Maradjon tiszta a Balaton – elektromos hajókat a benzinesek helyett! Alfastreet Magyarországon

hirdetes

Hajózni tisztán élvezet!

Lévi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy kikötő ideális esetben megdobogtatja a szemlélődő ember szívét. A szabadság, a friss szél, a víz csobogása, a víztükrön játszadozó napsugarak láttán annak is hajózni, vízre szállni támad kedve, aki sosem volt a hullámok szerelmese. Az élet azonban nem olyan egyszerű, mint egy képeslap. A valóságnak ugyanis olykor akad szépséghibája is, füstje, szaga lehet, és olykor még szennyezni is képes környezetét. Öröm és félelem, ez a kettősség, a vélemények megoszlása jellemezte a nemrégiben Alsóörsön megépült új jachtkikötő fogadtatását is. Sokan aggódtak a környezeti hatások, a víz és a levegő tisztasága miatt, hogy a hajók megbolygatják a természet békéjét, egyensúlyát. 
 

Maradjon tiszta a Balaton – elektromos hajókat a benzinesek helyett! Alfastreet Magyarországon

A megnyitás óta elszállt egy nyár, a strandolók és a hajósok – rácáfolva az aggodalmakra –, továbbra is békésen élnek egymás mellett. Ha e furcsa nyugalom okát kutatjuk, hamarosan rábukkanunk az egyik lehetséges magyarázatra, arra, hogy az alsóörsi és a balatonfenyvesi kikötők kifejezetten alkalmasak az elektromos hajók fogadására, töltésére. Nem volt tehát véletlen, hogy az Alfastreet hajóbemutatójára is a fenyvesi kikötőben került sor. Más okból is örültem az eseménynek, ugyanis még sosem jártam az új fenyvesi kikötőben. Bár a közvélekedés szerint a déli part sivárabb, mint az északi, a balatonfenyvesi kikötő rácáfol erre, ugyanis különösen szépre sikeredett. (Következő cikkemben a kikötő bemutatása lesz a téma.) 

hirdetes

 

Valóság, vagy marketingfogás, hogy az Alfastreet elektromos hajók különlegesen csendesek és tiszták? Tegyük próbára, hajózzunk vele egy kört!

 

A vitorlázókról és a motoros hajósokról alkotott képünk között kibékíthetetlenek tűnő ellentét feszül: a vitorlázásról a szabadság, a csend, a természet, a szél borzolta víz fodrai, míg a motoros hajókról a benzin füstje, szaga, valamint a fülsértő zaj jut – vagyis jutott eszünkbe egészen az elektromos hajók megjelenéséig. Szép, szép – mondhatná a szkeptikus olvasó, de vajon tart már ott a technológiai fejlődés, hogy ezek a hajók a mindennapokban is használhatóak legyenek? Mi utánajártunk, kipróbáltuk az Alfastreet elektromos hajóit, az alábbiakban megosztjuk tapasztalatainkat – ilyen volt a teszt!

hirdetes

 

Szerencsénkre elég korán érkeztünk, így még a nagy újságírói és vásárló roham előtt kipróbálhattuk az Alfastreet két – egy 4 és egy 10 kW-os, alvókabinos – hajóját. Elindulás után rögtön érkezett az első meglepetés, a hajók az elektromos autóknál tapasztaltakhoz hasonló némasággal siklottak a vízen. Hangokat csupán a nagyobb sebességtartományba érve hallottunk (de az sem a motor zaja, hanem a víz csobogása volt). (A következő oldalra kattintva megnézheted a próbaútról készült videó összeállításunkat.)

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton

Szótár

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt.... Tovább

Halfej

Halfej: a nagyvitorla felsõ sarkába préselt fémlemez. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.