notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ 10 legkomolyabb vitorlás versenye

hirdetes

A világ 10 legkomolyabb vitorlás regattája

GA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A vitorlázás nekünk nyilván egyenlő a Kékszalaggal, de ha az ember igazán látványos regattára vágyik, ahol a világ legjobbjai küzdenek a győzelemért, akkor érdemes belepillantani ezekbe a versenyekbe is.

A világ 10 legkomolyabb vitorlás versenye

10.  Olimpia

vitorlás verseny

Az olimpia a sport csúcsa, lehet, hogy egy vitorlázónak nem ennek megnyerése a legkomolyabb siker, ám a világon mindenhol figyelemmel követik a négyévente rendezett világeseményt. Nézettsége miatt mindenképp a listán a helye, valamint azért, mert a legnagyobb és legsikeresebb hajósok mind itt kezdték komoly pályafutásukat.

 

9. World Match Racing Tour

vitorlás verseny

A World Match Race versenyeit már egy ideje M32 – es katamaránokkal vívják. A sorozat eseményei több részből tevődnek össze. Egyrészt van a World Championship Event, a másik része a World Tour Event és vannak a különböző amerikai, ausztrál és európai sorozatok, illetve van még a Világbajnokság.

 

8. Antigua Sailing Week

vitorlás versenyek

Ez a legnagyobb regatta a Karib-tengeren, az elmúlt két évtizedben nőtte ki magát. És láthatóan felettébb vonzó környezetben zajlik, ez az atmoszféra adja a verseny alapját, amellett, hogy az egyhetes verseny a leglátványosabb és leggyorsabb vitorlás jachtokkal van teli.

A világ 10 legkomolyabb vitorlás versenye

7. Cowes Week

vitorlás regatta

Tradícióban szinte verhetetlen, 1826 óta rendezik meg az Egyesült Királyságban, ott ez a legnagyobb, leghosszabb verseny: 40 nap, több mint 100 hajó, közel 8500 amatőr és profi versenyző, valamint 100 ezer néző. Kétségtelenül a maga nemében a legkomolyabb verseny.

 

6. Louis Vuitton Trophy

vitorlás regatta

A Louis Vuitton Trophy az egyik leghíresebb és legnagyobb presztizsű vitorlás verseny, mivel szorosan kötődik az Amerika Kupához. A Louis Vuitton Trophy egy selejtező vitorlásverseny sorozat volt, amely győztese lehetett a kihívó az Amerika Kupán.

 

5. Fastnet Race

vitorlás regatta

Minden hajós hallott már a Fastnet Race-ről. Ez az egyik leghíresebb verseny, ami 608 tengeri mérföldet ölel át, és az Egyesült Királyság és Írország déli partja mentén zajlik. Nem veszélytelen a regatta, az időjárási viszonyok komoly szerepet játszanak a taktikában, nem ritkák a balesetek a viharok miatt.

hirdetes
A világ 10 legkomolyabb vitorlás versenye

4. Sydney Hobart

vitorlás versenyek

A Rolex Sydney Hobart 628 tengeri mérföldnyi távját a világ egyik legfárasztóbb óceáni vitorlás versenyének tartják, igazi kihívás minden résztvevőnek.

A mezőny Sydney-ből rajtol, majd kihajóznak a Tazmán tengerre, levitorláznak Ausztrália dél-keleti partja mentén, keresztül a Bass szoroson,egészen le Tazmánia keleti partjaihoz, ahol a hajók egyenesen a Storm öböl felé veszik útjukat, ahol a befutóban felhajóznak a Derwent folyón Hobart város történelmi kikötőjéig.

A résztvevők szerint az első és az utolsó nap a legizgalmasabb. A sydnei rajtolás közben nézők százai izgulnak a parton, helikopterekről filmezik a vitorlásokat és az egész világon közvetítik a versenyt. Az utolsó napon kielesedik a verseny a nagy riválisok között, majd a befutó után Hobart közönsége fogadja őket, majd a jól megérdemelt lazítás és parti party következik. A verseny alatt a mezőny a világ legszebb vidékein vitorlázik.

hirdetes

 

3. Vendee Globe

vitorlás versenyek

A Vendée Globe földkerülő szólóvitorlás verseny, amelyen non-stop, segítség és kikötési lehetőség nélkül halad a hajó. A versenyt Philippe Jeantot alapította 1989-ben, és 1992 óta négyévente tartják meg. A legutóbbi 2016-2017-es mezőny 2016. november 6-án rajtolt el.

A Vendée Globe egyedülálló a követelmények szigorúságában a földkerülő vitorlásversenyek között. Például a szintén egyszemélyes Velux 5 Oceans Race szakaszokban kerüli meg a Földet kikötési lehetőséggel. A Vendée Globe az uralkodó nézet szerint a hajózó ember legszélsőségesebb állóképességi próbája, és az óceáni versenyzés legkeményebb fajtája.

 

2. America's Cup

vitorlás versenyek

Az Amerika Kupa a nemzetközi professzionális vitorlázás csúcsa, ahol a legtapasztaltabb kapitányok és a legjobb legénységek gyűlnek össze, hogy egy olyan környezetben versenyezzenek, ahol nagy a nyomás, állandóak a drámai események és óriási az izgalom. A versenyt néhány évente rendezik meg a címvédő otthonában, és az évek során egy igazi nemzetközi sporteseménnyé és látványossággá fejlődött, amelyet világszerte több millió szurkoló követ figyelemmel. 

 

1. Volvo Ocean Race

vitorlás versenyek

A közel 45.000 tengeri mérföldnyi verseny, hivatalos nevén a Volvo Ocean Race 2017-2018 lesz a valaha volt leghosszabb vitorlásverseny. A 43 éves múltra visszatekintő világverseny, amit Óceáni Maratonnak is szoktak hívni, Alicante (Spanyolország) városából indul, majd egy bolygónkat átölelő kerülővel, veszedelmes óceáni vizeken keresztül egészen Hágáig vezet az út. A sportág legjobbjai vesznek részt ezen a mindent elsöprő, és izgalmakban gazdag versenyen.

 

A legnagyobb gond ezekkel a regattákkal, hogy bármilyen lelkesek is legyünk, leginkább csak a képernyő elől tudjuk őket követni. Azonban ezeket a hajókat hihetetlen élmény élőben, verseny közben látni.

 

Idén első alkalommal, megrendezésre kerül Magyarországon a csúcskategóriás hajók versenye, a Volvo High Tech Regatta.

 

 

 

 

Mivel az Alsóörs Marina és a Fenyves Yacht Club a Balaton jelenleg két legmodernebb kikötője, adott a lehetőség és a helyszín is ahhoz, hogy a legkorszerűbb kikötők adjanak helyszínt a legkorszerűbb hajók versenyének. A verseny időpontját a Magyar Vitorlás Szövetség beiktatta a versenynaptárjába.

Amennyiben élőben is szívesen megtekintenél egy ilyen nívós versenyt, ott a helyed Neked is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet... Tovább

Csapatépítés helyszín Alsóörs

Csapatépítés a Balatonon, öt perce az alsóörsi Balaton parttól és strandtól, gyönyörű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 183

Átlagos értékelés: 4.8

verseny