notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ egyik legveszélyesebb útja - közelebb van, mint gondolnánk

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ egyik legveszélyesebb útja - közel Magyarországhoz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ egyik legveszélyesebb útja - közel Magyarországhoz


2014/02/24
Tóth Pál

Van jó pár veszélyes út a világon. Van Indiában, Bolíviában sőt a közeli Franciaországban is jó pár hírhedt út, de azt kevesen tudják, hogy közel Magyarországhoz is található egy, ami nem más mint a Transzfogarasi út.

A világ egyik legveszélyesebb útja
 

Nem messze tőlünk található tehát a világ egyik legveszélyesebb útja: a Transzfogarasi út. Romániában ez az út a 7C jelzést viseli és a Fogarasi-havasokat szeli át. Aki járt már ott tanusíthatja,hogy a romániai Kárpátok egyik, ha nem a legszebb, legmeredekebb és ezáltal a legveszélyesebb hegye is ez. Rengeteg sziklaomlás nehezíti az itt közlekedők életét, nem egyszer előfordul, hogy az utat lezárják, szakaszosan, hosszabb időre is. A másik ok, amiért még fel szokták függeszteni a közlekedést itt, az a tél miatt történik meg.

 

Erre felé nagy mennyiségű hó le tud esni, és ezen hegyi utakat -mint az a képeken is látszik- lehetetlen vállalkozás takarítani. Így aztán a könnyebb utat választják a helyi hatóságok és a nagyobb bajt megelőzvén inkább az út lezárása mellett döntenek általában. Ezért aztán az út mindössze 5 (!) hónapig van nyitva. Addig a természet az úr ott.

 

A világ egyik legveszélyesebb útja

 

Hihetetlen adatokkal bír ez az út: abban még semmi szenzációs nincs, hogy 1970-ben építették. Az viszont már sokkal érdekesebb, hogy a 90 km hosszú úton 5 alagút és 578 híd van. A hegy gerince alatt 2042 m magasan alagút szeli át. Minden bizonnyal ez világrekord, ami az egy útra eső hidak számát illeti.

 

Ami a turizmusát illeti: furcsa mód a kor egyik legjobb döntése volt az út megépítése, hiszen azon rövid idő alatt amíg az út teljes hosszában üzemel, igazi turista áradatot szolgál ki. Úgy látszik, sokak érdeklődését felkeltette ez a veszélyes út.

 

Az egyik legnagyobb látványossága az útnak, hogy mellette fekszik a Fogarasi-havasok legnagyobb és legmagasabban fekvő tengerszeme a Bilea-tó. A környezet egyébként gyönyörű a magas hegyekkel. Ha esetleg a tisztelt olvasó úgy dönt, hogy saját maga is szeretné  szemügyre venni a környéket, akkor azt ajánlják, hogy mindezt hét közben tegye meg, mert a hét végén hatalmas a népsűrűség a pihenők környékén. kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Denevér

A Denevér a nagyvitorla hátsó ívelt része.

Sloop vitorlás

            ...

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...

Top

Az árboc csúcsa.

Alsóörs - Vitorlás SC

Alsóörs - Vitorlás SC kikötő - tudnivalók: Az alsóörsi Vitorlás SC kikötője a tó...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!