notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ legmesésebb barlangjai

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ legcsodásabb barlangjai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ legcsodásabb barlangjai


2014/03/21

Csodálatos barlangokat mutatunk nektek a világ minden pontjáról. Ezeket a helyeket egyszer mindenképp látni kell, a listánkban szereplő nyolcadikat pedig remélem, hogy mindenki ismeri.

Barlang

h2 after

Jégbarlang, Skaftafell

 

Ez a gyönyörű, mélykék jégbarlang a Svínafellsjökull gleccsernél jött létre Izlandon, mely valójában egy megfagyott lagúna.
A jégbarlangok legtöbbször átmeneti természeti jelenségek, melyek gleccserek közelében alakulnak ki. Izlandon megannyi jégalagút, barlang és megfagyott jéghasadék található.
Évszázadokon keresztül, ahogy folyt lefelé a jég az Öraefajökull vulkán lejtőin, a nagy nyomás hatására a gleccser tömör jéggé alakult. A levegő hiánya miatt elnyelte az összes fényt, kivéve a kék frakciót, mely szabad szemmel is látható.

Barlang

A Gömör–Tornai-karszt az egész Földön egyedülálló sűrűségben és változatosságban vonultatja fel a mérsékelt övi középhegységi karsztjelenségeket: mintegy 1200 barlang ismeretes a területén, ebből 273 Magyarországon, az Aggteleki Nemzeti Park határain belül nyílik, melyek közül 23 fokozottan védett. A barlangok is rendkívüli sokféleséget mutatnak: vannak köztük aktív patakos, függőleges és hasadék-aknabarlangok, illetve zsombolyok. A karbonátok kiválásának nemzetközileg számontartott alaptípusainak mintegy kétharmada megfigyelhető egyes barlangokban: függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók, heliktitek, mésztufagátak, aragonitbokrok, borsókövek.
Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995. december 6-án berlini ülésén a Világörökség részévé nyilvánította, egyszerre az új-mexikói (USA) Carslbad Caverns Nemzeti Parkkal. Korábban csak kétszer vettek fel barlangot, mint természeti értéket a Világörökség listájára: először a világ leghosszabb barlangját, az 560 km-es Mammoth-barlangot (USA, Kentucky), majd a világ legnagyobb vízhozamú földalatti folyómedrét, a szlovéniai Skocjani-barlangot nyilvánították a világörökség részének.

Barlang

Az először 1794-ben megnyitott naicai bánya a Mexikó Chihuahua államában található Naica határában, a Sierra Naica hegységben fekvő bánya, mely az Industrias Peñoles tulajdonát képezi. Főként ólmot, cinket és ezüstöt bányásznak benne.
Különlegességei az egyik járatában, a Kristálybarlangban (Cueva de los Cristales) látható hatalmas gipszkristályok és másik három barlangjának különleges, bár kisebb ásványképződményei. A bánya megnyitása előtt a talajvíz szintje a felszín alatt 110 méterrel húzódott, de a kitermeléshez szükséges volt ezt a szintet több száz méterrel szivattyúzással csökkenteni. Ennek köszönhetően fedezhették fel a bányászok a mélyebben fekvő barlangokat. Ha megszűnne a (jelenleg kb. 83 000 liter/perc teljesítményű) szivattyúzás, a vízszint lassan visszaemelkedne, ezáltal a barlangokat újra víz öntené el.
A barlangok a kedvezőtlen körülmények miatt (magas hőmérséklet és páratartalom) turisták számára nem látogathatók.

Barlang

A legkorábbi emberi leletek 70.000 évesek. A barlangban hatalmas mennyiségű neolitikumi leletet tártak fel.  barlang bejárata 35 méter széles és 30 méter magas. A barlang több nagy csarnokkal rendelkezik, a tetejükön széles lyukakkal, ami csodálatos fényárral tölti ki az olykor 60-100 méter magas termeket. Saját vízfolyással rendelkezik és két egymástól elütő mikroklímájú részből áll. Az egyik szárazabb, a másik nedvesebb. Devetashka-barlangban lehetőség van a világ talán legszebb jégcseppköveket is megtekinteni...

Barlang

Skócia egyik csodája a HEBRIDÁK -, a Fingal barlang különös kőképződményeit láthatjuk Mendelssohn csodás "Hebridák" nyitányának zenéjére.
Mendelssohn Skóciában tett utazásának hatására írta ezt a csodálatos természetfestő nyitányát az 1830-as években. Mendelssohn az állandóan ködben úszó óriási kagylóhoz hasonló Fingal barlang sziklazátonyai közé visz elbennünket, a lomhán emelkedő , és tovagördülő tengerdagály zúgására a hatalmas barlang állandó zúgással felel vissza.

Barlang

Az Ik Kil egy úgynevezett cenote, vagyis mély víznyelő Mexikó Yucatán államában, a Világörökség részét képező Chichén Itzá romváros közelében. A turisták kedvelt célpontja, úszni is szabad az alján található tóban. A csaknem függőleges falú víznyelő mélysége mintegy 40 méter, de a benne levő víz felszíne 26 méter mélyen van, átmérője 60 méter.

Barlang

A Kék tó barlangja, Brazíliában, State of Mato Grosso do Sul területén található. Brazília nyugati részén káprázatos föld alatti tavak található. A világhírű Blue Lake Cave, a “Kék tó barlangja” egyike ezeknek. Az azúrkék színű tó, melynek mélysége néhol eléri a 70 métert, sejtelmesen megbújik a grandiózus cseppkőképződmények csarnokai között.

Barlang

Chile különleges barlangja a Márványkatedrális. Argentína és Chile határán nyújtózik a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera. Partjainál közvetlenül az Andok fekszik, a tó pedig az évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha összehajtogatták volna a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága a márványkatedrális barlangrendszer. A katedrálisról egyetlen barlangként szoktak beszélni, azonban három formációból épül fel. Az egyik legnagyobb az El Catedral, azaz a székesegyház, vagy katedrális, a két kisebb képződmény a La Capilla vagyis a kápolna, és a La Cueva azaz barlang néven ismert.

Barlang

A 16 méteres Minnehaha vízesés minden télen egybefüggő jégoszloppá változik, jégbarlanggá változtatva a hegy lábánál lévő sziklahasadékot.

Barlang

A Szentjánosbogár-barlang kb. 30 méter hosszú és 12 méter széles, a boltozatai hozzávetőlegesen 5 méter magasak. Itt található a legtöbb a különlegesen világító légylárvából, amelyek egyedülálló látványt biztosítanak az idelátogatók számára. A barlang akkor a legszebb, amikor a lárvák a legéhesebbek, ekkor világítanak ugyanis a legintenzívebben.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Dakron

A Dakron egy műanyag vitorla anyag.

Rolex Miami OCR

Rolex Miami OCR vitorlás verseny Ezt a vitorlás versenyt az egyik legnagyobb és...

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk...

Reacher

Reacher: Könnyű anyagból szabott, nagy, háromszögletű vitorla, éles, félszeles menetekre.

Balatonföldvár Vitorláskikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatoni Hajózási. Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!