notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A 10 legcsodásabb középkori város a világon

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ 10 legcsodásabb középkori városa

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ 10 legcsodásabb középkori városa


2014/05/03

Tartsatok velünk egy kis időutazásra. Ha szereted a középkort, akkor a következő 10 várost biztosan imádni fogod, lehet, hogy nem ismeretlenek előtted, de mindenképp ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon érdekesek.

Középkori városok
A középkori építészetet a következő két stílus jellemezte:

-Román stílus

A román építészet jelentős alkotásai: székesegyházak, kolostorok, vártornyok; majd városi köz- és magánépületeket is építettek ebben a stílusban.

Jellemzői: tömör falak, áttekinthető szerkezet. A templomok a római bazilikákat utánozták, és a kolostorokkal együtt védelmi szerepet is betölthettek.

 

-Gótikus stílus

Ebben a stílusban már számos világi épületet is építettek, mégis a legszebb alkotások a városházák, kórházak, paloták körében találhatók.

A stílus jellemzői a vékonyabb, magasabb falak. Hatalmas, csúcsíves ablakokat alkalmaztak, amelyek világossá tették a templomokat. Ezeket az ablakokat színes ólom üvegből rakták ki. Gyakoriak voltak a karcsú, csipkézett tornyok. A templomok belsejében freskókkal díszítették, illetve festményeket, magas, vékony szobrokat helyeztek el.

 

Ebben a két stílusban számos csodás épület készült el és rengeteg várost alakítottak ki erre a mintára.

Lapozz tovább és ismerd meg a 10 legszebbet

Középkori városok

Történelmi óvárosa 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. 2002-ben Salamancával egyidőben Európa kulturális fővárosa volt. A várost sokszor az észak Velencéjének is nevezik, hiszen számos csatorna szeli át. Az óvárost körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai ezen csatornák mellett találhatóak. Brugge Európa kiemelkedő látványossága köszönhetően annak, hogy a városközpont a középkor óta alig változott.

A tartományi város áll Brugge történelmi városmagjából, melyet az egyik legszebbnek tartanak Európában, a Sint-Jozef és Sint-Pieters (I), Koolkerke (II), Sint-Andries (III), Sint-Michiels (IV), Assebroek (V), Sint-Kruis (VI), Dudzele (VII) és Lissewege (Zeebrugge és Zwankendamme) (VIII) városrészekből.

(Wikipédia)

Középkori városok

A település mondhatja magáénak Európa legnagyobb középkori várát.

Az Aude folyó partján már időszámításunk előtt hat évszázaddal éltek emberek, és a rómaiak is építettek erődöt a folyópart bal oldalán magasodó hegyen. A birodalom bukása után előbb a vizigótok, majd a szaracénok foglalták el ezt a pontot, mindegyik tovább erődítette a hegytetőt, volt egy ideig francia kézen, de igazi jelentősége csak akkor lett, amikor a toulouse-i grófok hűbéresei, a Trencavel bárók családjának birtokába került, a 12. században. Ők már jelentős várrá építették ki az erődítést.

A dicsőség nem sokáig tartott. A 12. század végén, a 13. század elején a mai Franciaország déli része nagyrészt csatlakozott a katár eretnekséghez, és a pápa felszólítására a francia királyok büntető hadjáratot indítottak ellenük. A keresztesek 1209-ben Carcassonne-t kéthetes ostrommal el is foglalták, mert a várvédőknek elfogyott a vizük. A mindössze 24 éves Raymond-Roger Trencavel báró az egyik vártoronyban fogolyként fejezte be életét, a vár pedig Montfort báróságának székhelye, majd királyi birtok lett. Az aragóniai királyság előretörésének megakadályozására Szent Lajos és Merész Fülöp kezdték meg a vár erősítését. Ekkor épültek fel a kettős falrendszer tornyai, ekkor alakították át szinte bevehetetlen erőddé az egyetlen kocsibejáratot. Szent Lajos lebontatta a vár tövébe települt falut is, a lakosokat kényszerrel költöztették át az Aude túlsó partjára. Szép Fülöp idején fejezték be a megrongált román templom átalakítását gótikus katedrálissá. A várat azonban ezt követően nem fenyegette különösebb veszély, és jelentősége lecsökkent. A 17. századra már erősen megromlott az épület állaga, a 19. század közepén pedig határozat született lebontásáról. Ekkor indított országos akciót Prosper Mérimée a vár megmentésére, ezt egy helyi régész, J.-P. Cross-Mayrevieille vezette, s végül Viollet-le-Duc kapott magbízást a helyreállítására. A vár sokak szerint túl szépre, a középkorinál is középkoribbra sikeredett, de ez csak részben igaz, a középkor e szerelmese megtartotta a vár minden elemét, egykori rajzok alapján végezte a munkákat, s végeredményben megmentette az enyészettől Franciaország egyik legjelentősebb középkori várát.

(Wikipédia)

Középkori városok

A Szaharában található ez a város, amely szerepel a Világörökségi listán is. Az erődített város a 11. században jött létre, számos történelmi és kultúrális építészeti hatást fedezhetünk fel a városban.

(Wikipédia)

Középkori városok

Spártától néhány kilométerre, a Peloponnészoszi-félszigeten található a Tajgetosz-hegy lankáira épült, ma kísérteties, elhagyott bizánci város, Mystras. A város 13. századi palotái, udvarházai és templomai jó állapotban maradtak fenn. Mystras ma a kulturális Világörökség része.

Misztra története a negyedik keresztes háborúval(1202–1204) kezdődik. I. Villehardouin Geofroi   családja a franciaországi Bar-sur-Aube mellől, Champagne grófságból származik és lett a kereszteshadjárat után, miután a lovagok az egész félszigetet meghódították az  Akháj Fejedelemség  ura. A trónon követte fia II. Villehardouin Geofroi (uralkodott 1218 – 1246), aki az ókori Spárta  romjai között tartott udvart. Testvére  II. Villehadrouin Vilmos  (uralkodott 1246 – 1278) meghódította egész Lakóniát és elrendelte Misztra erődítményének kiépítését 1249-ben.

További várak álltak még Monemvasziában  és valószínűleg  Tigani félszigetén. II. Vilmost 1259-ben a  niceai bizánci császár csapatai elfogták és csak a misztrai erősség és a többi vár kiadásával tudta megvásárolni szabadságát. Spárta görög lakói, akiknek elegük volt a keresztesek idegen uralmából, áttelepültek a három kilométernyire lévő Misztrába. A vár alatt virágzó város alakult ki, amelynek virágkorában több tízezer lakosa volt.

(Wikipédia)

Középkori városok

Oviedo Asztúria tartomány fővárosa és a klasszikus észak spanyol körút egyik figyelemre méltó állomása. Viszonylag közel van a tenger és a Picos Európa hegység, valamint augusztusban van az almabor (sidra) fogyasztásának fő szezonja, - ezért kihagyhatatlan célpont volt.

(Wikipédia)

Középkori városok

A 14. században ez a város volt Kína pénzügyi központja. Ma már a Világörökség részét képezik az ősi falak. Egy nagyszerű időutazásban lehet részünk a keskeny, középkori utcákon és piacokon.

(Wikipédia)

Középkori városok

Gyakran hívják „száztornyú városnak”, „arany városnak”, vagy egyszerűen a városok királynőjének. Prága történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította.

Az „arany Prága” név valószínűleg I. Károly cseh király és (IV. Károly néven) német-római császár (1347–78) idejéből származik, amikor arannyal vonták be a prágai vár tornyait. Egy másik elmélet szerint Prágát az alkimisták és az aranycsinálók tevékenységét ösztönző II. Rudolf német-római császár uralkodása alatt nevezték el „aranynak”.

(Wikipédia)

Középkori városok

Siena város Olaszországban, Toszkána régióban, az azonos nevű megye székhelye; három összefüggő dombon fekszik, Firenzétől 70 kilométerre. A nagy idegenforgalmat lebonyolító kereskedő- és iskolaváros lakóinak száma 54 498. Európa legnagyszerűbb gótikus városa. Sienát a hagyomány szerint Senus, Romulus unokaöccse alapította. Bevárosát az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Az ősi város mai arculata ugyanolyan, amilyennek a 13. és 14. században tervezték és formálták. Katedrálisát, a Santa Maria Assuntát a 12. század közepén kezdték építeni, Nicola és Giovanni Pisano részvételével. Oldalhomlokzata egyszerű fekete-fehér csíkozású márványburkolata tisztán megőrizte a középkori formákat. A jobb oldalhomlokzat mellett magasodik a pisai-lombard stílusú harangtorony. Gótikus temploma még a San Domenico-templom (13–15. század) és az 1326-ban alapított San Francesco-templom, amit a 17. század közepén barokk stílusban építenek át. A Piazza del Campón emelkedik – a 13. század végén–14. század elején épült, a háromosztatú, gótikus ablakokkal díszített, fölül pártázatos lőrésekkel koronázott téglaépítmény –, a Palazzo Pubblico (a városháza), ami mára múzeum. A város képtára – a Pinacoteca Nazionale – a Palazzo Buonsignori 14. századi gótikus épületében kapott helyett, s hirdeti sienai művészet eredetiségét.

(Wikipédia)

Középkori városok

A litván nagyhercegség egykori fővárosa, Trakai 27 kilométerre fekszik VIlniustól, kedvelt kirándulóhely. Trakai üdülőfalut 5 tó veszi körül, amelyek mélysége a 48 métert is elérheti.

Litvánia legtöbbet fotózott vára a nagyhercegség központja volt 1323-ig, amikor Gediminas nagyherceg Vilniust tette meg fővárossá. Az ötemeletes téglaépítményt Vytautas emelte, és 1952 óta folyamatosan folyik a restraurálása.

A Trakai vármúzeum belső udvarra nyíló szobákban elhelyezett kiállítása bemutatja a történelem előtti leleteket, valamint a nagyhercegség dicsőséges napjait, amikor a birodalom a Baltikumtól a Fekete-tengerig terjedt.

A külső épületekben későbbi századok feudális udvarházainak hagyatékát láthatjuk. A herceg korábbi várainak maradványait a városi parkban állították ki.

(Wikipédia)

Középkori városok

Az észak-yorkshire-i York város egyik legnépszerűbb turistalátványosságának számító The Shambles utca bohókás házai még a 15. században épültek és azóta is gondosan őrzik a macskakövekkel kirakott sétálóutca titokzatos, középkori hangulatát. A Google Street View által készített felmérés szerint a The Shambles bája még ma is elbűvöli a briteket, akik az első helyet adták neki a legfestőibb utcák versenyében. A felmérésben 11 ezer ember vett részt. A városok különböző kategóriákban versengtek egymással. Az angliai York város szívében található a legjobb állapotban fennmaradt középkori utca. A keskeny utcát fakeretes házak szegélyezik. Az Shambles utca annyira keskeny néhol, hogy a tetők szinte összeérnek.

(Wikipédia)utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Exkluzív esküvőhelyszín Budapesten

Exkluzív esküvőhelyszín Budapesten, patinás környezetben, a múlt század emlékeivel, és...

iShares Cup

iShares Cup vitorlás verseny történet Az egész 2004-ben kezdődött, amikor az Extreme...

Felhúzókötél

A hajó vitorlázatát az árbocra felhúzókötelekkel oldják meg. a nagyvitorlát a...

Kalóz vitorlás hajó

Kalóz vitorlás hajó története 1937-ben a Német Vitorlás Szövetség egy 10m2-es...

BAVARIA VISION 46

 A Bavaria 46 Vison bemutatása A giebelstadti hajógyár legújabb modelljét a Bavaria...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.