit most el is mesélek!

 

A Tihany legismertebb és legérdekesebb jelensége a visszhang, ami azóta él, mióta a XVIII. században az apátság megépítésére sor került. A jelenség létrejöttéről annyit kell tudni, hogy a Visszhang-dombon lévő echo-kőről elkiáltott szavak visszaverődnek a 300 méterrel odébb lévő apátság északi falairól, 2 másodperc alatt leküzdve az oda-vissza majdnem 700 méternyi távolságot.

hirdetes

 


A XIX. század óta nagy szenzációnak számít a visszhang, hírét pedig a legendának köszönheti, melyet Garay János költő foglalt mesébe róla.

 

Még nagyon régen élt egy királylány, akinek a szépségéhez hetedhét országon túl sem érhetett fel senki. De hiába jött hozzá nap mint nap száz meg száz kérő, a leány néma volt, és volt egy meseszép, aranyszőrű kecske nyája, és mindig a Tihanyi-domboknál legeltette őket.

 

Egy ilyen nap alkalmával látta meg őt a hullámkirály, amikor kiemelkedett a Balaton vizéből, hogy körbetekintsen, és alkut ajánlott a királylánynak. Egy pohár kecsketejért melyet beteg fiának szánt, vissza ígérte a leánynak a hangját, aki azon nyomban beleegyezett.

 

 

A hullámkirály fia azonnal új erőre kapott a gyógyító hatású kecsketejtől, a lány pedig azon nyomban megszólalt ezernyi apró ezüstharangocska hangján, s a fiú azonnal szerelmes is lett belé , de a lány visszautasította, a királyfi szíve pedig összetört, és belehalt bánatába.

hirdetes
Olvasd el te is a Tihanyi visszhang mesés történetét!

A hullámkirály iszonyatos haragra gerjedt, és bosszúból a leányt bezárta egy sziklába, és a patások a tóba vesztek, hiszen gazdátlanokká váltak, patáikat a víz azóta is a partra mossa.


A király átka hatásos volt, hiszen a leány a mai napig a kőből válaszol mindenkinek, ő lett a Tihanyi visszhang.

 

 

A visszhangot már foglalták azóta versbe, szózatokba, ódákba, de ereje a XX. század óta folyamatosan csökken a fák megnőtt lombjai miatt.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Jolle

A jolle uszonyos(svert), kabin nélküli sportvitorlás. Például: 420,470, Finn Dinghi, Cadet. Tovább

Hajóút

A hajóút a viziútnak hajók közlekedésére kijelölt, kijelölés hiányában a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek tenger,óceán utazás