notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Adósságba fogja verni az olajáresés a szaúdiakat

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Adósságba veri az olajáresés a szaúdiakat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Adósságba veri az olajáresés a szaúdiakat


2015/07/16

Nyolc év után először kényszerült kötvények kibocsátására Szaúd-Arábia, mivel az olajár gyengélkedése nehézkesebbé teszi a magas közkiadások finanszírozását. Egyre nehezebben finanszírozható a nagylábon élés

Olajáresés
Az olajkirályság 4 milliárd dollárnyi hosszú lejáratú kötvényt bocsátott ki a régiós tőkepiacokon, és a jegyzésből befolyó összeget többek között a tetemes közkiadások fedezésére fordít – közölte a CNBC.

 

Annak ellenére, hogy az ország még rendelkezik meghatározó mértékű tartalékokkal (tavaly augusztusban 737 milliárd dolláron tetőzött, ami a magyar GDP több mint hétszeresének felel meg), az elmúlt évben produkált olajárzuhanás egyre inkább további kölcsönök felvételére sarkallja a világ második olajkitermelő országát. Elemzők szerint megközelítőleg 130 milliárdos költségvetési hiánnyal kell számolnia az ország vezetésének idén.

 

A szaúdi kormány 2007 óta nem kényszerült kötvények kibocsátására.

 

A sivatagi állam kincstárát nemcsak az olajár gyengélkedése apasztja, hanem a Jemen ellen vezetett légicsapások is további terhet rónak a büdzsére.

 

Csak érdekességképpen: az 1990-es évek végén a szintén alacsony olajár miatt a GDP-hez viszonyított adósság kb. 100 százalékon állt a sivatagi országban, de ez aztán a száguldó olajáraknak és a növekvő bevételeknek köszönhetően 2014-re 1,6 százalékra csökkent.

 

Forrás

Olajáresés

Ahhoz, hogy a szaúdi vezetés tudja tartani a 2015-ös költségvetési terveket, közel 105 dolláros hordónkénti olajárra lenne szükség. Ezzel szemben az idei évre prognosztizált átlag árfolyam 58 dollár, és még ebbe nem lett belekalkulálva az iráni megállapodás. Ahogy erről már az Investor hasábjain is beszámoltunk, ha a jelenleginél is több olaj érkezik a világpiacra, akkor az olaj hordónkénti ára akár 5-15 dollárral is csökkenhet jövőre. Emellett, ha az állam ilyen ütemben költekezik, akkor a tartalékait 2018 végére, legkésőbb 2019 elejére teljesen felélhetiha az állam ilyen ütemben költekezik, akkor a tartalékait 2018 végére, legkésőbb 2019 elejére teljesen felélheti.

 

Forrás

Olajáresés

Az olaj hosszantartó alacsony ára nemcsak a szaúdi gazdaság növekedését lassítja az elkövetkező években, hanem a társadalom is kezdi megérezni saját bőrén is az ebből adódó problémákat. Míg a GDP növekedése tavaly még 3,5 százalékos volt, a 2015-ös előrejelzés szerint már jó, ha a 2,8 százalékot megüti. Mindeközben a szakértők egybehangzó véleménye az, hogy egyre több munkahelyet kéne teremteni az olajszektoron kívül, hiszen a munkanélküliség mindinkább probléma, főleg a pályakezdők körében.

 

Az olaj szegmensen kívüli 5 százalékos GDP növekedés szintén tarthatatlan lesz, várhatóan 4,7 százalékra esik vissza az év végéig.

 

Forrás

Olajáresés

A szaúdiak mostani kötvénykibocsátása jó támpontként szolgálhat majd más magán, illetve állami szektorban tevékenykedő vállalatnak is, hisz egyre nagyobb igény van arra, hogy a tőkepiacokról vonjanak be forrásokat a cégek az eddigi banki finanszírozás mellett, hisz a csökkenő olajár a pénzintézeti forrásokat is apasztja.

 

Ugyanakkor az IMF arra figyelmeztette a szaúdi kormányzatot, hogy csökkentse a magas közkiadások, támogatások és állami fizetések szintjét, ezzel is javítva az államháztartás egyenleget.

 

Persze a lakosság állami támogatásának megnyirbálása potenciális negatív hatásokkal járna politikai fronton.

 

Az államháztartási deficit egyre duzzadó szintje miatt vélhetően egyre inkább a nemzetközi tőkepiaci finanszírozást fogja igénybe venni Rijád, ezen keresztül pedig a hazai bankrendszert is el fogja tudni látni megfelelő forrással.

 

ForrásutazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Rig

Rignek nevezzük a rudazat (árboc, bumm) és az azokat merevítő álló kötélzet (forstag,...

Nautic 12 cruiser vitorlás hajó

Méretek Tervező::                    ...

Kereked Vitorlás Klub, Csopak

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található a Kereked Vitorlás Klub...

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen

Születésnapi buli helyszín

Különleges születésnapi buli helyszín után kutatsz? Ha a szülinapi buli Budapesten lesz, ezen...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.