Felesleges bankot robbantanod, ha vitorlázni szeretnél, hiszen nincs mindig szükség a legmodernebb eszközökre!

hirdetes

Ezért nem kell, hogy a szórakozás egy vagyonba kerüljön

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nem egészen tűnik igazságosnak, hogy csak a legújabb vívmányok részesülnek a rivaldafényből, hiszen a vitorlázás (akár versenyszerűen is) a legmodernebb hajók és eszközök nélkül is tökéletesen élvezhető sport. Jim Gretzky a következőkben arról mesélt, hogy miért nem kell bankot robbantani azért, hogy élvezetessé tegyük a hullámok hátán töltött időt.

Victory'83 vitorlás

Nem kerül vagyonba

A 12 méteres hajóosztályban zajló aktív verseny a bizonyíték arra, hogy a szórakozás nem kell, hogy egy vagyonba kerüljön. Egy hajó versenyképes élettartamát ugyanis nem években, hanem évtizedekben mérjük. A hajók jól megőrizték értéküket és szerkezeti egységüket, ami részben egy nagyon komoly kihívást jelentő szabályozásnak, részben pedig a furfangos designnak köszönhető. Nagyon fontos szempont, hogy ezek a hajók a legszigorúbb, legprecízebb szabványok szerint készültek, amelyek mellesleg nagyon egységes szabványok is egyben.

 

Nem egyszer volt már példa arra, hogy egy régi 12 méteres vitorlást, ami évekig elfeledetten pihent egy kikötőben újra versenybe állítottak. Mi már kétszer is megtettük ezt, egyszer a Victory’83-mal és egyszer a Defenderrel.

 

A Victory’83 2008-ban úszott újra versenybe és a következő év során egy nagyon erős Modern Division 12-esekből álló mezőnyből került ki Worlds győztesként, 25 évvel első Worlds győzelme után, amit 1948-ben érdemelt ki. […]

hirdetes

 

Victory'83

 

Tavaly a Defender 23 év és némi szükséges felújítás után először hajózott ki. A szezont a Victory’83-tól örökölt vitorlákkal nyitotta és remek szezont zárt az IRC alatt a New York Yacht Club Queen’s kupájában. Az észak-amerikaiak számára új vitorlákkal és új kormánylapáttal felszerelve második helyezést sikerült elérnie a Challenge Twelve mögött, ami mellesleg egy másik olyan hajó volt, ami csak arra várt, hogy új tulajdonosa újra tengerre szálljon vele. […]

 

Defender

Victory\

A 12 méteres hajóosztájról

De beszéljünk a lényegről: a versenyzésről! A 12 méteres hajóosztály újra növekedni kezdett, miután az új tulajdonosok rájöttek, hogy a 12-esek mennyire nagyszerű értéket és versenylehetőségeket képviselnek. Bevallom, elfogult vagyok a témával kapcsolatban, de van valami különleges abban, amikor egy csapat 12-es felsorakozik a rajtvonalhoz – mind teljes erővel szélirányba.

hirdetes

 

Az osztály részt vesz a 2019-es világbajnokságban Newportban (USA) egy nagyobb eseménysorozat részeként, a flotta pedig 25-30 hajóból áll, amelyben az osztály több különböző korszaka is képviselteti magát a világ több sarkából is. […]

 

Egy 12-esen vitorlázni több matróz bakancslistáján is szerepel, de érdekes módon amint fellépnek rá, máris le akarnak szállni róla. Szórakoztató de nehezen kezelhető hajók ezek és mindenkinek megvan rajtuk a maga feladata az ücsörgés helyett. […]

 

A Newport-i flotta olyan neveket sorakoztat fel, mint Kenny és Brad Read, Mike Toppa, Richie Boyd, Gary Jobson, Robbie Doyle, Randy Shore és még sokan mások.

 

12-es vitorlás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

2019-05-22

Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

Kevesebb mint két hét és indul a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja – 2019. június 1-2-án! A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai idén is 50 települést látnak vendégül Siófokon, ahova 16 megyéből érkeznek majd a csapatok a megmérettetésekre.

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Kisorsolták az 50 település számára a vitorláshajókat és a sárkányhajó csoportbeosztást az idei Nemzeti Regattára!

2019-05-17

Kisorsolták az 50 település számára a vitorláshajókat és a...

A Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja - elérkezett következő fontos mérföldkövéhez, a vitorlás- és sárkányhajófutamok sorsolásához, melyet 2019. május 14-én egy sajtótájékoztató keretén belül tartottak meg, stílusosan a Siófok katamarán fedélzetén.

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

2018-12-12

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

A Rolex már hat évtizede szoros kapcsolatban áll a jachtversenyzéssel. A világhírű óramárka a legkiválóbb jachtklubok egyesítésével és regatták megszervezésével sokat tett már azért, hogy megőrizze az olyan versenyek szellemét, mint amilyen a Rolex Sydney Hobart is.

hirdetes
Közösség

Szótár

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet... Tovább

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 106

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek hajó sport tenger,óceán verseny Vitorlázás