notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a helyet, ahol örökké csak villámok cikáznak!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A hely, ahol állandóan villámok cikáznak az égen

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A hely, ahol állandóan villámok cikáznak az égen


2016/05/12
Ilyés Zsófia

Senki sem szereti a viharokat, főleg ha óriási villámlások és villámcsapások társulnak hozzá, azonban van a Földünkön egy olyan tó, ahol örökkön – örökké csak viharok vannak, melyeket óriási villámcsapások is kísérnek. Ismerd meg te is, nagyon érdekes!

 

Ismerd meg te is azt a helyet, ahol mindig villámok cikáznak!

Létezik egy hely a világon, ahol örökké csak viharok és villámcsapások érik a területet és a tavat egyaránt, ez a Maracaibo – tó és a Catatumbo folyó találkozásánál van.

Itt akkora mértékű a villámlás és a viharok száma, hogy ezt tartják a Föld legnagyobb ózongenerátoraként működő helynek.
Évente mintegy másfél milliónyi számra tehető villámlás figyelhető meg, melyet erős viharok kísérnek, szinte az év minden napján.


Nem is rövid ideig tart el egy – egy ilyen folyamat, hanem több, mint tíz órán keresztül és ezidő alatt több százszor csapnak le a villámok itt.

 

 

 

 

 

Hogy mi is váltja ki ezeket az erőteljes és nagy mennyiségű viharokat és villámcsapásokat?

 


Egyes tudósok szerint a tavon átfújó szél okozza, mely a mocsaras levegővel elegyedik, ezáltal az óriási légtömegek itt találkoznak a hideg léggel, melyek az Andok és a Cordillerák hegyvidékeiről érnek el ide, így már három oldalról körbeölelve a síkságot.

 


Ezzel az egybegyűlt és nagy számú hő és nedvesség hozza létre azokat az elektromos töltéseket, melyek a hegyek gerincein destabilizálódik így az elektromos kisülés állandóvá válik.

 

 

A további részletekért lapozz a következő oldalra!

 

Ismerd meg te is azt a helyet, ahol mindig villámok cikáznak!

Ezt a jelenséget egyébként nem most, hanem már több száz éve jegyzik, az első erre utaló írás 1957-ben került napvilágra, melyet Lope de Vega írt meg egyik epikus költeményében, a La Dragonteában.

Itt írja le Sir Francis Drake súlyos vereségét, mely annak volt köszönhető, hogy a villámlások miatt hajója helyzete nyilvánvalóvá vált.
Ez később, 1823. júniusában is megtörtént, ekkor a spanyolok akarták megtámadni Simón Bolívar flottáját a függetlenségi háború idején.

 

 

 

 

 

A vizeken hajózok számára azonban segítség is volt ez az óriási mértéket öltött villámlás, hiszen így képesek voltak a tájékozódásra, feltehetően a „maracaibói világítótorony” elnevezés is innen eredhet, hiszen folyamatosan láthatóak voltak ezek a villámok már messziről is.


A Catatumbo folyó egyébként Kolumbia északi részéről ered, majd a Venezuela területén fellelhető Maracaibo – tóba torkollik bele, így a folyó mintegy 340 kilométeres hosszúságot tesz ki, ezzel a két ország határának egy részét alkotva.


Földünk egyik legrégebben kialakult és legnagyobb sósvizű tava a Maracaibo, melynek területe majdnem 14 000 négyzetkilométer, legmélyebb pontja pedig 60 méteres mélységeken van.


Nem csak a Catatumbo, de sok más folyó is ide ömlik és északi oldalát egy 55 kilométer hosszú csatorna köti össze a Venezualai – öböllel és a rajta átívelő, majdnem tíz kilométeres Rafael Urdaneta – híd Dél – Amerika leghosszabb hídjaként ismert.

 


érdekességek kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...

Száling

A száling az árboc merevítő keresztrúd. A szálinggal állíthatjuk árbocunk görbületét is.

Flieger

Flieger – speciális orrvitorla, a normál orrvitorla felett helyezkedik el

Kimm

Kimm - sarkos építésû hajóknál a fenék síkjának és az oldal síkjának találkozása

Fine dining étterem Budapest

  A fine dining kifejezés egyre elterjedtebb Magyarországon. Akik ezt a műfajt kedvelik,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!