notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Tiltott város titokzatossága

hirdetes

Íme a Tiltott város titokzatossága

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

A Tiltott város. Már a neve is titokzatos és sokáig az volt a külvilág számára is, hiszen hosszú-hosszú évtizedekig nem lehetett oda belépni. De miért volt ez így? Miért volt annyira tiltott ez a város? Miért lehet manapság akkor már mégis látogatni? Minden kérdésre megkeressük a választ.

Pekingben van a Tiltott város

 

Szóval a Tiltott város csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként (1426 és 1911 között összesen 24 császárt szolgált a város) és a kínai birodalom ceremoniális és hatalmi központjaként.  Olyannyira igaz ez, hogy ha tehette egy császár se lépett ki a városból. A várost arra találták ki, hogy a császár életét szolgálja ki. Ehhez elképesztő mennyiségű ember kellett, hiszen csak az étkek elkészítéséhez 6000 ember kellett. Tehát ha a császár se lépett ki, akkor a falak közé be se lehetett egyszerűen jutni. 

 

Az épületegyüttes a hagyományos kínai palotaépítészet remekművének számít, ami sok évszázadon át befolyásolta a kulturális és építészeti irányzatokat Kelet-Ázsiában és másutt is. 1987-ben választották be az UNESCO világörökségi helyszínek közé. Ezt tartják a világ legnagyobb régi faépület-együttesekének. A palotaegyüttes mértani pontosságú négyzethálós geometrikus alapszerkezete hűen tükrözi a császári Kína társadalmának szigorú, hiearchikus felépítményét.

hirdetes

 

Pekingben van a Tiltott város

 

Elképesztő, hogy milyen munka volt a felépítése, melyeket most hihetetlen számokkal fogunk érzékeltetni: a 11 méter magas fallal védett várost közel százezer mesterember és egymillió munkás készítette el az idők folyamán. A Tiltott Város nyolcszáz palotáját, 75 csarnokát, számos templomát, pavilonját, könyvtárát, lakosztályát és az őket összekötő kerteket, udvarokat és sétautakat a mongolok Pekingből való kiűzetésekor kezdték el építeni, még az 1400-as évek elején. Összesen 72 hektáron találhatóak itt paloták.

 

hirdetes

A hivatalos bejárata a déli kapu volt: a császár itt közlekedett, itt szemlélte meg a seregét, innen hirdette ki az újév beköszöntét. A kapun belül található az Arany folyó egy szakasza is. Ezen öt csodálatos híd található, melyek mind a kínai világ középpontjának nevezett Mennyei Béke Csarnokához vezetnek. 

Pekingben van a Tiltott város

 

Mögötte található a Tökéletes Béke Csarnoka, ahol a császár a külföldi követeket fogadta. E csarnoktól északra három palota is van, melyekben a császári rezidencia kapott helyet. Különlegessége, hogy az uralkodópárnak külön rezidenciáik voltak, hiszen a Mennyei Tisztaság Palotája és a Földi Nyugalom Palotája külön-külön a császár, illetve a császárné lakóhelye volt.

 

Magának a Sárkánytrónnak a hatalma 1911-ig tartott. Az akkor 6 éves legifjabb uralkodó 1924-ig lakhatott amolyan házi őrizetben a falak között. Utána a hely romlásnak indult, az épületek állaga pusztulásba kezdett. De manapság már ismét pompa övezi őket, hiszen a nagy csarnokokban pompázatos kiállításokon mutatják be az elmúlt évszázadok világát.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Lümmel

Lümmel - az árbocot és a bumot összekötõ szerkezet Tovább

karácsonyi céges vacsora

Karácsonyi céges vacsora a nosztalgikus hangulatú Dunyha Étteremben! Tartsa meg karácsonyi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 162

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek kreatív