A világ legfurcsább hajója: Ilyet még te sem láttál, videón a világ legfurcsább hajója, ami függőleges!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ilyet még te sem láttál, videón a világ legfurcsább hajója!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ilyet még te sem láttál, videón a világ legfurcsább hajója!


2023/09/30

Hajót már biztos mindenki látott, ha mást nem legalább a Titanicot, de ilyet szerintem még nem sokan. Hogy miért éppen a Titaniccal példálóztam, a videó megnézése után biztosan mindenkinek egyértelmű lesz! De segítek egy kicsit, a RP FLIP, azaz a Reserach Platform FLoating Instrument Platform egy nagyon különleges kutatóhajó, ami képes vízszintes helyzetből, 90 fokban függőleges pozícióba fordulni, ami olyan látvány, mintha éppen süllyedne. Ugye te is kíváncsi lettél?

Íme a világ legfurcsább hajója

Az RP FLIP, azaz a függőleges kutatóhajó

Bár már több mint egy fél évszázada, 1962. június 22-én bocsájtották vízre az úszó monstrumot, sokan még mindig hitetlenkedve néznek rá, hogy mégis hogyan tudja végrehajtani ezt a bravúrt. A 108 méter hosszú, baseball ütő formájú hajó az amerikai haditengerészet tulajdona, eredetileg nukleáris célú kutatásokra fejlesztetté ki, de a mai napig különböző kutatásoknak megfelelő platformot biztosít. A hajót a The Gunderson Brothers Engineering Company építette, 1995-ben átesett egy kétmillió dolláros felújításon is. Személyzete 5 fő, de az elinduláshoz szükség van még legalább 11 kutatóra is. Kikötés nélkül akár egy egyhónapos küldetést is képes teljesíteni, ami rendkívül sok, és széleskörű kutatás elvégzését teszi lehetővé. A kutatók akár akusztikai méréseket is végezhetnek a hajóval, de tanulmányozhatják a légkört is, de természetesen tengerkutatást is végezhetnek, valmint mérhetik a levegő és az óceán kölcsönhatásait is a speciális kialakításnak köszönhetően.

 

Hogyan fordul meg a hajó?

De nézzük is azt, ami mindenkit érdekel, hogyan fordul meg mégis egy ekkor hajó függőlegesbe? A monumentális hajó, tényleg mintha éppen süllyedne, a hossztengelye körül fordul el, miközben 700 tonna tengervizet pumpál a nyélszerű végébe. Ugyanis a 108 méter hosszú hajó első 91 métere üreges, melyet vízzel fel lehet tölteni. A tömeg miatt pedig a vízzel teli rész a víz alá bukik, miközben a hajó hátsó része folyamatosan a vízfelszín felett marad, lehetővé téve a kutatók hatékonyabb munkáját. Bennem is felmerült a kérdés, hogy mennyire biztonságos ez, esetleg egy nagyobb hullám nem-e felborítja a hajót. Azonban a több mint 50 éve működő hajó történetében még nem volt erre példa, az alacsonyan lévő súlypont miatt a komolyabb hullámzásoknak is ellen képes állni, de arra is kidolgoztak már egy eljárást, hogy a tengerfenékhez rögzítsék a hajót. A különleges hajóban még a fedélzeten is ügyelni kellett arra, hogy minden 90 fokban forgatható, átalakítható lehessen.

 

Íme a videó a függőleges hajóról!


 


érdekesség hajó tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger...

Aerodinamika

Az aerodinamika a légerőtan idegen megfelelője.

Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa...

Sajtótájékoztató helyszín

A tökéletes sajtótájékoztató helyszín olyan megfelelő technikai háttérrel rendelkezik,...

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.