notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme, a világ legkisebb faluja, ahol csak egy lakos él, ő lát el mindent

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ legkisebb faluja, ahol egy lakos él

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ legkisebb faluja, ahol egy lakos él


2014/05/19
Petra

A faluban működik egy könyvtár és egy bolt is. Mindezt Elsie Eiler, az utolsó megmaradt lakos irányítja teljesen egyedül. Ő maga a polgármester is, aki minden évben adóemelést rendel el, hogy fenn tudja tartani a települést.

Falu

Amerika középső részén fél évszázad alatt zajlott le ez a hatalmas migrációs folyamat, melynek során nagyon sok kisebb település jutott Monowi sorsára, vagyis elnéptelenedtek. 

Monowi nem volt mindig ilyen kihalt és csendes. A falu az 1930-as években élte fénykorát, amikor is körülbelül 130 fő lakott a településen, ami ezeket az üres házakat nézve igencsak soknak tűnik. 2000 körül köszöntött be ez az állapot: Elsie magára maradt a faluban. Viszont az idős asszony még így is talált értelmet az életének: egyedül kormányozza a települést és meglepően jól boldogul ezzel a feladattal.
 
Ez a szürreális falucska, nevezetesen Monowi az amerikai Nebraska államban található. A falu ugyanúgy, mint sok más kisebb közösség, a városiasodó világ áldozata lett. A fiatalok elköltöztek a városokba több munkalehetőség és egy izgalmasabb élet reményében, végül pedig nem tértek vissza. Így a faluban csak a 77 éves özvegyasszony maradt, aki ma már egyedül tartja a frontot a kiüresedett településen.

Falu

Elsie működtet egy könyvtárat, ahol körülbelül 5000 könyv található. Ezeket az olvasnivalókat mind a férje hagyta rá, aki 10 éve hunyt el. Az idős hölgy egy boltot is vezet, ha esetleg betévedne falaki a faluba. Viszont nem elég csak leporolgatni a könyveket és eladni az élelmiszert, a települést gazdaságilag is életben kell tartani. Viszont a település még ilyen kiüresedett állapotban se maradt polgármester nélkül, aki elintézi ezeket az ügyeket.

Elsie nemcsak adóemelést rendel el magától, de még likőrkészítési engedélyt is ad a falu egyetlen lakosának, vagyis magának. Az adóemelésből tartja fent az összesen négy darab utcai lámpát, ami egy ilyen pici faluba éppen elég is. De ebből a pénzből üzemelteti a boltot is, aminek akadnak vásárlói is a környező településekről és az autópályáról.

Mindezt egybevéve szerintem bárki örülne egy ilyen polgármesternek.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Centomiglia

Centomiglia vitorlás verseny történet Az első Centomigliát a Circolo Vela Gargnano...

Szeksztáns

Tengeri csillagászati navigációnál használt tükrös szögmérő.

Drengolás

A drengolás jelentése benyomulás, versenyen például az ellenfél és a bója közé.

kutyabarát étterem

Kutyabarát gyorsétterem az az étterem, ahová gond nélkül bevihetjük négylábú...

Hajózási Szabályzat ("HSz")

Hajózási Szabályzat ("HSz") - a Vízi Kresz, 39/2003 (VI.13.) GKM rendelet  
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.