notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ legmesésebb barlangjai

hirdetes

A világ legcsodásabb barlangjai

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Csodálatos barlangokat mutatunk nektek a világ minden pontjáról. Ezeket a helyeket egyszer mindenképp látni kell, a listánkban szereplő nyolcadikat pedig remélem, hogy mindenki ismeri.

Barlang

Jégbarlang, Skaftafell

 

Ez a gyönyörű, mélykék jégbarlang a Svínafellsjökull gleccsernél jött létre Izlandon, mely valójában egy megfagyott lagúna.
A jégbarlangok legtöbbször átmeneti természeti jelenségek, melyek gleccserek közelében alakulnak ki. Izlandon megannyi jégalagút, barlang és megfagyott jéghasadék található.
Évszázadokon keresztül, ahogy folyt lefelé a jég az Öraefajökull vulkán lejtőin, a nagy nyomás hatására a gleccser tömör jéggé alakult. A levegő hiánya miatt elnyelte az összes fényt, kivéve a kék frakciót, mely szabad szemmel is látható.

Barlang

A Gömör–Tornai-karszt az egész Földön egyedülálló sűrűségben és változatosságban vonultatja fel a mérsékelt övi középhegységi karsztjelenségeket: mintegy 1200 barlang ismeretes a területén, ebből 273 Magyarországon, az Aggteleki Nemzeti Park határain belül nyílik, melyek közül 23 fokozottan védett. A barlangok is rendkívüli sokféleséget mutatnak: vannak köztük aktív patakos, függőleges és hasadék-aknabarlangok, illetve zsombolyok. A karbonátok kiválásának nemzetközileg számontartott alaptípusainak mintegy kétharmada megfigyelhető egyes barlangokban: függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók, heliktitek, mésztufagátak, aragonitbokrok, borsókövek.
Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995. december 6-án berlini ülésén a Világörökség részévé nyilvánította, egyszerre az új-mexikói (USA) Carslbad Caverns Nemzeti Parkkal. Korábban csak kétszer vettek fel barlangot, mint természeti értéket a Világörökség listájára: először a világ leghosszabb barlangját, az 560 km-es Mammoth-barlangot (USA, Kentucky), majd a világ legnagyobb vízhozamú földalatti folyómedrét, a szlovéniai Skocjani-barlangot nyilvánították a világörökség részének.

Barlang

Az először 1794-ben megnyitott naicai bánya a Mexikó Chihuahua államában található Naica határában, a Sierra Naica hegységben fekvő bánya, mely az Industrias Peñoles tulajdonát képezi. Főként ólmot, cinket és ezüstöt bányásznak benne.
Különlegességei az egyik járatában, a Kristálybarlangban (Cueva de los Cristales) látható hatalmas gipszkristályok és másik három barlangjának különleges, bár kisebb ásványképződményei. A bánya megnyitása előtt a talajvíz szintje a felszín alatt 110 méterrel húzódott, de a kitermeléshez szükséges volt ezt a szintet több száz méterrel szivattyúzással csökkenteni. Ennek köszönhetően fedezhették fel a bányászok a mélyebben fekvő barlangokat. Ha megszűnne a (jelenleg kb. 83 000 liter/perc teljesítményű) szivattyúzás, a vízszint lassan visszaemelkedne, ezáltal a barlangokat újra víz öntené el.
A barlangok a kedvezőtlen körülmények miatt (magas hőmérséklet és páratartalom) turisták számára nem látogathatók.

Barlang

A legkorábbi emberi leletek 70.000 évesek. A barlangban hatalmas mennyiségű neolitikumi leletet tártak fel.  barlang bejárata 35 méter széles és 30 méter magas. A barlang több nagy csarnokkal rendelkezik, a tetejükön széles lyukakkal, ami csodálatos fényárral tölti ki az olykor 60-100 méter magas termeket. Saját vízfolyással rendelkezik és két egymástól elütő mikroklímájú részből áll. Az egyik szárazabb, a másik nedvesebb. Devetashka-barlangban lehetőség van a világ talán legszebb jégcseppköveket is megtekinteni...

Barlang

Skócia egyik csodája a HEBRIDÁK -, a Fingal barlang különös kőképződményeit láthatjuk Mendelssohn csodás "Hebridák" nyitányának zenéjére.
Mendelssohn Skóciában tett utazásának hatására írta ezt a csodálatos természetfestő nyitányát az 1830-as években. Mendelssohn az állandóan ködben úszó óriási kagylóhoz hasonló Fingal barlang sziklazátonyai közé visz elbennünket, a lomhán emelkedő , és tovagördülő tengerdagály zúgására a hatalmas barlang állandó zúgással felel vissza.

Barlang

Az Ik Kil egy úgynevezett cenote, vagyis mély víznyelő Mexikó Yucatán államában, a Világörökség részét képező Chichén Itzá romváros közelében. A turisták kedvelt célpontja, úszni is szabad az alján található tóban. A csaknem függőleges falú víznyelő mélysége mintegy 40 méter, de a benne levő víz felszíne 26 méter mélyen van, átmérője 60 méter.

Barlang

A Kék tó barlangja, Brazíliában, State of Mato Grosso do Sul területén található. Brazília nyugati részén káprázatos föld alatti tavak található. A világhírű Blue Lake Cave, a “Kék tó barlangja” egyike ezeknek. Az azúrkék színű tó, melynek mélysége néhol eléri a 70 métert, sejtelmesen megbújik a grandiózus cseppkőképződmények csarnokai között.

Barlang

Chile különleges barlangja a Márványkatedrális. Argentína és Chile határán nyújtózik a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera. Partjainál közvetlenül az Andok fekszik, a tó pedig az évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha összehajtogatták volna a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága a márványkatedrális barlangrendszer. A katedrálisról egyetlen barlangként szoktak beszélni, azonban három formációból épül fel. Az egyik legnagyobb az El Catedral, azaz a székesegyház, vagy katedrális, a két kisebb képződmény a La Capilla vagyis a kápolna, és a La Cueva azaz barlang néven ismert.

Barlang

A 16 méteres Minnehaha vízesés minden télen egybefüggő jégoszloppá változik, jégbarlanggá változtatva a hegy lábánál lévő sziklahasadékot.

Barlang

A Szentjánosbogár-barlang kb. 30 méter hosszú és 12 méter széles, a boltozatai hozzávetőlegesen 5 méter magasak. Itt található a legtöbb a különlegesen világító légylárvából, amelyek egyedülálló látványt biztosítanak az idelátogatók számára. A barlang akkor a legszebb, amikor a lárvák a legéhesebbek, ekkor világítanak ugyanis a legintenzívebben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Pünkösd

Mikor van Pünkösd?   Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó... Tovább

Dirk

A dirk meghatározását lásd a pihentető szótárszónál. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 196

Átlagos értékelés: 4.9

utazás