notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Tiltott város titokzatossága

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Íme a Tiltott város titokzatossága

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme a Tiltott város titokzatossága


2017/02/28

 

A Tiltott város. Már a neve is titokzatos és sokáig az volt a külvilág számára is, hiszen hosszú-hosszú évtizedekig nem lehetett oda belépni. De miért volt ez így? Miért volt annyira tiltott ez a város? Miért lehet manapság akkor már mégis látogatni? Minden kérdésre megkeressük a választ.

Pekingben van a Tiltott város

 

Szóval a Tiltott város csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként (1426 és 1911 között összesen 24 császárt szolgált a város) és a kínai birodalom ceremoniális és hatalmi központjaként.  Olyannyira igaz ez, hogy ha tehette egy császár se lépett ki a városból. A várost arra találták ki, hogy a császár életét szolgálja ki. Ehhez elképesztő mennyiségű ember kellett, hiszen csak az étkek elkészítéséhez 6000 ember kellett. Tehát ha a császár se lépett ki, akkor a falak közé be se lehetett egyszerűen jutni. 

 

Az épületegyüttes a hagyományos kínai palotaépítészet remekművének számít, ami sok évszázadon át befolyásolta a kulturális és építészeti irányzatokat Kelet-Ázsiában és másutt is. 1987-ben választották be az UNESCO világörökségi helyszínek közé. Ezt tartják a világ legnagyobb régi faépület-együttesekének. A palotaegyüttes mértani pontosságú négyzethálós geometrikus alapszerkezete hűen tükrözi a császári Kína társadalmának szigorú, hiearchikus felépítményét.

 

Elképesztő, hogy milyen munka volt a felépítése, melyeket most hihetetlen számokkal fogunk érzékeltetni: a 11 méter magas fallal védett várost közel százezer mesterember és egymillió munkás készítette el az idők folyamán. A Tiltott Város nyolcszáz palotáját, 75 csarnokát, számos templomát, pavilonját, könyvtárát, lakosztályát és az őket összekötő kerteket, udvarokat és sétautakat a mongolok Pekingből való kiűzetésekor kezdték el építeni, még az 1400-as évek elején. Összesen 72 hektáron találhatóak itt paloták.

 

A hivatalos bejárata a déli kapu volt: a császár itt közlekedett, itt szemlélte meg a seregét, innen hirdette ki az újév beköszöntét. A kapun belül található az Arany folyó egy szakasza is. Ezen öt csodálatos híd található, melyek mind a kínai világ középpontjának nevezett Mennyei Béke Csarnokához vezetnek. 

 

Mögötte található a Tökéletes Béke Csarnoka, ahol a császár a külföldi követeket fogadta. E csarnoktól északra három palota is van, melyekben a császári rezidencia kapott helyet. Különlegessége, hogy az uralkodópárnak külön rezidenciáik voltak, hiszen a Mennyei Tisztaság Palotája és a Földi Nyugalom Palotája külön-külön a császár, illetve a császárné lakóhelye volt.

 

Magának a Sárkánytrónnak a hatalma 1911-ig tartott. Az akkor 6 éves legifjabb uralkodó 1924-ig lakhatott amolyan házi őrizetben a falak között. Utána a hely romlásnak indult, az épületek állaga pusztulásba kezdett. De manapság már ismét pompa övezi őket, hiszen a nagy csarnokokban pompázatos kiállításokon mutatják be az elmúlt évszázadok világát.

 


érdekességek kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Latni

Vitorlamerevítõ vékony léc vagy mûanyag lap.

Gross

A gross (ejtsd: grósz) a nagyvitorla.

cirkálás

Az a művelet sorozat, amikor a célunkat csak negyedszélben tudjuk megközelíteni, és legalább...

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10...

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!