notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Transzfogarasi út nem járható egész évben, ugyanis nyitvatartási idővel rendelkezik!

hirdetes

A világ legjobb és legizgalmasabb útja a Transzfogarasi út

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Híresen veszélyes, de gyönyörű útszakaszok a világ számos pontján találhatók, de ha győztest kéne hirdetni az minden bizonnyal a Transzfogarasi út lenne, de legalábbis az élmezőnyben helyezkedne el. Ez az út igen közel van Magyarországhoz, hiszen Romániában található, Budapesttől mintegy 700 kilométerre. Cikkünkben összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket az igen különleges Transzfogarasi útról!

A Transzfogarasi út mindig gyönyörű

A Transzfogarasi út jellemzői

A Transzfogarasi út (Transfăgărășan) Románia legismertebb és legszebb országútja a Fogarasi-havasok központi részén. A 7C jelzésű országút egyedülálló látványosság és élmény a térségben, amelyen igazán felszabadító érzés nyomni a gázt. Természetesen nem csak a sofőrök számára lehet izgalmas az utazás, hiszen az utasoknak a gyönyörű látvány nyújt élvezetet. A helyszín presztízsét tovább erősíti, hogy a BBC a Top Gear nevű műsorában a világ legjobb autóútjának nevezte.

 

 

 

Az 1970-es években építették a 151 kilométer hosszú utat, ami 2042 méteres magasságig vezet fel, ami majd alagutakon vezet át. Összesen 5 alagút és viadukt, valamint 578 híd található Transzfogarason.

hirdetes

 

A Transzfogarasi út turizmusa

Románia egykori elnöke, a híres diktátor, Nicolae Ceausescu építette katonai szállítási céllal az úthálózatot, ami megkönnyítette a hegység megközelítését. Ennek köszönhetően néhány évtizede egyre több turista érkezik a térségbe, ami sajnálatos módon megnövelte a környezetszennyezést is. Az utat a téli lavinaveszély miatt csak a melegebb, nyári hónapokban nyitják meg az utazók számára. A havazástól függően október-november környékén zárják le és csak június elején nyitják meg újra. A hivatalos közlemény szerint július 1. és november 30. között járható az út, amit természetesen állandóan felügyelnek.

hirdetes

 

 

 

A Bilea-tó

Mint már említettük az út lenyűgöző szépségű tájakon vezet keresztül, aminek egyik állomása lehet a Bilea-tó is. A Bilea-tó (Bâlea) a Fogarasi-havasok legnagyobb tava 2034 méteres magasságban. Felülete hozzávetőlegesen 46 ezer négyzetméter, amelynek legnagyobb mélysége 11 méter. Az elmúlt évek megnövekedett turistaforgalma miatt a tóhoz közeli apartmanok, menedékházak is találhatók.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 170

Átlagos értékelés: 4.7

autó érdekességek utazás