10 alapvető vitorlás kifejezés, amit mindenkinek ismernie kell- a legfontosabb vitorlás szakszavak

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 10 alapvető vitorlás kifejezés, amit mindenkinek ismernie kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

10 alapvető vitorlás kifejezés, amit mindenkinek ismernie kell


2023/11/27

A vitorlázás egy külön világ, amelynek megvannak a saját szakszavai. Amikor két tengerész beszélget, egy kívülállónak úgy tűnhet, mintha egészen más nyelven kommunikálnának egymással. Ha érdekel a hajók világa, vagy csak egy gyors áttekintést szeretnél a legalapvetőbb vitorlás kifejezésekről, akkor az alábbiakban megtalálod őket. A szavak (angol) alakját is feltüntettük, hiszen egyes útmutatókban nem magyarul használják őket.

10 alapvető vitorlás kifejezés

1. Tat (aft): A tat a hajó hátulsó vége. Ha valami a tatnál helyezkedik el, akkor azt hátul, a hajó faránál kell keresni.

 

2. Orr (bow): Az orr a hajó elülső vége. Ez határozza meg a hajó irányát, és hogy mit tekintünk a hajó jobb és bal oldalának.

 

3. Bal oldal (port): A hajó bal oldalát mindig az orr iránya határozza meg. Ha valaki a fedélzeten áll, és a hajó orra felé fordul, akkor a balján lesz a hajó bal oldala.

 

4. Jobb oldal (starboard): Akárcsak a bal oldalt, a hajó jobb oldalát is az orr iránya határozza meg.

 

5. Lee oldal (leeward): A hajó szél alatti oldala, vagyis a széliránnyal ellentétes oldal.

 

6. Luv oldal (windward): A hajó szél feletti oldala, vagyis az az oldal, ahonnan a szél fúj.

 

7. Bum (boom): Az a vízszintes rúd, amely az árbóc alsó részéhez rögzül, és a vitorla alsó élét tartja.

 

8. Kormánylapát (rudder): A kormánylapát a hajótest alatt helyezkedik el – egy lapos, fából, fémből vagy üvegszálból készült szerkezet, amely a hajó irányát szabályozza. A nagyobb hajókon egy kormánykerékkel lehet irányítani a kormánylapátot, míg kisebb hajókon egy egyszerűbb kormánymechanizmussal lehet közvetlenül beállítani annak szögét.

 

9. Fordulás (tacking): Csapásváltás a szél felé. A fordulás célja, hogy a szél a hajó másik oldalát érje.

 

10. Halzolás (jibing): Csapásváltás a széltől elfelé. Hasonlóképpen a forduláshoz, a halzolás célja szintén az, hogy a szél a hajó másik oldalát érje.
 


érdekesség hajó verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta A Pünkösdi Regatta egy nagyhajós vitorlás túraverseny. Minden évben...

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni

Észak Dunántúli Elektromos Vitorlázó Sportklub, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az  Észak Dunántúli...

Deckbalken

Deckbalken – fedélzeti borda

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock).
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.