Adriai szelek: Minden, amit tudni érdemes a horvátországi széljárásokról, vitorlázz az Adriai-tengeren!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Adriai szelek: Minden, amit tudni érdemes a horvátországi széljárásokról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Adriai szelek: Minden, amit tudni érdemes a horvátországi széljárásokról


2023/12/02

Az Adriai-tenger. E név hallatán az ember lelki szemei előtt égszínkék vizek, ezernyi sziget, és az azokat díszítő mediterrán települések sora jelenik meg. Bizony, a horvát tengerparthoz foghatót nem igazán találni a világon, micsoda szerencse, hogy ilyen közel esik hozzánk.
Az Adriai-tenger hosszú, festői keleti partszakaszán számtalan kikötő, a nyílt tengeren pedig különféle szelek várják a vitorlázás szerelmeseit. Mai cikkünkben az utóbbiakat szeretnénk közelről bemutatni mindazoknak, akik egyszer ezekre a vizekre szeretnének kihajózni!
 

Vitorlázz Horvátországban!

Adriai szelek: Bóra

 

A Bóra egy hideg szél, amely a magasból függőlegesen ereszkedik le a partvidéki hegyek oldalain. Ebből következik, hogy hajlamos porfelhőket kelteni, amelyek ronthatják a látási viszonyokat. A Bóra árulkodó előjelei azok a „sapkaszerű” felhők, amelyek a magasabb hegységek csúcsaira telepednek rá, északon a Velebitre, délen pedig a Mosorra és a Biokovóra.

 

Ez a szél ritkán fúj három napnál hosszabb ideig, amikor pedig helyileg keletkezik, akkor általában egy napig sem tart. Tekintve hogy hideg, nehéz levegőt hoz magával, általában a magasabb hegyek vonulatai között közelíti meg a tengert.

 

A Bóra olyan széllökésekben tör előre, amelyek meglehetősen erősek lehetnek, és kellemetlen meglepetésekként érhetik a gyanútlan hajósokat. Hacsak nincs magabiztos tapasztalatod a szélsőséges időjárásban való hajózásban, nem ajánlott kivitorlázni, amikor Bóra várható.

 

A Bóra más és más intenzitásokkal jelentkezik az Adriai-tenger különböző részein. A legerősebb lökések a Trieszti-öbölre, a Velebit-csatornára, a Novigradi-öbölre, illetve Šibenik, Split, és Makarska környékére jellemzők, hogy csak néhányat említsünk. Valamivel enyhébb Bóra szelekre számíthatnak azok, akik az Isztriai-félsziget nyugati partvidékére, a Biokovo déli részére (egészen Trogirig), a Poljice és Dugi Rat közötti vidékre, vagy Montenegró partjaira látogatnak el.

 

Adriai szelek: Jugo

 

A Sirokkó néven is ismert Jugo egy délkeleti szél, ami ciklonok társaságában jelentkezik és fúj végig az Adriai-tengeren. Ez a szél hideget, esőt, és alacsony légnyomást hoz magával. Lassan alakul ki, ezért akár már 2-3 nappal előre is észrevehető. A rövidebb Bórával ellentétben 5-7 napig is eltarthat, télen pedig akár még ennél is tovább. Továbbá, míg a Bóra erős széllökésekben mutatkozik meg, addig a Jugó folyamatosan fúj, és fokozatosan erősödik.

 

De előfordulhatnak úgynevezett „száraz Jugók” is, ami lényegében azt jelenti, hogy a szél néhány napig nem hoz esőt magával.

 

 

Adriai szelek: Misztrál

 

A misztrál egy „barátságos” szél, amelyet a legtöbben szeretettel várnak, mert némi lehűlést hozhat a forró nyári napokon. Ez az északnyugati szél napi szinten jelentkezhet, a szárazföld illetve a tenger közötti hőmérsékleti különbségek miatt alakul ki.

 

Tavasztól őszig meglehetősen gyakran találkozhatunk vele, legerősebb formáját júliusban és augusztusban hozza. A Misztrál általában délelőtt 9-10 óra magasságában kezd el fújni, délután tetőzik, napnyugtakor pedig elköszön. Északon jellemzően erősebb, mint a tenger déli területein.

 

Adriai szelek: Tramontana

 

A tramontana az északi szél egy régi megnevezése, ami a latin „vertus transmontanus” („a szél, ami a hegyek felől fúj”) kifejezésből származik. A Földközi-tenger térségében sok helyen használják ezt a nevet a hideg és közepesen erős északi szélre, ami általában tiszta időben keletkezik, és a kellemesebb idő előhírnöke.

 

Adriai szelek: Levante

 

A Levante a keleti szél neve, ami egyben keletet is jelent olaszul (ami pedig a latin „levare”, vagyis „megemelni” szóból ered). Általában mérsékelt (csak ritkán erős) szél, ami felhőkkel és csapadékkal érkezik. Amikor egy ilyen keleti szél intenzívebbé válik, akkor emlegetik Levante néven.

 

Adriai szelek: Ostro

 

Az Ostro a délről fújó szelekre utal, neve pedig szintén latin eredetű: „auster”, vagyis dél. Ez a szél meleg, párás, és általában nem tart sokáig habár meglehetősen erőssé válhat.

 

Adriai szelek: Libeccio

 

A Libeccio a dél-nyugati szél, ami általában száraz és meleg, és a Jugo után terül el az Adriai-tengeren, amikor a tenger felől érkező ciklon eléri Horvátország nyugati és középső partvidékét. Nem tart sokáig, de nagyon erős széllökéseket kelthet. Különösen a hullámok kereszteződése miatt lehet veszélyes, és mert a délnyugatra nyitott sekélyvizű kikötőkben megemelheti a vízszintet.

 

A Libecciót Garbin néven is szokás emlegetni, ami viszont már egy sokkal erősebb, hirtelen jelentkező, de rövid délnyugati (vagy-déldélnyugati) szél.

 

Időjárási viszonyok

 

Az Adriai-tengeren a nyár általában nagyon kedvező időt ígér a hajókázóknak. Ez az időszak júniustól szeptemberig értendő, amikor az idő többnyire napos és meleg, illetve a víz hőmérséklete is ideális a fürdőzéshez.

 

A charterszezon már áprilisban elkezdődik, és egészen novemberig tart, amikorra a hőmérséklet már nagyobb kilengéseket hajlamos mutatni, és a fürdőzők száma is drasztikusan csökken. Déli irányba haladva általában kellemesebb időjárási viszonyokra számíthatunk.

 

A levegő hőmérséklete nyáron 25-35°C között mozog, míg a köztes szezonban ez 15-25°C-ra esik (habár a gyakori napsütötte napokon ez többnek érződhet).

 

A víz nyáron 15-25°C között alakul, de ennél persze több is lehet. A leghidegebb vízre természetesen télen számíthatunk, de ez egész évben függ az időjárástól is.


érdekesség tenger, óceán utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé

Révfülöp Üdülőszálló Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található az Üdülőszálló...

Dekk

A dekk jelentése fedélzet.

Élkötél

A hátsóél kivételével a vitorla élekre kötelet varrnak fel, mely meghatározza a vitorla...

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.