notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ egyik legveszélyesebb útja - közelebb van, mint gondolnánk

hirdetes

A világ egyik legveszélyesebb útja - közel Magyarországhoz

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Van jó pár veszélyes út a világon. Van Indiában, Bolíviában sőt a közeli Franciaországban is jó pár hírhedt út, de azt kevesen tudják, hogy közel Magyarországhoz is található egy, ami nem más mint a Transzfogarasi út.

A világ egyik legveszélyesebb útja

 

Nem messze tőlünk található tehát a világ egyik legveszélyesebb útja: a Transzfogarasi út. Romániában ez az út a 7C jelzést viseli és a Fogarasi-havasokat szeli át. Aki járt már ott tanusíthatja,hogy a romániai Kárpátok egyik, ha nem a legszebb, legmeredekebb és ezáltal a legveszélyesebb hegye is ez. Rengeteg sziklaomlás nehezíti az itt közlekedők életét, nem egyszer előfordul, hogy az utat lezárják, szakaszosan, hosszabb időre is. A másik ok, amiért még fel szokták függeszteni a közlekedést itt, az a tél miatt történik meg.

 

Erre felé nagy mennyiségű hó le tud esni, és ezen hegyi utakat -mint az a képeken is látszik- lehetetlen vállalkozás takarítani. Így aztán a könnyebb utat választják a helyi hatóságok és a nagyobb bajt megelőzvén inkább az út lezárása mellett döntenek általában. Ezért aztán az út mindössze 5 (!) hónapig van nyitva. Addig a természet az úr ott.

 

A világ egyik legveszélyesebb útja

 

Hihetetlen adatokkal bír ez az út: abban még semmi szenzációs nincs, hogy 1970-ben építették. Az viszont már sokkal érdekesebb, hogy a 90 km hosszú úton 5 alagút és 578 híd van. A hegy gerince alatt 2042 m magasan alagút szeli át. Minden bizonnyal ez világrekord, ami az egy útra eső hidak számát illeti.

 

Ami a turizmusát illeti: furcsa mód a kor egyik legjobb döntése volt az út megépítése, hiszen azon rövid idő alatt amíg az út teljes hosszában üzemel, igazi turista áradatot szolgál ki. Úgy látszik, sokak érdeklődését felkeltette ez a veszélyes út.

 

Az egyik legnagyobb látványossága az útnak, hogy mellette fekszik a Fogarasi-havasok legnagyobb és legmagasabban fekvő tengerszeme a Bilea-tó. A környezet egyébként gyönyörű a magas hegyekkel. Ha esetleg a tisztelt olvasó úgy dönt, hogy saját maga is szeretné  szemügyre venni a környéket, akkor azt ajánlják, hogy mindezt hét közben tegye meg, mert a hét végén hatalmas a népsűrűség a pihenők környékén. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Élesedés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a... Tovább

Budapesti étterem

A Városliget Café & Restaurant egy budapesti étterem, ahol egy gyönyörű környezetben,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 5.0

kreatív