notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Advent, a várakozás ünnepe - Ezért gyújtunk gyertyát

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Advent, a várakozás ünnepe

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Advent, a várakozás ünnepe


2014/11/18
Petra

Karácsony előtt négy héttel, vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorúkon. Ez a szokás régről ered és jelentése van, ugyanis ez a várakozás ünnepe, ami karácsonyig tart.

Advent
Már csak néhány nap és gyújthatjuk meg az adventi gyertyákat, ugyanis a gyertyagyújtogatás 4 héttel december 25 előtt kezdődök. Az advent a várakozás ünnepe, ami még a szó jelentésében is benne van, ugyanis az advent jelentése: eljövetel. Az advent négy héten át tart, amikor is minden vasárnap új gyertyát gyújtunk és minden vasárnappal egyre közelebb vagyunk ahhoz az ünnephez, ami egyben a fény eljövetelét is jelenti. De a fény nemcsak képletes értelemben jön el, hanem december 21-én van a napforduló, ami annyit jelent, hogy onnantól kezdve minden nap egy kis idővel világosabb lesz.

Advent

Biztos nemcsak velem esett meg, hogy amikor felébredtem ezen a szép, téli napon, egyszer csak azt vettem észre, hogy már be is sötétedett. December 21. ugyanis egy olyan különleges napja ennek a hónapnak, amikor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka. Viszont ettől a naptól kezdve fokozatosan egyre világosabb lesz. Advent alatt tartják a "kis böjtöt" is, ami lényegében egy fizikai megtisztulás. A katolikus vallásban így készülődnek a fény születésére, vagyis Jézus eljövetelére.

Advent

Az adventi koszorú hagyománya a 18-19. században terjedt el, azonban nem magyar találmány, mert hazánkban csak az elmúlt évtizedekben honosodott meg ez a szokás. Régebben a várakozás jeléül nem négy gyertyát gyújtottak meg, hanem 24-et, viszont ez mára leredukálódott négy gyertyára, ami azt a négy hetet jelöli, amíg el nem jön a várva várt ünnep.  Viszont nemcsak gyertyákkal szokás jelölni a napok múlását, hanem adventi kalendáriummal is, amit nincs olyan gyerek, aki ne szeretne. Akinek jó a kézügyessége és szereti a kézműves dolgokat, annak itt a remek alkalom, hogy megmutassa kreativitását és koszorúkat készítsen. A koszorúk díszítésére általában az ünnepi színek jellemzőek, mint a piros, vagy az arany; ez utóbbi szintén a fény születésével van kapcsolatban.kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Trapéz

Sok jolle és tőkesúlyos hajón hazsnálnak trapézt. Trapézolás közben a mancsaft, vagy pl...

Osztályjelzés

  A hajó típusának jelzése a nagyvitorlán.

Kompasz

Iránytű, tájoló.

Nautic 12 Racer vitorlás hajó

Adatok Tervező:            &n...

Ejtés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.