notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme, a világ legkisebb faluja, ahol csak egy lakos él, ő lát el mindent

hirdetes

A világ legkisebb faluja, ahol egy lakos él

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A faluban működik egy könyvtár és egy bolt is. Mindezt Elsie Eiler, az utolsó megmaradt lakos irányítja teljesen egyedül. Ő maga a polgármester is, aki minden évben adóemelést rendel el, hogy fenn tudja tartani a települést.

Falu

Amerika középső részén fél évszázad alatt zajlott le ez a hatalmas migrációs folyamat, melynek során nagyon sok kisebb település jutott Monowi sorsára, vagyis elnéptelenedtek. 

Monowi nem volt mindig ilyen kihalt és csendes. A falu az 1930-as években élte fénykorát, amikor is körülbelül 130 fő lakott a településen, ami ezeket az üres házakat nézve igencsak soknak tűnik. 2000 körül köszöntött be ez az állapot: Elsie magára maradt a faluban. Viszont az idős asszony még így is talált értelmet az életének: egyedül kormányozza a települést és meglepően jól boldogul ezzel a feladattal.

hirdetes
 

Ez a szürreális falucska, nevezetesen Monowi az amerikai Nebraska államban található. A falu ugyanúgy, mint sok más kisebb közösség, a városiasodó világ áldozata lett. A fiatalok elköltöztek a városokba több munkalehetőség és egy izgalmasabb élet reményében, végül pedig nem tértek vissza. Így a faluban csak a 77 éves özvegyasszony maradt, aki ma már egyedül tartja a frontot a kiüresedett településen.

Falu

Elsie működtet egy könyvtárat, ahol körülbelül 5000 könyv található. Ezeket az olvasnivalókat mind a férje hagyta rá, aki 10 éve hunyt el. Az idős hölgy egy boltot is vezet, ha esetleg betévedne falaki a faluba. Viszont nem elég csak leporolgatni a könyveket és eladni az élelmiszert, a települést gazdaságilag is életben kell tartani. Viszont a település még ilyen kiüresedett állapotban se maradt polgármester nélkül, aki elintézi ezeket az ügyeket.

Elsie nemcsak adóemelést rendel el magától, de még likőrkészítési engedélyt is ad a falu egyetlen lakosának, vagyis magának. Az adóemelésből tartja fent az összesen négy darab utcai lámpát, ami egy ilyen pici faluba éppen elég is. De ebből a pénzből üzemelteti a boltot is, aminek akadnak vásárlói is a környező településekről és az autópályáról.

Mindezt egybevéve szerintem bárki örülne egy ilyen polgármesternek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál. Tovább

Szeksztáns

Tengeri csillagászati navigációnál használt tükrös szögmérő. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 131

Átlagos értékelés: 4.8

utazás