Íme a Tihanyi visszhang története!

Ismerd meg te is a Tihanyi visszhang történetét!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Mindenki hallott már a Tihanyi visszhangról, és már a XVIII. században is készültek feljegyzések róla. Mesélünk nektek erről most kicsit.

Olvasd el te is a Tihanyi visszhang mesés történetét!

 

A tihanyi visszhang története

 

Amikor a Balatonon nyaralok, minden alkalommal ellátogatok Tihanyba, már csak azért is, mert egy közeli településen, Alsóörsön töltöm a nyaralást szinte minden évben! A másik oka annak, hogy évről-évre visszatérek Tihanyba, az a különleges hangulat, ami ezt a települést övezi. Gyönyörű kilátás, szűk kis utcák, fantasztikus levendula illat, és a misztikus történetek, mint például a tihanyi visszhang legendája, amit most el is mesélek!

 

A Tihany legismertebb és legérdekesebb jelensége a visszhang, ami azóta él, mióta a XVIII. században az apátság megépítésére sor került. A jelenség létrejöttéről annyit kell tudni, hogy a Visszhang-dombon lévő echo-kőről elkiáltott szavak visszaverődnek a 300 méterrel odébb lévő apátság északi falairól, 2 másodperc alatt leküzdve az oda-vissza majdnem 700 méternyi távolságot.

hirdetes

 


A XIX. század óta nagy szenzációnak számít a visszhang, hírét pedig a legendának köszönheti, melyet Garay János költő foglalt mesébe róla.

 

Még nagyon régen élt egy királylány, akinek a szépségéhez hetedhét országon túl sem érhetett fel senki. De hiába jött hozzá nap mint nap száz meg száz kérő, a leány néma volt, és volt egy meseszép, aranyszőrű kecske nyája, és mindig a Tihanyi-domboknál legeltette őket.

hirdetes

 

Egy ilyen nap alkalmával látta meg őt a hullámkirály, amikor kiemelkedett a Balaton vizéből, hogy körbetekintsen, és alkut ajánlott a királylánynak. Egy pohár kecsketejért melyet beteg fiának szánt, vissza ígérte a leánynak a hangját, aki azon nyomban beleegyezett.

 

 

A hullámkirály fia azonnal új erőre kapott a gyógyító hatású kecsketejtől, a lány pedig azon nyomban megszólalt ezernyi apró ezüstharangocska hangján, s a fiú azonnal szerelmes is lett belé , de a lány visszautasította, a királyfi szíve pedig összetört, és belehalt bánatába.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
érdekességek tenger,óceán utazás

Szótár

kutyabarát étterem

Kutyabarát étterem az az étterem, ahová gond nélkül bevihetjük négylábú kedvenceinket.... Tovább

Megfeneklés

 Sekély vízben történõ fennakadás. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.