notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A történelem leggazdagabb alakjai

hirdetes

A leggazdagabb embrek a történelemben

Kerekes Orsolya
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A ma is élő leggazdagabb emberek névsora bárki számára elérhető, legyen szó magyarról vagy külföldiről. Ha viszont igazi gazdagságra vagyunk kíváncsiak, föl kell lapoznunk néhány történelemkönyvet is. Most bemutatjuk a valaha élt leggazdagabb embereket.

Leggazdagabb emberek a történelemben

1. Musza mansza

 

Minden idők leggazdagabb embere 1280-ban született és 1337-ben bekövetkezett halálakor ő uralta a mai Ghána, Timbuktu és Mali területén elhelyezkedő Mali birodalmat. Hihetetlen vagyona főként abból eredt, hogy az ő birodalma látta el nagyjából a világ felét sóval és arannyal. Vagyona és birodalma nem sokkal élte őt túl, örökösei nem tudták megállítani a megszállókat, így két évvel később már semmi sem maradt a mai árfolyamon 400 milliárd dolláros örökségéből.

Leggazdagabb emberek a történelemben

Rotschildék jelenleg a leggazdagabb család a világon, összvagyonuk eléri a 350 milliárd dollárt. A teljes vagyont azonban szerteágazó befolyásuk miatt nagyon nehéz megbecsülni, sokan úgy gondolják, hogy akár egy trillió dollár fölött is rendelkezhetnek.

Leggazdagabb emberek a történelemben

A valaha élt leggazdagabb amerikai olajtársasága akkoriban uralta az amerikai piacot, amit természetesen a kormány nem nézett jó szemmel. A monopólium megszüntetése érdekében feldarabolták a céget. Rockefeller volt az első amerikai, aki egymilliárd dollárnál többet tudott életében összegyűjteni, teljes vagyona mai árfolyamon 340 milliárd dollár volt, amikor 1937-ben meghalt.

Leggazdagabb emberek a történelemben

Az amerikai üzletember akkor tett szert impozáns vagyonára, amikor 1901-ben 480 millióért adta el acélgyárát, ami 310 milliárd mai dollárnak felel meg. 230 milliónyi kötvényt vitt haza, ezek élete végéig a bankjában pihentek, soha nem használta fel őket. Miután túladott a cégén, visszavonult és a jótékonykodással töltötte az életét.

Leggazdagabb emberek a történelemben

1894 és 1917 között uralta Oroszországot, egészen addig, míg a bolsevikok családjával együtt meggyilkolták. 2000-ben az ortodox egyház szentté avatta őt és családját, így 300 milliárd dolláros vagyonával ő a történelem leggazdagabb szentje.

Leggazdagabb emberek a történelemben

Hyderabad uralkodója egészen országa indiai megszállásáig ült trónon. Aranygyűjteménye 100 millió dollárt ért akkoriban, ehhez társult még 400 milliós ékszerkollekciója és ötven Rolls Royce-a. Gyűjteménye részét képezte továbbá a ma 95 milliót érő Jacob gyémánt, amit ő papírnehezéknek használt.

Leggazdagabb emberek a történelemben

Az angolok őt tekintik első igazi királyuknak, ő alapította meg a Normandiai-házat. 1087-ben bekövetkezett haláláig ideje nagy részét háborúskodással töltötte, miközben jelentős vagyonra tett szert, mai árfolyamon 229,5 milliárd dollárra.

Leggazdagabb emberek a történelemben

Tavaly bekövetkezett halála előtt a világ egyik leggazdagabb embere volt. A vaskezű diktátor 200 milliárd dolláros vagyonának nagy részét Líbia olajkészleteiből nyerte.

Leggazdagabb emberek a történelemben

A Ford Motor Company alapítója még ma is jól ismert üzleti érzékéről. Halálakor vagyona mai árfolyamon 199 milliárd dollárra rúgott.

Leggazdagabb emberek a történelemben

Az amerikai üzletember vagyonát gőzhajóiparból alapozta meg, de az igazi áttörést az hozta meg számára, hogy hetven éves korában a vasútba fektette a pénzét. Az üzlet bevált, vagyona pedig átszámítva 185 milliárd dollár volt.

 

A tíz leggazdagabb után álljon itt a befutók listája, egészen a huszadik helyezettig, természetesen a vagyonukkal együtt.

11. Alan Rufus - 178,65 milliárd dollár

12. Bill Gates - 136 milliárd

13. William de Warenne - 47,13 milliárd

14. John Jacob Astor - 121 milliárd

15. Richard Fitzalan gróf - 118,6 milliár

16. Genti János lancasteri herceg - 110 milliárd

17. Stephen Girard - 105 milliárd

18. A.T. Stewart - 90 milliárd

19. Henrik, Lancaster grófja – 80 milliárd

20. Friedrich Weyerhauser - 80 milliárd

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Manőverslukk

Erős szeles kikötés után a kapitány és legénység által közösen fogyasztott... Tovább

Evező

Az evező, vagy másnéven pádli a vitorláshajók tartozéka. A kenu evezőjéhez hasonló, egy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 157

Átlagos értékelés: 4.9

kreatív