A vitorlázás, hajózás szakkifejezései

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A vitorlázás szakkifejezései

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A vitorlázás szakkifejezései


2012/06/26

 Vitorlásversenyek beszámolóiban, vitorlázók beszélgetéseiben vagy a szakirodalom olvasása közben kevésbé jártas olvasóként elveszhetünk a hajózás szakkifejezéseiben. Nézzük át, hogy kezdő hajósként milyen szavakat érdemes elsajátítani az ahoi-tól a „man over board”-ig. 

A vitorlázás szakkifejezései

 

 

A magyarországi hajózás története

 
A magyarországi hajózás egészen Nagy Lajos uralkodásig nyúlik vissza, amikor is a kor legjelentősebb tengeri hatalmát, Velencét kényszerítette békére 1385-ben saját flottájával. Később a Fiumében alapított Tengerészeti Akadémia, majd a Széchenyi által meghonosított balatoni hajózás jelentősen hozzájárult a magyar sporthajózás kialakulásához. 
 
 
Magyar hajózás
 

A hajósnyelv gyökerei

 
A hajósnyelv gyökerei alapvetően az angol, német és holland nyelvből származnak, amelyek mára jelentősen átalakulva váltak a vitorlázás szakkifejezéseivé.
 
 

Vitorlás, hajós szakkifejezések:

 
Ahoi: régi hajós üdvözlés
 
Szkipper: a vitorlás vezető, kapitány
 
Mancsaft: legénység
 
Deck: fedélzet
 
Cockpit: a fedélzet munkaterületet, itt végzi feladatát a legénység.
 
Kajüt: nagyobb hajók kabinjai, ami a cockpitből nyílik. 
 
Kieler: tőkesúlyos vitorlás, ahol a stabilitást a hajóba épített ballaszt adja.
 
Dingi: uszonyos vitorlás, ahol a vitorlázók saját testsúlyukkal egyensúlyoznak, uszonyai a svertek.
 
Leejt: a kapitány a szél irányától elkormányozza a hajót
 
Fellúvol: a szél iránya felé kormányozza a hajót
 
Halzolás: A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya - farával a szél felé mutatva - túlhalad a széltengelyen és a vitorlás csapást vált, azaz takkol.
 
Backbord/steuerbord: jobbcsapás/balcsapás, amikor a szél a hajó jobb vagy bal oldala felől fúj.
 
Krajcolás: cirkálás, azaz cikcakk alakban való hajózás abban az esetben, ha úti célunk a szél irányába esik. 
 
Hátszél: ha a hajó hátulról kapja a szelet.
 
Félszelezés: ha leejtünk, távolodunk a szél irányától és oldalról kapjuk a szelet.
 
Raum: azaz háromnegyedszél, amikor a hátszél és félszél között kapja a szelet.  Ekkor bőszeles vitorlát alkalmaznak, így a leggyorsabbak. 
 
Bőszeles vitorla: lehet spinakker (szimmetrikus) vagy bliszter (aszimmetrikus)
 
Grósz: nagyvitorla
 
Fokk: orrvitorla
 
Sott: vitorla behúzó kötél
 
Halfej: genakker csücskébe préselt fémlemez.
 
Árbóc: a vitorlázat tartóoszlopa, ehhez rögzítjük a vitorlákat. Oldalról merevítő drótkötele a vantni, hátrafelé nyúló merevítője az achterstág. A merevítőket együtt állókötéélzetnek nevezzük.
 
Nutt: az árbócban lévő vájat, ehhez rögzítik a nagyvitorlát.
 
Bum: vitorlarúd, amelyhez a nagyvitorla alját rögzítik. 
 
Man over Board: hajóból kiesett személyért ill. tárgyért való gyors visszatérési manőver (ejtés hátszélig, halzolás, élesedés és melléállás folyamata)
 
Hajózás
 

Hajós nyelvtudásunk tökéletesítéséhez érdemes szótárt ragadnunk 

 
Folytathatnánk még jó pár szóval a vitorlás túrahajó részeitől kezdve a tartozékok, a motor, a karbantartás, a navigáció kifejezésein át, az időjárás vagy a tengeri kommunikációig. Tudásunk tökéletesítéséhez érdemes szótárt ragadnunk online vagy könyv formájában egyaránt.
 
 
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Látnivalók a Városligetben

A Városliget az egyik legkedveltebb helye azoknak, akik szeretnek egy kicsit kiszakadni a szürke...

Pöff

Pöffnek hívjuk a hirtelen szélerősödést, széllökéseket. A balatoni szelek nagyon pöffösek.

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti...

Budapesti étterem

A legjobb budapesti étterem, ahol egy gyönyörű környezetben, igazi gasztronómiai...

Világ körül

Ha szereted a szép képeket, a külföldi országok nevezetességeit, érdekességeit,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.