notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a helyet, ahol örökké csak villámok cikáznak!

hirdetes

A hely, ahol állandóan villámok cikáznak az égen

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Senki sem szereti a viharokat, főleg ha óriási villámlások és villámcsapások társulnak hozzá, azonban van a Földünkön egy olyan tó, ahol örökkön – örökké csak viharok vannak, melyeket óriási villámcsapások is kísérnek. Ismerd meg te is, nagyon érdekes!

 

Ismerd meg te is azt a helyet, ahol mindig villámok cikáznak!

Létezik egy hely a világon, ahol örökké csak viharok és villámcsapások érik a területet és a tavat egyaránt, ez a Maracaibo – tó és a Catatumbo folyó találkozásánál van.

Itt akkora mértékű a villámlás és a viharok száma, hogy ezt tartják a Föld legnagyobb ózongenerátoraként működő helynek.
Évente mintegy másfél milliónyi számra tehető villámlás figyelhető meg, melyet erős viharok kísérnek, szinte az év minden napján.


Nem is rövid ideig tart el egy – egy ilyen folyamat, hanem több, mint tíz órán keresztül és ezidő alatt több százszor csapnak le a villámok itt.

 

 

 

 

 

Hogy mi is váltja ki ezeket az erőteljes és nagy mennyiségű viharokat és villámcsapásokat?

 


Egyes tudósok szerint a tavon átfújó szél okozza, mely a mocsaras levegővel elegyedik, ezáltal az óriási légtömegek itt találkoznak a hideg léggel, melyek az Andok és a Cordillerák hegyvidékeiről érnek el ide, így már három oldalról körbeölelve a síkságot.

hirdetes

 


Ezzel az egybegyűlt és nagy számú hő és nedvesség hozza létre azokat az elektromos töltéseket, melyek a hegyek gerincein destabilizálódik így az elektromos kisülés állandóvá válik.

 

 

A további részletekért lapozz a következő oldalra!

 

hirdetes
Ismerd meg te is azt a helyet, ahol mindig villámok cikáznak!

Ezt a jelenséget egyébként nem most, hanem már több száz éve jegyzik, az első erre utaló írás 1957-ben került napvilágra, melyet Lope de Vega írt meg egyik epikus költeményében, a La Dragonteában.

Itt írja le Sir Francis Drake súlyos vereségét, mely annak volt köszönhető, hogy a villámlások miatt hajója helyzete nyilvánvalóvá vált.
Ez később, 1823. júniusában is megtörtént, ekkor a spanyolok akarták megtámadni Simón Bolívar flottáját a függetlenségi háború idején.

 

 

 

 

 

A vizeken hajózok számára azonban segítség is volt ez az óriási mértéket öltött villámlás, hiszen így képesek voltak a tájékozódásra, feltehetően a „maracaibói világítótorony” elnevezés is innen eredhet, hiszen folyamatosan láthatóak voltak ezek a villámok már messziről is.


A Catatumbo folyó egyébként Kolumbia északi részéről ered, majd a Venezuela területén fellelhető Maracaibo – tóba torkollik bele, így a folyó mintegy 340 kilométeres hosszúságot tesz ki, ezzel a két ország határának egy részét alkotva.


Földünk egyik legrégebben kialakult és legnagyobb sósvizű tava a Maracaibo, melynek területe majdnem 14 000 négyzetkilométer, legmélyebb pontja pedig 60 méteres mélységeken van.


Nem csak a Catatumbo, de sok más folyó is ide ömlik és északi oldalát egy 55 kilométer hosszú csatorna köti össze a Venezualai – öböllel és a rajta átívelő, majdnem tíz kilométeres Rafael Urdaneta – híd Dél – Amerika leghosszabb hídjaként ismert.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

Kereked Vitorlás Klub, Csopak

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található a Kereked Vitorlás Klub... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 196

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek kreatív