Íme hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja, ismerd meg te is!

hirdetes

Hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja, az Aggteleki Nemzeti Park

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk negyedikként alapított parkja, mely az első olyan, mely a geológiai értékek védelmének érdekében alakult. Tudj meg róla többet te is!
 

Hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja ez, ismerd meg!
A parkra a Sajó, valamint a Hernád folyó között bukkanhatunk rá, összesen 20 170 hektárt magába foglalva, s csak néhány pontja éri el a középhegységi magasságot.
 
Legfőbb területe az Aggteleki-hegység, de számos kisebb táj hozzátartozik.
Ezek a Putnoki-dombság, az Alsó-hegy, a Szalonnai-hegység, a Bódva völgye, valamint a Rudabányai-hegység.
 
 
 
 
 

Földtörténeti fejlődését körülbelül a késői perm kortól követhetjük, azaz 250 millió évre visszatekinthetően, ekkor indult a szárazföld a Vardar-óceán felnyílása miatt süllyedésnek.
 
 
Így a meleg éghajlaton a lagúnák vizéből sók, azaz gipsz és anhidrit váltak ki, majd a nedves időszakokban a szárazföldről mosódott be anyag, mely lerakódott.
 

Az Aggteleki-karszton több, mint kilencven darabnyi kisebb karsztforrás tör a felszínre, legnagyobb hozamú vize pedig a Jósva-patak, hiszen a legnagyobb karsztforrások táplálják ezt.
 
 
Hazánk negyedik legrégebbi nemzeti parkja ez, ismerd meg!
A park története:
hirdetes
 
 
1962-ben a karszt területén fellelhető összes barlang természetvédelmi képződmény lett, ezek a Baradla, Béke, Szabadság, és a Vass Imre barlangok, 1983-ban pedig az Esztramos-hegy is hozzá lett kapcsolva.
 

Maga az Aggteleki Nemzeti Park 1985. január 1-jén alakult meg, majdnem húszezer hektárnyi területen, székhelye eleinte a Baradla-barlangnál volt, s később Jósvafőre került.
 
hirdetes

Nem sokkal később a parkot első fokú természetvédelmi hatósági jogkörrel áldották meg, 2001-ben pedig bővítették, így mára kiterjedése összesen 20 170 hektár.
 
 
 
Növényvilága igen változatos és ritka, ezek közül a tornai vértő fokozottan őrzött virág, de a leánykökörcsin, valamint az osztrák sárkányfű is védett.
 

Az Aggteleki Nemzeti Park területein összesen 413 védett állatfaj él, erdeinek főbb élőlényei a gímszarvasok, vaddisznók, de jó hír, hogy az utóbbi időben olyan nagyobb ragadozók is visszatértek, mint a hiúz, vagy a farkas, és itt található Magyarország egyetlen, állami tulajdonban álló huculménese, mely összesen 120 lovat számlál.
 
 
 
 
 
 
 
Legfőbb értéke azonban a Baradla-barlang, mely átnyúlik Szlovákiába is, és 1985. óta az UNESCO Világörökség része, és az itt élő foltos szalamandra, mely a park címerállata is egyben, és legféltettebben őrzött kincse is.
 
 
 
A parknak összesen hét tanösvénye van ( Baradla, Tohonya-Kuriszlán, Alsó-hegyi Zsombolyos, Szádvár, Borz, Fürkész, és a Bódva-völgyi ), és ezek azért fontosak, mert a nemzeti park vezetői kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ifjabb nemzedék környezettudatosan, megfelelő ismeretekkel éljen, de a tudományos kutatásoknak is számos helyet ad.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

érdekességek túra utazás

Szótár

Mesterházy-Nagy Ákos

Mesterházy-Nagy Ákos (Piri) életrajz Mesterházy-Nagy Ákos 1988-ban született és... Tovább

Balatonfüred - Balatonfüredi Yacht Club (BYC)

  A Balatonfüredi Yacht Club A BYC közforgalmú kikötő, 70 kikötőhellyel... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes