notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Advent, a várakozás ünnepe - Ezért gyújtunk gyertyát

hirdetes

Advent, a várakozás ünnepe

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Karácsony előtt négy héttel, vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorúkon. Ez a szokás régről ered és jelentése van, ugyanis ez a várakozás ünnepe, ami karácsonyig tart.

Advent

Már csak néhány nap és gyújthatjuk meg az adventi gyertyákat, ugyanis a gyertyagyújtogatás 4 héttel december 25 előtt kezdődök. Az advent a várakozás ünnepe, ami még a szó jelentésében is benne van, ugyanis az advent jelentése: eljövetel. Az advent négy héten át tart, amikor is minden vasárnap új gyertyát gyújtunk és minden vasárnappal egyre közelebb vagyunk ahhoz az ünnephez, ami egyben a fény eljövetelét is jelenti. De a fény nemcsak képletes értelemben jön el, hanem december 21-én van a napforduló, ami annyit jelent, hogy onnantól kezdve minden nap egy kis idővel világosabb lesz.

Advent

Biztos nemcsak velem esett meg, hogy amikor felébredtem ezen a szép, téli napon, egyszer csak azt vettem észre, hogy már be is sötétedett. December 21. ugyanis egy olyan különleges napja ennek a hónapnak, amikor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka. Viszont ettől a naptól kezdve fokozatosan egyre világosabb lesz. Advent alatt tartják a "kis böjtöt" is, ami lényegében egy fizikai megtisztulás. A katolikus vallásban így készülődnek a fény születésére, vagyis Jézus eljövetelére.

Advent

Az adventi koszorú hagyománya a 18-19. században terjedt el, azonban nem magyar találmány, mert hazánkban csak az elmúlt évtizedekben honosodott meg ez a szokás. Régebben a várakozás jeléül nem négy gyertyát gyújtottak meg, hanem 24-et, viszont ez mára leredukálódott négy gyertyára, ami azt a négy hetet jelöli, amíg el nem jön a várva várt ünnep.  Viszont nemcsak gyertyákkal szokás jelölni a napok múlását, hanem adventi kalendáriummal is, amit nincs olyan gyerek, aki ne szeretne. Akinek jó a kézügyessége és szereti a kézműves dolgokat, annak itt a remek alkalom, hogy megmutassa kreativitását és koszorúkat készítsen. A koszorúk díszítésére általában az ünnepi színek jellemzőek, mint a piros, vagy az arany; ez utóbbi szintén a fény születésével van kapcsolatban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által... Tovább

Molett ruha webshop

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk, ha divatosan szeretnének öltözködni, hiszen a boltok... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 190

Átlagos értékelés: 5.0

kreatív