notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Advent, a várakozás ünnepe - Ezért gyújtunk gyertyát

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Advent, a várakozás ünnepe

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Advent, a várakozás ünnepe


2014/11/18
Petra

Karácsony előtt négy héttel, vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorúkon. Ez a szokás régről ered és jelentése van, ugyanis ez a várakozás ünnepe, ami karácsonyig tart.

Advent
Már csak néhány nap és gyújthatjuk meg az adventi gyertyákat, ugyanis a gyertyagyújtogatás 4 héttel december 25 előtt kezdődök. Az advent a várakozás ünnepe, ami még a szó jelentésében is benne van, ugyanis az advent jelentése: eljövetel. Az advent négy héten át tart, amikor is minden vasárnap új gyertyát gyújtunk és minden vasárnappal egyre közelebb vagyunk ahhoz az ünnephez, ami egyben a fény eljövetelét is jelenti. De a fény nemcsak képletes értelemben jön el, hanem december 21-én van a napforduló, ami annyit jelent, hogy onnantól kezdve minden nap egy kis idővel világosabb lesz.

Advent

Biztos nemcsak velem esett meg, hogy amikor felébredtem ezen a szép, téli napon, egyszer csak azt vettem észre, hogy már be is sötétedett. December 21. ugyanis egy olyan különleges napja ennek a hónapnak, amikor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka. Viszont ettől a naptól kezdve fokozatosan egyre világosabb lesz. Advent alatt tartják a "kis böjtöt" is, ami lényegében egy fizikai megtisztulás. A katolikus vallásban így készülődnek a fény születésére, vagyis Jézus eljövetelére.

Advent

Az adventi koszorú hagyománya a 18-19. században terjedt el, azonban nem magyar találmány, mert hazánkban csak az elmúlt évtizedekben honosodott meg ez a szokás. Régebben a várakozás jeléül nem négy gyertyát gyújtottak meg, hanem 24-et, viszont ez mára leredukálódott négy gyertyára, ami azt a négy hetet jelöli, amíg el nem jön a várva várt ünnep.  Viszont nemcsak gyertyákkal szokás jelölni a napok múlását, hanem adventi kalendáriummal is, amit nincs olyan gyerek, aki ne szeretne. Akinek jó a kézügyessége és szereti a kézműves dolgokat, annak itt a remek alkalom, hogy megmutassa kreativitását és koszorúkat készítsen. A koszorúk díszítésére általában az ünnepi színek jellemzőek, mint a piros, vagy az arany; ez utóbbi szintén a fény születésével van kapcsolatban.kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Eladó ingatlan Balaton

Egy eladó ingatlan Balaton partján nem csupán csodás otthont, de örök ebfektetési...

Freibord

A freibord a szabad oldalmagasság a vízvonaltól.

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál.

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Molett ruha webáruház

Molett ruha webáruház: online webáruház, ahol kifejezett teltkarcsú nők számára, előnyös...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!