Íme a világ 8 legszebb palotája, amitől szem, száj tátva marad- paloták a világ minden tájáról

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Íme a világ 8 legszebb palotája, amitől szem, száj tátva marad

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme a világ 8 legszebb palotája, amitől szem, száj tátva marad


2024/03/02

A birodalmak korában, amikor királyok és császárnők döntöttek egy-egy ország sorsáról, a paloták nem csupán az uralkodók otthonául szolgáltak, hanem hatalmukat és előkelőségüket is szimbolizálták. Az országok vezérei gyakran igyekeznek minden korábbinál szebb és nagyobb palotákat építtetni, amiket gyakran csak szezonális rezidenciákként, vagy művészeti gyűjteményeik tárolására használtak. Ezek az építészeti csodák persze nem csak díszes folyosókkal és fényűző termekkel voltak tele, hanem éktelen gonddal megszépített területekre is épültek, így már kívülről is lélegzetelállító látványt nyújtottak azoknak, akiknek volt szerencséjük akár távolról is megpillantani őket. Végtelen kertek, csodálatos udvarok és gazdag birtokok. Felbecsülhetetlen történelmi, építészeti és művészeti értékeik miatt ma ezek az épületek népszerű turistamágnesekként működnek tovább a világ valamennyi országában, és a következőkben fel is sorolunk néhányat a legszebbek közül!

A világ legszebb palotáinak felfedezése

#1: A világ legszebb palotái nyomában: Nagy Palota – Bangkok, Thaiföld

A Nagy Palota a Bangkok szívében, a Csao Phraja mellett fekszik. A mesés kertekkel körülvett, fényűző komplexumot 1782-ben építették, és sokáig a thai uralkodók otthonául szolgált.

 

A Nagy Palotának ma bizonyos részeit már meg is látogathatjuk, hogy elveszhessünk végtelenül díszes épületei, királyokhoz méltó udvarai és hamisítatlanul keleti pavilonjai között. Ha mindez nem lenne elég, ott van még az épületegyüttes főattrakciója, a Smaragd Buddha Temploma is, ami történetesen egész Thaiföld legfontosabb buddhista szentéje.

A világ 8 legszebb palotája:  Nagy Palota – Bangkok, Thaiföld

 

#2: A világ legszebb palotái nyomában: Taj Lake Palace: Az úszó palota – Udaipur, India

Egy igazi különlegesség, a manapság szállodaként működő Taj Lake Palace egykor a Mewar-dinasztia otthona volt. A palotát 1743-ban kezdték el építeni, a munkálatok pedig három évet vettek igénybe. Az épület az indiai Udaipurban, a „tavak városában” található, és olyan tökételesen fekszik egy szigeten, hogy az ember azt hinné, egy ténylegesen úszó palotáról van szó.

 

Fehér, méltóságteljes megjelenését tovább fokozza, hogy falai gyönyörűen tükröződnek a Picsola-tó víziének felszínén. Fényűző lakosztályain kívül a vendégek megcsodálhatják a palota pavilonjait és udvarait is, a buja kertekről és díszes szökőkutakról már nem is beszélve.

A világ 8 legszebb palotája: Taj Lake Palace: Az úszó palota – Udaipur, India

 

#3: A világ legszebb palotái nyomában: Peterhof Palota – Szentpétervár, Oroszország

A Nyári Palotaként is ismert Peterhof nem hiába kapta „orosz Versailles” becenevet. Ez a szemet gyönyörködtető rezidencia kétségtelenül rászolgált, hogy a francia épülethez hasonlítsák: óriási, csodálatosan művelt birtoka közvetlenül a Finn-öböl partján helyezkedik el, nem messze Szentpétervártól.

 

A Peterhof Palotát 1709 és 1756 között építették I. Péter orosz cár parancsára, hogy Oroszország fejlődését és modernizációját jelképezhesse. Nem meglepő tehát, hogy minden termét és szobáját elképesztő dekorációk díszítik, de a kertjében működő megannyi szökőkút is külön említést érdemel. Ha utad egyszer Szentpétervárra visz, ne hagyd ki!

A világ 8 legkülönlegesebb palotája: Peterhof Palota – Szentpétervár, Oroszország

 

#4: A világ legszebb palotái nyomában: Potala Palota – Lhásza, Tibet

A Potala Palota sem megjelenésében, sem elhelyezkedésében nem lehetne ennél méltóságteljesebb: a tekintélyparancsoló épületcsoda a Vörös-domb (Marpo-ri) tetején tornyosul a tibeti Lhásza városa fölé, és minden irányból égig érő hegyek veszik körül.

 

A palotát 1649-ben építették, és eredetileg a Dalai Lámák téli otthonaként szolgált. Érdemes megjegyezni, hogy az épület korábbi verziói már a VII. évszázad óta ezen a ponton álltak. A Potala több, mint tízezer szentélyt, és több, mint húszezer szobrot foglal magába. Ez az épület a tibeti buddhizmus leghatalmasabb jelképe.

A világ legszebb palotái: Potala Palota – Lhásza, Tibet

 

#5: A világ legszebb palotái nyomában: Hawa Mahal – Dzsaipur, India

A Hawa Mahal (azaz a „Szelek Palotája”) szemet gyönyörködtetően részletes homlokzata miatt került fel listánkra. Az 1799-ben befejezett építészeti alkotás oszlopai, boltívei és kupolái Dzsaipur híres rózsaszín és vörös homokkövéből készültek.

 

Öt szintes, színes ablakokkal díszített homlokzatán kívül persze más látnivalókat is kínál. A Látogatók például megcsodálhatják az épületben berendezett régészeti múzeumot, illetve további épületek és udvarok is tartoznak hozzá, amiket nem érdemes kihagyni, ha erre téved az ember.

A világ legszebb palotái között: Hawa Mahal – Dzsaipur, India

 

#6: A világ legszebb palotái nyomában: Topkapi Palota – Isztambul, Törökország

A török szultánok sokáig a Boszporusz partján fekvő Topkapi Palotából irányították birodalmukat. Az palota II. Mehmed szultán parancsára épült 1459-ben, és temérdek fényűző szobát és termet sorakoztat fel, amelyeket természetesen az iszlám művészet és építészet elemei díszítenek.

 

Mesébe illő termein és udvarain kívül a látogatók a Birodalmi Kincstár drágaköveit is megcsodálhatják itt, akiknek pedig nem elég forró a török időjárás, azok a szultánok háremébe is bepillanthatnak. A Topkapi Palota ma lényegében egy hatalmas múzeumként működik, és kétségkívül Isztambul egyik legforgalmasabb turistalátványossága.

A világ legszebb palotái: Topkapi Palota – Isztambul, Törökország

 

#7: A világ legszebb palotái nyomában: Alhambra – Granada, Spanyolország

A spanyol Granada városa fölé tornyosuló magaslaton fekszik az Alhambra épületegyüttes, ami egy erődítményt és egy palotát foglal magába. Az Alhambrád egy Naszrida szultán kezdte el megépíttetni, de a történelem úgy hozta, hogy idővel katolikus uralkodók fennhatósága került át, akiknek a keze nyoma a mai napig látszik az épületegyüttes bizonyos részein (habár voltak olyanok is, akik inkább romboltak belőle).

 

Az Alhambra a mór és az andalúz építészet legszebb elemeit sorakoztatja fel, falai között pedig gyönyörű kertek, udvarok bújnak meg. Itt látogatható a helyi Szépművészeti Múzeum is, a vadregényes hátteret pedig a Sierra Nevada hegylánc biztosítja az ide látogatók számára.

A világ legszebb palotái: Alhambra – Granada, Spanyolország

#8: A világ legszebb palotái nyomában: A Tiltott Város – Peking, Kína

Az 1406-ban épült Tiltott Város évszázadok óta Peking, és lényegében egész Kína központját jelképezi. A Ming és a Csing-dinasztia császárai valaha egy óriási várárok és hatalmas, vastag falak biztonságából irányították óriási birodalmukat. A méretes területet lefedő komplexum durván 980 épületet foglal magába, így valóban inkább egy egész városnak tekinthető, mint egyetlen palotának.

 

Miután 1925-ben az utolsó kínai császár is lemondott, a Tiltott Várost a Palotamúzeum vette kezelésbe, így temérdek műkincs és történelmi ereklye tekinthető meg falai között. Az épületegyüttes egy több mint 2000 évre visszanyúló történelmi és művészeti időutazásra invitálja az ide érkezőket.
A világ legpompásabb palotái: A Tiltott Város – Peking, Kína

 


érdekesség hír kultúra luxus utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonkenese Marina Port

 A Balaton keleti medencéjének keleti partján található a Kenese Port kikötője, mely...

Alsóörs - Vitorlás SC

Alsóörs - Vitorlás SC kikötő - tudnivalók: Az alsóörsi Vitorlás SC kikötője a tó...

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen

Hosszú hétvége

Ha egy ünnep keddre vagy éppen csütörtökre esik, akkor az előtte lévő hétfőt vagy az...

Saját testsúlyos edzés

 Saját testsúlyos edzés
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.