Maradjon tiszta a Balaton – elektromos hajókat a benzinesek helyett! Alfastreet Magyarországon

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hajózni tisztán élvezet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hajózni tisztán élvezet!


2016/09/28

Egy kikötő ideális esetben megdobogtatja a szemlélődő ember szívét. A szabadság, a friss szél, a víz csobogása, a víztükrön játszadozó napsugarak láttán annak is hajózni, vízre szállni támad kedve, aki sosem volt a hullámok szerelmese. Az élet azonban nem olyan egyszerű, mint egy képeslap. A valóságnak ugyanis olykor akad szépséghibája is, füstje, szaga lehet, és olykor még szennyezni is képes környezetét. Öröm és félelem, ez a kettősség, a vélemények megoszlása jellemezte a nemrégiben Alsóörsön megépült új jachtkikötő fogadtatását is. Sokan aggódtak a környezeti hatások, a víz és a levegő tisztasága miatt, hogy a hajók megbolygatják a természet békéjét, egyensúlyát. 
 

Maradjon tiszta a Balaton – elektromos hajókat a benzinesek helyett! Alfastreet Magyarországon

A megnyitás óta elszállt egy nyár, a strandolók és a hajósok – rácáfolva az aggodalmakra –, továbbra is békésen élnek egymás mellett. Ha e furcsa nyugalom okát kutatjuk, hamarosan rábukkanunk az egyik lehetséges magyarázatra, arra, hogy az alsóörsi és a balatonfenyvesi kikötők kifejezetten alkalmasak az elektromos hajók fogadására, töltésére. Nem volt tehát véletlen, hogy az Alfastreet hajóbemutatójára is a fenyvesi kikötőben került sor. Más okból is örültem az eseménynek, ugyanis még sosem jártam az új fenyvesi kikötőben. Bár a közvélekedés szerint a déli part sivárabb, mint az északi, a balatonfenyvesi kikötő rácáfol erre, ugyanis különösen szépre sikeredett. (Következő cikkemben a kikötő bemutatása lesz a téma.) 

 

Valóság, vagy marketingfogás, hogy az Alfastreet elektromos hajók különlegesen csendesek és tiszták? Tegyük próbára, hajózzunk vele egy kört!

 

A vitorlázókról és a motoros hajósokról alkotott képünk között kibékíthetetlenek tűnő ellentét feszül: a vitorlázásról a szabadság, a csend, a természet, a szél borzolta víz fodrai, míg a motoros hajókról a benzin füstje, szaga, valamint a fülsértő zaj jut – vagyis jutott eszünkbe egészen az elektromos hajók megjelenéséig. Szép, szép – mondhatná a szkeptikus olvasó, de vajon tart már ott a technológiai fejlődés, hogy ezek a hajók a mindennapokban is használhatóak legyenek? Mi utánajártunk, kipróbáltuk az Alfastreet elektromos hajóit, az alábbiakban megosztjuk tapasztalatainkat – ilyen volt a teszt!

 

Szerencsénkre elég korán érkeztünk, így még a nagy újságírói és vásárló roham előtt kipróbálhattuk az Alfastreet két – egy 4 és egy 10 kW-os, alvókabinos – hajóját. Elindulás után rögtön érkezett az első meglepetés, a hajók az elektromos autóknál tapasztaltakhoz hasonló némasággal siklottak a vízen. Hangokat csupán a nagyobb sebességtartományba érve hallottunk (de az sem a motor zaja, hanem a víz csobogása volt). (A következő oldalra kattintva megnézheted a próbaútról készült videó összeállításunkat.)

 

Maradjon tiszta a Balaton – elektromos hajókat a benzinesek helyett! Alfastreet Magyarországon


És íme a videó, melyet a bemutatón készítettünk a hajókról:

 

 

A következő oldalra kattintva elemezzük tovább az elektromos hajók szerepét a jövő Balatonján!

Maradjon tiszta a Balaton – elektromos hajókat a benzinesek helyett! Alfastreet Magyarországon

Az alsóörsi és a balatonfenyvesi kikötők építője, dr. Deák Gábor 20 éve vitorlázik. A bemutatón beszélt víziójáról, mely szerint a Balatonon is megteremthető a hajózás lehetősége azok számára is, akiknek a vitorlázás túl sportos, vagy munkaigényes tevékenység, esetleg egyszerűen nem rendelkeznek kishajóvezetői engedéllyel. Mindez úgy lehetséges, hogy a Balaton vizének és a levegőnek sem származik belőle kára. Ez volt az oka, hogy mindkét kikötőt felszerelték elektromos hajók és autók töltésére szolgáló berendezésekkel. 

 

„Ezért örültem - mondta Deák Gábor – amikor megkeresett Nagy László, a TechnIQ2000 Kft. vezetője (aki a Balaton és az elektromos hajózás régi szerelmese, és fenyvesi nyaralótulajdonos), hogy a szlovén Alfastreet hajók bázisa lehetne az alsóörsi és a fenyvesi kikötő. Ez a beszélgetés pár hónapja zajlott. Együttgondolkodásunknak azóta konkrét eredménye is  látható volt a balatonkenesei both show-n, illetve a mostani fenyvesi bemutatón.” A hajókról részletesen ide kattintva olvashat! 

 

A hajóbemutató végére az az általános vélemény alakult ki az egybegyűltekben, hogy az elektromos jachtok környezetbarát és csendes alternatívái a motoros hajóknak, így a kényelmet kedvelők számára is megnyitják a balatoni hajózás lehetőségét. Ezzel hozzájárulnak a környék gazdaságának, infrastruktúrájának fejlesztéséhez, és újabb hazai és külföldi vendégeket vonzanak a magyar tenger partjára. 

 

Alfastreet Marine a Balatonon

 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Látszólagos szél

Mozgó hajón a valódi szelet a menetszelünk élesebbé teszi, mozgó hajóra mindig a...

Budapesti látnivalók

Bizonyára te is sok látnivalót ismersz Budapesten, de még egy budapesti lakos számára is tud...

Spanner

Spanner - feszítõszár

Kerékpártúra a Balatonon, Alsóörsi indulással

Ha gyakorlott kerékpárosok vagyunk, vagy akár több hetet is lent tudunk tölteni a Balatonnál,...

Farkasfog

A farkasfog a kötél gyors rögzítésére szolgáló szerelvény. Az ívesen fogazott...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.