Hasznos tippek kezdő vitorlázóknak: a vitorlázás alapjai, a vitorlázás alapvető szabályai, minden, ami vitorlázás.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hasznos tippek kezdő vitorlázóknak- Avagy a vitorlázás alapjai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hasznos tippek kezdő vitorlázóknak- Avagy a vitorlázás alapjai


2023/12/31

A vitorlázás egy leírhatatlan élmény, amit ha egyszer megtapasztal az ember, utána sosem felejti majd el. Ha rászántad magad, hogy megvásárold életed első vitorlását, és úgy érzed, készen állsz kihajózni, akkor érdemes jóval előre megismerkedned a vitorlázás alapjaival – cikkünk ehhez kínál néhány hasznos tippet!

A vitlázás alapjai kezdőknek

A vitorlázás alapjai

A legfontosabb kezdő vitorlás tipp a gyakorlás, és még több gyakorlás, lehetőleg ideális körülmények között – tehát kedvező időjárásban, minimális forgalom mellett.

 

Fontos, hogy mindig betartsd az adott területre, vonatkozó, és persze az általános vitorlázási szabályokat is, amelyek nem csak saját biztonságodat szolgálják, hanem a körülötted hajózókét is. A biztonságra még a legtapasztaltabb tengeri medvék is odafigyelnek – ez legyen a legelső dolog, amit eltanulsz tőlük!

 

Nézz utána továbbá a várható időjárásnak is, különös tekintettel a szélre és az esetleges viharokra. Minden utadra vigyél magaddal kellő mennyiségű ellátmányt, illetve legyen nálad szélsőséges időjárásra is alkalmas öltözet. A biztonságos és élménydús vitorlázás alapja a felkészültség!

 

Tanulmányozd a vitorlák kezelését. Egy igazán jó tengerész képes úgy állítani hajója vitorláit, hogy az a lehető legtöbbet hozza ki az aktuális szélviszonyokból.

 

Mindig ügyelj a vitorlarúdra! Meglepően sok fedélzeti balesetért a vitorlarúd felelős, ami forgás közben fejbe vághatja az utasokat, vagy akár le is lökheti őket a fedélzetről. Ha ez a kettő egyszerre történik, és valaki beleájul a vízbe, akkor azt sürgősen ki kell menteni, hiszen nincs eszméleténél, és könnyedén elmerülhet, megfulladhat.

 

Ismerkedj meg a legalapvetőbb vitorlás szakkifejezésekkel:
•    Tat: A hajó hátsó része
•    Orr: A hajó hátsó része
•    Szél alatti oldal: A hajó azon oldala, amelyiket nem éri a szél
•    Szél felöli oldal: A hajó azon oldala, amelyiket a szél fújja
•    Vitorlarúd: Az a vízszintes, mozgatható rúd, amely az árbóc tövéből áll ki
•    Kormánylapát: A hajó alatt elhelyezkedő lapos, fából, vagy üvegszálból készült elem, amely a hajó kormányzását szolgálja
•    Csapásváltás: Egy alapvető vitorlás manőver, amely során a hajó orrát úgy fordítják, hogy a szél a hajótest másik oldalát érje
•    Halzolás: Egy másik alapvető vitorlás manőver, amely során a hajó tatját úgy fordítják, hogy a szél a hajótest másik oldalát érje
 

A vitorlázás alapvető szabályaihoz, és további kezdő vitorlás tippekért lapozz egyet! 


érdekesség hajó vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Niederholer

Niederholer - a spinnaker bumot lefeszítõ kötél

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó...

Oktatás helyszín Budapest

Oktatási helyszín Budapesten, a Gólvonal Bisztróban, ahol minden adott ahhoz, hogy tökéletes...

Romantikus étterem a Városligetben

Romantikus étterem a Városligetben? Bemutatjuk a legjobbat! Egy igazán csodálatos környezetben...

Cockpit

A cockpit (ejtsd: kokpit) jelentése fedélzeti munkaterület.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.