notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bill Gates, a világ leggazdagabb embere

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ leggazdagabb embere

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ leggazdagabb embere


2013/08/09

Forrás: www.wikipedia.hu

Bill Gates (Seattle, 1955. október 28.) amerikai üzletember, a Microsoft cég alapító-tulajdonosa, a világ leggazdagabb embere. 2009-ben vagyonát körülbelül 50 milliárd dollárra becsülték.

Egy milliárdos élete
Édesapja, William Henry Gates, Sr. bankelnök, édesanyja, Mary Maxwell Gates, a First Interstate Bank elnökségi tagja. Egyik dédanyja, Mary Toth magyar származású. Szülei sikeres üzletemberek voltak, s mindez egyfajta példaképet jelentett az ifjú Gatesnek. Szigorú magániskolákba járt. Hatodikosként is már egy szoftvercég programjaiban kereste a hibákat, így tudta magas szinten elsajátítani a programozást, amelyet a C-Cubed cég csődje után folytatott három barátjával. Felesége, Melinda Gates, akitől 3 gyermeke született; Jennifer, Rory és Phoebe.

 

Egy milliárdos élete

A Microsoft cég története egy pincéből indult (ezért a „micro” elnevezés), majd az IBM-nek eladott MS-DOS-szal kezdődött, illetve később a Windowszal folytatódott Gates és a cég igazi karrierje. Gates már egészen korán elkezdte üzleti pályafutását. Alig volt tíz éves, amikor megalapította első cégét, a Traf-O-Datát. 1971-ben a Logic Simulation nevű cég a washingtoni Kent utcáinak gépjármű-forgalmáról készített statisztikákat. Elektronikus számlálókat (tulajdonképpen nagy fém- és papírdobozokat) raktak ki az utcákra, és ahányszor csak elhaladt egy autó a dobozok érzékelője előtt, az elektronika beindult, és számolt. Pontosabban lyukakat fúrt egy gézszalagra, mivel akkoriban még nem volt jobb megoldás. A szalagok kiértékelése egy Bill Gates nevű kisiskolás diák nyári munkája volt, azaz lett volna. Több ezer szalag átnézése ugyanis roppant unalmas feladatnak bizonyult, Bill tehát, ahelyett hogy nekiállt volna ennek, megalapította a Traf-O-Data nevű céget, és összetoborozta barátait a Lakeside Schoolból. Egyikük Paul Allen volt. Az üzlet egyáltalán nem ment rosszul, így 1972-ben már egy beruházásra is elszánták magukat: vásároltak egy Intel 8008 microchipet. Az alap tehát megvolt, így elkezdődhetett az érdemi munka: elkezdtek egy saját autószámláló berendezésen dolgozni. Bill és Allen írta a szoftvert, Paul Gilbert (szintén egy barát a suliból, aki egy utcában lakott Gatesszel) készítette a hardvert. Bár a kezdet roppant nehéz volt, 1979-ben a cég a nagy nyereségnek köszönhetően mégis fellendült.

 

Érdekesség, hogy nagyon sok helyen (még az igen nívós answers.com-on is) 1971-72-re datálják a Microsoft megszületését, mondván „akkor még Traf-O-Data néven létezett, és később nevezték át Microsoftra”. Ez azonban így nem teljesen igaz, hiszen a Microsoft (eredeti nevén Micro-Soft) egy teljesen más (amúgy feltehetően sokak által ismert) történet: Bill Gates a Seattle Computer Products nevű cégtől ötvenezer dollárért megvette a QDOS operációs rendszert, majd jó érzékkel eladta az IBM-nek, de úgy, hogy a licenc cége, a Microsoft tulajdonában maradt. Így minden egyes DOS rendszerrel eladott gép után gyarapodott cége vagyona.

 

Egy milliárdos élete

Bill háza egy 48 000 m² területű telken található, jelenlegi értéke egészen pontosan 53 392 200 dollár, ebből a telek értéke 9 122 200 dollár. A ház Bauhaus stílusban épült. Gates pontos címe: 1835 73rd Ave NE, Medina, WA 98039.

 

A házba érkező látogatók belépéskor egy mikrochipet kapnak, amire ráírhatják személyes „igényeiket" - ezek után a ház bármelyik helyiségébe érve, az elektronika a látogató személyiségéhez igazítja a hőmérsékletet, a zenét, illatokat vagy akár a falon függő elektronikus festmények megjelenítőit. Ha Bill és egy látogató egyszerre lépne egy helységbe, akkor természetesen Bill microchipje „felülírja" a látogatóét, de ezen nincs mit csodálkozni, végül is az ő háza. Gates háza intelligens épület, és nem más vezérli, mint egy speciális Windows NT. Gates nagy műgyűjtő; Edward Hopper nevével fémjelzett gyűjteménye világviszonylatban is igen jelentős. Ezen kívül több Monet képet is birtokol. A képzőművészet élvezete mellett Gates sok időt fordít zenehallgatásra; kedvenc zeneszerzői közé tartozik Arnold Schönberg és az orosz Alekszander Szkrabjin.

 

A ház alapszíne zöld, és James Cutler (James Cutler Architects) volt a tervezője. A házban található speciális, komputer-vezérelt ajtók darabja 40 000 dollárba került. A házban van könyvtár, egy víz alatti zenerendszerrel ellátott óriásmedence és egy saját mozi is.

 

Egy milliárdos élete

A brit pénzügyminiszter, Gordon Brown lobbizásának eredményeként Bill 2005. március 2-án lovagi címet kapott az angol királynőtől. Mivel nem birodalmi alattvaló, nevében a Sir előtag helyett be kell érnie a KBE utótaggal (Knight Commander of the Order of the British Empire).kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Laser

Laser vitorlás hajó története 1970-ben tervezte Bruce Kirby. A Laser nagyon hamar...

Salona 37

Salona 37 vitorlás hajó bemutatás A Salona 37 vitorlás hajó követi az előző modellek...

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó

Fonyód Bélatelep Önkormányzat Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Bélatelep Önkormányzat...

Salona 42

Salona 42 vitorlás hajó bemutatása A Salona 42 vitorlás hajót szintén a J&J Design...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.