notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Alaszka gyönyörű tájai - A természet lágy ölén

hirdetes

Alaszka meghitt hangulatú tájai

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Miért éppen Alaszka? Jogos kérdés. Utána olvasva, a gyönyörű képeket megnézve elmondható, hogy ez egy méltatlanul alulértékelt térség, ami nem érdemli meg, hogy amolyan fekete bárányként kezeljék, amit sajnos manapság is sokszor megtesznek. 

Alaszka
Alaszka

Alaszka az USA 49 tagállama. Viszonylag későn, csak mintegy 60 éve vált az államok részévé.

Nagyon érdekes és viszonylag kevesen tudják, hogy Alaszka első felfedezői és első úgymond tulajdonosai az oroszok voltak. Sokáig tartottak a gazdasági és területi harcok, míg végül az Orosz Birodalom úgy döntött, hogy az amúgy is súlyos vereséget eredményező Krimi háború után eladja a területet az USA-nak.

Területe majdnem másfél millió négyzetkilométer. Ezt úgy lehet a legjobban érzékeltetni, hogy akkora ez a terület, hogy leér a kanadai határtól egészen Floridáig. Hosszában majdnem lefedi az államokat.

Alaszka

A legnagyobb állam, a harmadik legkisebb népsűrűséggel. Területén 143 város található, székhelye Juenau a maga 31 ezer lakosával, legnagyobb városa pedig Anchorage. Itt sem laknak többen, mint 260 000 ember. Ez nagyjából egy Debrecen méretű várost jelent.

hirdetes

A városokról egyébként általánosságban is elmondható, hogy sok kisebb, 10 ezer fő körüli település található erre.

Alaszka

Alaszkát 6 nagy régióra lehet osztani: Panhandle, Dél-Közép-Alaszka, Délnyugat-Alaszka , Nyugat-Alaszka, Belső-Alaszka , Sarkvidéki területek.

 
Alaszka

Több száz sziget is a fennhatósága alá tartozik, ezek némelyike lakatlan. Itt található Amerika legmagasabb pontja is a Mount McKinley a maga 6194 méteres magasságával. Domborzatáról egyébként is el lehet mondani, hogy rengeteg hegy található erre. Az északi kontinens hegyeinek többsége itt van.

 
Alaszka

Gazdasága nem túl kiemelkedő az összes állam tekintetében, hiszen az államok nagy többsége megelőzi őt. Laikus számára kicsit érthetetlen, hiszen rengeteg hegyi folyó, ásványi kincs található erre, jogosan vetődik, fel a kérdés, hogy az USA miért nem használja ki ezt jobban? Furcsa mód, fejlődésnek indult a turizmus, ami meg azért furcsa, mert Alaszka amolyan elrettentésnek használt „szitok szónak” számít az államokban. Gondoljunk csak bele, most futó vagy már lecsengett népszerű tv sorozatokban általában Alaszkába kerül a száműzött főhős, vagy például a Miért éppen Alaszka c. sorozat alapgondolata is egy amolyan büntetés a főhős számára. 

hirdetes
 
Alaszka

Kevés az ember által kihasznált terület, sok zöld táj, így nem véletlen, hogy 8 Nemzeti Park van arra, plusz 16 Vadvédelmi Területi is található ebben az Alaszkában.

 
Alaszka

Közlekedésről szólva elmondható, hogy itt van Észak-Amerika leghosszabb alagútja. Vasútvonala, közúti hálózata kiépítettség szempontjából megfelelő, a sok sziget miatt azonban, a legtöbb helyre csak hajóval, komppal lehet eljutni. 

AlaszkaAlaszkaAlaszkaAlaszkaAlaszkaAlaszkaAlaszkaAlaszkaAlaszkaAlaszka
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 5.0

utazás