notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Hoover-gát - A világ nyolcadik csodája

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ nyolcadik csodája - Hoover-gát

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ nyolcadik csodája - Hoover-gát


2014/01/17
Tóth Pál

Felmerül a kérdés, hogy lehet egy gát a világ nyolcadik csodája? A válasz: ez a gát képes három amerikai állam 20 milliós lakósságát ellátni árammal és vízzel.

Hoover-gát
Az emberiség egyik legnagyszerűbb teljesítménye a gát feltalálása. A gátak és a víztározók jelentős szerepet játszanak a vízgazdálkodásban. Elektromos áramhoz és öntözéshez biztosítanak vizet, valamint közreműködnek az áradások és aszályok potenciális pusztító hatásainak mérséklésében. A vízgazdálkodás legégetőbb gondjai közé sorolható a vízhiány, a vízszennyezés és az áradások hatásainak kérdései. Az elmúlt években, évtizedekben az áradással járó természeti katasztrófák száma mindenütt megnőtt a világban. A hegyek között nagy gátakkal egész völgyeket lehet elzárni. A téli csapadékból így nagyon nagy mennyiségű vizet lehet elraktározni a nyári, szárazabb hónapokra. Mindezek miatt is nagy találmány a völgyzáró gát. Ezek legnagyszerűbbike pedig a Hoover-gát.

Hoover-gát

Építése mindössze 5 évig tartott, ami a kor technikai fejlettségéhez képest hihetetlenül jó teljesítménynek számít

.
Kockázatos vállalkozásnak számított, mind az elgondolás, mind az alkalmazott technika is, hiszen 2 évvel korábban a szintén hasonló technikával épített St. Francis gát átszakadása hatalmas tragédiát okozott az Államokban.


Maga a gát az USA 31. elnökéről Herbert Clark Hooverről kapta.


Az építése nem volt egyszerű feladata, bár a mai szakemberek újratervezték a gátat és ők is nagyon hasonló eredményre jutottak, gát helyével és az építésével kapcsolatban. Az akkor még nagy sodrású Colorado folyót 4 csatornán és 2 kisebb gát segítségével kellett elterelni.

 

Hoover-gát

Az ásás során 1.000.000 m3 földet mozgattak meg. Ezt a földmennyiséget 1 cm vastagon szét lehetne teríteni Magyarország felszínén! Fontos technikai elem volt az építéskor, hogy a gát trapéz alakú betonelemeit belülről hűteni tudják. E nélkül a beton csak mintegy 125 év múlva tudott volna teljesen megszilárdulni!
A gáthoz használt betonmennyiségből ki lehetne hozni egy 4100 km hosszú autópályát.
Építésekor sajnálatosan 112 fő halt meg ( ma már ezt a számot keveslően hamisnak tartják), ami a kor hatástalan építési szabályai miatt történhetett meg sajnos.

 

Hoover-gát

-221 m magas
-379 m hosszú
-200 m széles néhol
A vízerőmű 16 hatalmas turbinából áll.

 

Hoover-gát

-20 millió embernek szolgáltat édesvizet
-1,3 millió embernek elegendő áramot termel
Híres turistalátványosság és az USA számára fontos stratégiai objektum.

 

Hoover-gát

- 1999-ben a „20. század” 5. legkiemelkedőbb építészeti teljesítménye” címet kapta. Azt szokták mondani, hogy a Hoover-gát a világ 8. csodája.

 

Hoover-gát

-a Föld 2. legnagyobb édesvízi tava jött létre általa, ami kicsi nagyobb a Balatonnál.
- Igazi üdülőparadicsom alakult ki körülötte. Eleinte a munkásoknak építettek a Boulder City-t, manapság már a gazdag amerikaiaknak van itt hétvégi házaik.
- A Hoover-híd. A köznyelv nevezi csak így, az eredeti nevét Mike O’Callahan-Patt Tillmann Memorial Bridge. 2010-re építették meg, 5 év alatt. A vízfelszín felett ível át 300 méterrel, 580 m hosszú és egész évben tömve van turistákkal.
A belépő 10 dollárba kerül és minden nap reggel 9 órától délután 5 óráig lehet megtekinteni az építészet eme klasszikus teremtményét.

 


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Céges rendezvényhelyszín

Céges buli, céges rendezvény, céges vacsora? Céges rendezvényhelyszínt keresel Budapesten,...

Fuxolás

A fuxolás, bandázsolás, babázás két kötél tartós összefonása, egymáshoz való tartós rögzítése.

Volvo Ocean Race verseny

  Volvo Ocean Race történelem A Volvo Ocean Race (korábbi nevén Whitbread...

Fonyód - Keresztes György Kikötő (Hajóállomás BH Zrt)

A Fonyódi Keresztes György Kikötő tudnivalói: A Balaton nyugati medencéjének déli...

Iránylat

Iránylat: Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.