Íme hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja, ismerd meg te is!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja, az Aggteleki Nemzeti Park

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja, az Aggteleki Nemzeti Park


2016/03/31

Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk negyedikként alapított parkja, mely az első olyan, mely a geológiai értékek védelmének érdekében alakult. Tudj meg róla többet te is!
 

Hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja ez, ismerd meg!

A parkra a Sajó, valamint a Hernád folyó között bukkanhatunk rá, összesen 20 170 hektárt magába foglalva, s csak néhány pontja éri el a középhegységi magasságot.
 
Legfőbb területe az Aggteleki-hegység, de számos kisebb táj hozzátartozik.
Ezek a Putnoki-dombság, az Alsó-hegy, a Szalonnai-hegység, a Bódva völgye, valamint a Rudabányai-hegység.
 
 
 
 
 

Földtörténeti fejlődését körülbelül a késői perm kortól követhetjük, azaz 250 millió évre visszatekinthetően, ekkor indult a szárazföld a Vardar-óceán felnyílása miatt süllyedésnek.
 
 
Így a meleg éghajlaton a lagúnák vizéből sók, azaz gipsz és anhidrit váltak ki, majd a nedves időszakokban a szárazföldről mosódott be anyag, mely lerakódott.
 

Az Aggteleki-karszton több, mint kilencven darabnyi kisebb karsztforrás tör a felszínre, legnagyobb hozamú vize pedig a Jósva-patak, hiszen a legnagyobb karsztforrások táplálják ezt.
 
 
Hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja ez, ismerd meg!
A park története:
 
 
1962-ben a karszt területén fellelhető összes barlang természetvédelmi képződmény lett, ezek a Baradla, Béke, Szabadság, és a Vass Imre barlangok, 1983-ban pedig az Esztramos-hegy is hozzá lett kapcsolva.
 

Maga az Aggteleki Nemzeti Park 1985. január 1-jén alakult meg, majdnem húszezer hektárnyi területen, székhelye eleinte a Baradla-barlangnál volt, s később Jósvafőre került.
 

Nem sokkal később a parkot első fokú természetvédelmi hatósági jogkörrel áldották meg, 2001-ben pedig bővítették, így mára kiterjedése összesen 20 170 hektár.
 
 
 
Növényvilága igen változatos és ritka, ezek közül a tornai vértő fokozottan őrzött virág, de a leánykökörcsin, valamint az osztrák sárkányfű is védett.
 

Az Aggteleki Nemzeti Park területein összesen 413 védett állatfaj él, erdeinek főbb élőlényei a gímszarvasok, vaddisznók, de jó hír, hogy az utóbbi időben olyan nagyobb ragadozók is visszatértek, mint a hiúz, vagy a farkas, és itt található Magyarország egyetlen, állami tulajdonban álló huculménese, mely összesen 120 lovat számlál.
 
 
 
 
 
 
 
Legfőbb értéke azonban a Baradla-barlang, mely átnyúlik Szlovákiába is, és 1985. óta az UNESCO Világörökség része, és az itt élő foltos szalamandra, mely a park címerállata is egyben, és legféltettebben őrzött kincse is.
 
 
 
A parknak összesen hét tanösvénye van ( Baradla, Tohonya-Kuriszlán, Alsó-hegyi Zsombolyos, Szádvár, Borz, Fürkész, és a Bódva-völgyi ), és ezek azért fontosak, mert a nemzeti park vezetői kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ifjabb nemzedék környezettudatosan, megfelelő ismeretekkel éljen, de a tudományos kutatásoknak is számos helyet ad.

érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Business formal

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a dress code fogalmával, bár tény, hogy ezzel...

Izobárok

Izobárok: Az időjárási térképeken az azonos légnyomású pontokat összekötő vonalak.

Mannschaft

Ejtsd: mancsaft. A mancsaft a  legénység, versenyzõtárs.

Sekli

Saválló fémből készült csavaros alkatrész, mellyel mozgó, különálló...

Kajüt

A kajüt másik nevén a hajófülke, lakótér, itt alszik a legénység, alkalmas még...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.