notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme, a világ legkisebb faluja, ahol csak egy lakos él, ő lát el mindent

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ legkisebb faluja, ahol egy lakos él

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ legkisebb faluja, ahol egy lakos él


2014/05/19
Petra

A faluban működik egy könyvtár és egy bolt is. Mindezt Elsie Eiler, az utolsó megmaradt lakos irányítja teljesen egyedül. Ő maga a polgármester is, aki minden évben adóemelést rendel el, hogy fenn tudja tartani a települést.

Falu

Amerika középső részén fél évszázad alatt zajlott le ez a hatalmas migrációs folyamat, melynek során nagyon sok kisebb település jutott Monowi sorsára, vagyis elnéptelenedtek. 

Monowi nem volt mindig ilyen kihalt és csendes. A falu az 1930-as években élte fénykorát, amikor is körülbelül 130 fő lakott a településen, ami ezeket az üres házakat nézve igencsak soknak tűnik. 2000 körül köszöntött be ez az állapot: Elsie magára maradt a faluban. Viszont az idős asszony még így is talált értelmet az életének: egyedül kormányozza a települést és meglepően jól boldogul ezzel a feladattal.
 
Ez a szürreális falucska, nevezetesen Monowi az amerikai Nebraska államban található. A falu ugyanúgy, mint sok más kisebb közösség, a városiasodó világ áldozata lett. A fiatalok elköltöztek a városokba több munkalehetőség és egy izgalmasabb élet reményében, végül pedig nem tértek vissza. Így a faluban csak a 77 éves özvegyasszony maradt, aki ma már egyedül tartja a frontot a kiüresedett településen.

Falu

Elsie működtet egy könyvtárat, ahol körülbelül 5000 könyv található. Ezeket az olvasnivalókat mind a férje hagyta rá, aki 10 éve hunyt el. Az idős hölgy egy boltot is vezet, ha esetleg betévedne falaki a faluba. Viszont nem elég csak leporolgatni a könyveket és eladni az élelmiszert, a települést gazdaságilag is életben kell tartani. Viszont a település még ilyen kiüresedett állapotban se maradt polgármester nélkül, aki elintézi ezeket az ügyeket.

Elsie nemcsak adóemelést rendel el magától, de még likőrkészítési engedélyt is ad a falu egyetlen lakosának, vagyis magának. Az adóemelésből tartja fent az összesen négy darab utcai lámpát, ami egy ilyen pici faluba éppen elég is. De ebből a pénzből üzemelteti a boltot is, aminek akadnak vásárlói is a környező településekről és az autópályáról.

Mindezt egybevéve szerintem bárki örülne egy ilyen polgármesternek.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hajólevél

A hajólevél a hajó forgalmi okmánya.

Halfej

Halfej: a nagyvitorla felsõ sarkába préselt fémlemez.

Hekk

Mi is az a hekk és mi az a csacsihal? Sokan mondják, a hekk, mint hal nem is létezik....

Salona 37

Salona 37 vitorlás hajó bemutatás A Salona 37 vitorlás hajó követi az előző modellek...

Scholtz 32

A Scholtz 32 vitorláshajó leírása (gyári adatok és leírás) A SCHOLTZ 32...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!