A Tiltott város titokzatossága

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Íme a Tiltott város titokzatossága

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme a Tiltott város titokzatossága


2024/01/03

A Tiltott város. Már a neve is titokzatos és sokáig az volt a külvilág számára is, hiszen hosszú-hosszú évtizedekig nem lehetett oda belépni. De miért volt ez így? Miért volt annyira tiltott ez a város? Miért lehet manapság akkor már mégis látogatni? Minden kérdésre megkeressük a választ.

Pekingben van a Tiltott város

Hallottál már a tiltott városról?

 

Szóval a Tiltott város csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként (1426 és 1911 között összesen 24 császárt szolgált a város) és a kínai birodalom ceremoniális és hatalmi központjaként.  Olyannyira igaz ez, hogy ha tehette egy császár se lépett ki a városból. A várost arra találták ki, hogy a császár életét szolgálja ki. Ehhez elképesztő mennyiségű ember kellett, hiszen csak az étkek elkészítéséhez 6000 ember kellett. Tehát ha a császár se lépett ki, akkor a falak közé be se lehetett egyszerűen jutni. 

 

Az épületegyüttes a hagyományos kínai palotaépítészet remekművének számít, ami sok évszázadon át befolyásolta a kulturális és építészeti irányzatokat Kelet-Ázsiában és másutt is. 1987-ben választották be az UNESCO világörökségi helyszínek közé. Ezt tartják a világ legnagyobb régi faépület-együttesekének. A palotaegyüttes mértani pontosságú négyzethálós geometrikus alapszerkezete hűen tükrözi a császári Kína társadalmának szigorú, hiearchikus felépítményét.

 

Elképesztő, hogy milyen munka volt a felépítése, melyeket most hihetetlen számokkal fogunk érzékeltetni: a 11 méter magas fallal védett várost közel százezer mesterember és egymillió munkás készítette el az idők folyamán. A Tiltott Város nyolcszáz palotáját, 75 csarnokát, számos templomát, pavilonját, könyvtárát, lakosztályát és az őket összekötő kerteket, udvarokat és sétautakat a mongolok Pekingből való kiűzetésekor kezdték el építeni, még az 1400-as évek elején. Összesen 72 hektáron találhatóak itt paloták.

 

 

Fedezd fel a Tiltott várost!

 

A hivatalos bejárata a déli kapu volt: a császár itt közlekedett, itt szemlélte meg a seregét, innen hirdette ki az újév beköszöntét. A kapun belül található az Arany folyó egy szakasza is. Ezen öt csodálatos híd található, melyek mind a kínai világ középpontjának nevezett Mennyei Béke Csarnokához vezetnek. 

 

Mögötte található a Tökéletes Béke Csarnoka, ahol a császár a külföldi követeket fogadta. E csarnoktól északra három palota is van, melyekben a császári rezidencia kapott helyet. Különlegessége, hogy az uralkodópárnak külön rezidenciáik voltak, hiszen a Mennyei Tisztaság Palotája és a Földi Nyugalom Palotája külön-külön a császár, illetve a császárné lakóhelye volt.

 

Magának a Sárkánytrónnak a hatalma 1911-ig tartott. Az akkor 6 éves legifjabb uralkodó 1924-ig lakhatott amolyan házi őrizetben a falak között. Utána a hely romlásnak indult, az épületek állaga pusztulásba kezdett. De manapság már ismét pompa övezi őket, hiszen a nagy csarnokokban pompázatos kiállításokon mutatják be az elmúlt évszázadok világát.

 


érdekesség hajó kultúra luxus tenger, óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonfüred - Hajógyári Kikötő

A Balatonfüredi Hajógyári kikötő leírása: A Balaton keleti medencéjének északi...

Balatonmária Túravitorlás Egyesület

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Túravitorlás Egyesület...

Révfülöp Üdülőszálló Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található az Üdülőszálló...

Flatterolás

A flatterolás a vitorla lobogtatása.

Route du Rhum

Route du Rhum vitorlás verseny történet A Route du Rhum egy transzatlanti, egykezes...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.