A világ legkülönlegesebb helyei: 10 különös hely a világon, ahová egyszer el kell látogatnod

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A világ 10 legkülönlegesebb helye, amit egyszer neked is látnod kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ 10 legkülönlegesebb helye, amit egyszer neked is látnod kell


2020/05/29
VN
A világ 10 legkülönlegesebb helye, amit egyszer neked is látnod kell
10 különleges hely a világ minden pontjáról

7. A világ legkülönlegesebb helyei: Racetrack Playa – Death Valley Nemzeti Park, Kalifornia

Az emberek több, mint egy egész évszázada próbálják kideríteni, a „csúszkáló” kövek titkát, amelyek látszólag minden külső erő nélkül „csúszkálnak” a Racetrac Playa tó csontszáraz medrében. A rejtély 1915-ben kezdődött, amikor egy talajkutató és felesége különös nyomvonalakra lettek figyelmesek, amik arra utaltak, hogy a kövek valahogy arrébb csúsztak a száraz felületen. Mivel meglehetősen nehéz kövek is voltak közöttük, lehetetlennek tűnt, hogy a szél tolta volna őket arrébb.

 

A kutatóknak még mindig nem teljesen biztosak benne, hogy mi okozza a különleges jelenséget. A jelenleg legéletképesebbnek tűnő elmélet szerint (amivel 2011-ben állt elő egy fizikusokból álló kutatócsoport) a köveket a körülöttük képződő jég mozgathatja.

 

 

8. A világ legkülönlegesebb helyei: Eternal Flame Falls – Orchard Park, New York

Az „Örök Láng Vízesés” arról kapta nevét, hogy vízfala mögött látszólag egy villogó, aranyszínű tűz ég. Az ember első ránézésre azt gondolná, hogy tényleg tüzet lát, aztán arra, hogy biztosan csak egy optikai csalódás. Azonban ha elég közel merészkedsz hozzám, akkor az orrodat is megcsapja majd, ugyanis ez a tűz valódi, és egy, a földből előtörő természetes gáz élteti.

 

A földkéregben létrejött törésvonalból naponta nagyjából 1 kilógrammnyi metán szivárog ki a felszínre, amit valaki egyszer a XX. század elején valamiért meggyújtott. A víz időnként eloltja ugyan a tüzet, de mindig van egy merész túrázó, aki nem rest újragyújtani azt, életben tartva ezzel az örök láng legendáját.

 

9. A világ legkülönlegesebb helyei: Old Faithful – Yellowstone Nemzeti Park, Wyoming

Az „Öreg hűséges” a Yellowstone Nemzeti Park leghíresebb gejzíre, ami arról kapta a nevét, hogy egy viszonylag rendszeres időközönként tör ki, és ezek az események általában 2-5 percig tartanak. A kitörések azonban messze nem olyan rendszeresek, mint amilyeneknek tűnnek (55-120 percenként történnek), ugyanis a köztük eltelt átlagos idő egyre hosszabbodni látszik.

 

A Yellowstone Nemzeti park csaknem 9 000 négyzetkilométeres területén több mint 300 gejzír található – több, mint bárhol máshol a világon. A Yellowstone valójában az Old Faithfulnak köszönheti, hogy 1872-ben az Egyesült Államok első nemzeti parkjának nyilvánították. Évente több, mint 3,5 millióan látogatják meg, hogy megcsodálják vadregényes természeti kincseit.

 

 

10. A világ legkülönlegesebb helyei: Catatumbói villámlás – Maracaibo-tó, Venezuela

Páratartalmának, tengerszint feletti magasságának, és a hegyek közül érkező, összeütköző szeleknek köszönhetően a venezuelai Maracaibo-tó déli csücskében figyelhető meg a legtöbb villámlás a világon – évente négyzetkilométerenként nagyjából 250 darab.

 

Ezeket a számokat úgy kell elképzelni, hogy az év több mint 200 éjszakáján (főleg májusban és októberben) villámok tucatjai világítják meg az éjszakai égboltot – van, hogy percenként akár 25-ször is. Csak viszonyítási alapként érdemes belegondolni, hogy az Egyesült Államok Országos Meteorológiai Szolgálata (NWS) a percenkénti 12 villámcsapást tartja „rendkívül magasnak”. A világon egyedi jelenség utazók seregeit vonzza a tó köré, akik egész éjszakákat töltenek a tó partjain. 
 


érdekesség hír kultúra tenger, óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Stopper

Stopper: kötélfogó

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Clemm

A Clemm jelentése kötélszorító.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.