notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Hoover-gát - A világ nyolcadik csodája

hirdetes

A világ nyolcadik csodája - Hoover-gát

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Felmerül a kérdés, hogy lehet egy gát a világ nyolcadik csodája? A válasz: ez a gát képes három amerikai állam 20 milliós lakósságát ellátni árammal és vízzel.

Hoover-gát

Az emberiség egyik legnagyszerűbb teljesítménye a gát feltalálása. A gátak és a víztározók jelentős szerepet játszanak a vízgazdálkodásban. Elektromos áramhoz és öntözéshez biztosítanak vizet, valamint közreműködnek az áradások és aszályok potenciális pusztító hatásainak mérséklésében. A vízgazdálkodás legégetőbb gondjai közé sorolható a vízhiány, a vízszennyezés és az áradások hatásainak kérdései. Az elmúlt években, évtizedekben az áradással járó természeti katasztrófák száma mindenütt megnőtt a világban. A hegyek között nagy gátakkal egész völgyeket lehet elzárni. A téli csapadékból így nagyon nagy mennyiségű vizet lehet elraktározni a nyári, szárazabb hónapokra. Mindezek miatt is nagy találmány a völgyzáró gát. Ezek legnagyszerűbbike pedig a Hoover-gát.

Hoover-gát

Építése mindössze 5 évig tartott, ami a kor technikai fejlettségéhez képest hihetetlenül jó teljesítménynek számít

.
Kockázatos vállalkozásnak számított, mind az elgondolás, mind az alkalmazott technika is, hiszen 2 évvel korábban a szintén hasonló technikával épített St. Francis gát átszakadása hatalmas tragédiát okozott az Államokban.


Maga a gát az USA 31. elnökéről Herbert Clark Hooverről kapta.


Az építése nem volt egyszerű feladata, bár a mai szakemberek újratervezték a gátat és ők is nagyon hasonló eredményre jutottak, gát helyével és az építésével kapcsolatban. Az akkor még nagy sodrású Colorado folyót 4 csatornán és 2 kisebb gát segítségével kellett elterelni.

 

Hoover-gát

Az ásás során 1.000.000 m3 földet mozgattak meg. Ezt a földmennyiséget 1 cm vastagon szét lehetne teríteni Magyarország felszínén! Fontos technikai elem volt az építéskor, hogy a gát trapéz alakú betonelemeit belülről hűteni tudják. E nélkül a beton csak mintegy 125 év múlva tudott volna teljesen megszilárdulni!
A gáthoz használt betonmennyiségből ki lehetne hozni egy 4100 km hosszú autópályát.
Építésekor sajnálatosan 112 fő halt meg ( ma már ezt a számot keveslően hamisnak tartják), ami a kor hatástalan építési szabályai miatt történhetett meg sajnos.

 

Hoover-gát

-221 m magas
-379 m hosszú
-200 m széles néhol
A vízerőmű 16 hatalmas turbinából áll.

 

Hoover-gát

-20 millió embernek szolgáltat édesvizet
-1,3 millió embernek elegendő áramot termel
Híres turistalátványosság és az USA számára fontos stratégiai objektum.

 

Hoover-gát

- 1999-ben a „20. század” 5. legkiemelkedőbb építészeti teljesítménye” címet kapta. Azt szokták mondani, hogy a Hoover-gát a világ 8. csodája.

 

Hoover-gát

-a Föld 2. legnagyobb édesvízi tava jött létre általa, ami kicsi nagyobb a Balatonnál.
- Igazi üdülőparadicsom alakult ki körülötte. Eleinte a munkásoknak építettek a Boulder City-t, manapság már a gazdag amerikaiaknak van itt hétvégi házaik.
- A Hoover-híd. A köznyelv nevezi csak így, az eredeti nevét Mike O’Callahan-Patt Tillmann Memorial Bridge. 2010-re építették meg, 5 év alatt. A vízfelszín felett ível át 300 méterrel, 580 m hosszú és egész évben tömve van turistákkal.
A belépő 10 dollárba kerül és minden nap reggel 9 órától délután 5 óráig lehet megtekinteni az építészet eme klasszikus teremtményét.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Pilotkönyv

 A vízterület jellegzetességeit és a kikötõket bemutató könyv. Tovább

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.8