Interjú Hebling Zsolt polgármesterrel, Alsóörs dinamikus fejlődéséről és a jövőbeni tervekről.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hihetetlen fejlesztések Alsóörsön - Interjú Hebling Zsolt polgármesterrel (2. rész)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hihetetlen fejlesztések Alsóörsön - Interjú Hebling Zsolt polgármesterrel (2. rész)


2018/04/06
CZs

"Alsóörs vár, marasztal, visszavár." Hebling Zsolt polgármester munkája is a település mottóját erősíti, hiszen hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

Alsóörs hihetetlen fejlődése - Interjú a polgármester úrral

Alsóörs polgármesterével, Hebling Zsolttal beszélgettünk a településen végbemenő óriási fejlesztésekről. Az interjú első részét ide kattintva olvashatod: Így fejlődik Alsóörs - Interjú Hebling Zsolt polgármesterrel (1. rész)

 

A vitorlázók március-áprilistól akár novemberig is a Balatonon tartózkodnak, azt gondolnám, hogy a kikötőkkel Alsóörs igazi vitorlás nagyhatalommá vált.

 

Terveznek valamilyen őket érintő fejlesztést a jövőben?

 

Hebling Zsolt: Ez valóban így van, ha nem is “nagyhatalom”, Alsóörs mindenképpen meghatározó település lett a vitorlázók szempontjából is. Egy biztos, nálunk is nagy hagyományai vannak a sportnak, olimpikonokkal is büszkélkedhetünk.. Ahogy az avató ünnepségen is elmondtam, igyekszünk még szebb jövőt biztosítani az alsóörsi kikötőnek. Fontos megemlíteni, hogy közigazgatási területünkön a lehetőségek korlátozottak.

 

Védett nádasok, és magánterület is található a partszakaszon. Almáditól indulva védett nádas, horgásztanya, ismét védett nádas, kemping, strand, sirálypark, közterület, kikötők, és ismét védett nádas fekszik a part mentén, és itt gyakorlatilag el is értünk a település végéig. Ennek ellenére vannak lehetőségeink és elképzeléseink, például a Mediterrán kikötő, ami szintén egy magánberuházás keretein belül valósulhat meg, a tervek szerint közel 300 hajós kikötő lenne mólószárral, belső lagúnával, azokra telepített apartman házakkal. Ehhez hatalmas tőkE, és közel 7 hektáros terület szükséges. A kikötőövezet már közúttal rendelkezik, tehát a lehetőségek adottak. 

 

Az elmúlt időszakban a sétány is bővült. Számos környező település csak néhány méteres sétánnyal rendelkezik, tehát a védgáttal együtt tényleg nagyszerű. Emlékszem, még gyermekkoromban a kemping irányában is büfék sorakoztak, ott az egész sétány végig működött. Természetesen egy nyaralóhelynél kiemelten fontos, hogy lehetőségünk legyen hosszú, partmenti sétákra.

 

Mi a helyzet a büfék megszépítésével?

 

Hebling Zsolt: A strand főbejáratától Almádi irányába terül el az úgynevezett büfésor, amiket szintén felújítunk, a megjelenésüket is megváltoztatjuk. Korábban egységesen a strand tulajdonában voltak, ma már a munkaerőhiány és a turisták tömege miatt gyakran arra kényszerülnek, hogy bezárják a büféket egy forró nyári estén, így egyszerűen nincs miért arra menni, kihal a sétány. Ennek megoldása komoly feladat, hiszen más településeken is jól látszik, mekkora az igény ezekre a helyekre. Célunk az, hogy a sétány újra benépesüljön, megjelenjenek olyan szolgáltatások és egységek, amikért érdemes arra látogatni.

 

Ez azt jelenti, hogy új házacskák fognak épülni?

 

Hebling Zsolt: Így van, ezek új házakban kapnak helyet. A főbejárat és a pihenőház környékét szeretnénk szabadon hagyni, hogy szép kilátás nyíljon a strandra is, viszont a kempinget körülvevő területtel kapcsolatban vannak terveink. Egyelőre ez a rész is komoly fejlesztéseken ment keresztül köszönhetően a Marinának, a Fröccsterasznak és a kávézónak… A Dexion bezárását nagyon sajnáljuk, esetleg ott lenne megvalósítható valamilyen magántulajdonban lévő egység.

 

Igen, beszéltem a tulajdonosokkal…

 

Hebling Zsolt: Akkor nem kell bemutatnom a helyzetet. Talán ott el tudnánk képzelni valamit, ami hasonló célt szolgál. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk mind a két tulajdonossal, sok potenciális bérlőnek sikerült már megmutatnunk a helyet, rengeteg a jó elképzelés. A közvetlenül a parton lévő épület ritka, ráadásul ez igen nagy, tehát izgalmas lehetőségeket rejt. 

 

Alsóörs megújult

Másik lényeges kérdés a parkolási lehetőségek biztosítása. Az utcában, ahol a nyaralónk található, kifejezetten veszélyes a helyzet. A két oldalt parkoló autók közötti sávon a nyaraló igyekszik gumicsónakkal balanszírozni. A kertből való kiállás is állandó probléma, elállják az utat. Van erre valamilyen megoldás?

 

Hebling Zsolt: Ez valóban probléma. A megoldás a parkolóhelyek számának növelésében van, ehhez azoban a település adottságai sajnos nem a legkedvezőbbek, legszívesebben mindenki a strand bejáratához állna. Éppen ezért szeretnénk a MÁV-hoz tartozó területeket megszerezni, ott több száz autó elférne, jelenleg a vasúti pálya és a part közötti szűk rész áll rendelkezésre. Igyekszünk a kaotikus helyzeteket kezelni, hiszen gyakran a füves részre is parkolnak, a strand mérete nagy, akár 5-7 ezer ember is megjelenhet egyszerre. 

Nem lehetne a helyzeten valamelyest javítani, ha csak az út egyik részén lehetne parkolni?

 

Legalább a veszélyes helyzetek kiküszöbölhetők lennének.

Hebling Zsolt: Hasonló szabályozásokkal lehetne, de ettől a rengeteg gépjármű parkolása még nem megoldott. Ha lenne egy jól kihasználható területünk erre a célra, az sokat segítene.

Már hétköznap is rengetegen vannak. A sétáló övezetre nem lehet behajtani, de az autók mégis átjárnak. Egyszerűen elmozdítják az oszlopokat.

 

Hebling Zsolt: Igen, sajnos sokan így próbálják megoldani a kérdést. Nehéz ügy, hiszen a kikötő miatt muszáj, hogy legyen lehetőség az autóval való megközelítésre. Két lehetőségünk van: vagy kivesszük az oszlopokat, és beengedjük az autósokat, vagy teljesen lezárjuk a területet. Egyik megoldás sem tökéletes.

 

Miről is van most szó pontosan? Áthajtunk a vasúti átjárón, esetleg az apró részen mozdulni sem tudunk a sortól, jobbra kanyarodva pedig látjuk, hogy nincs helyünk. Tovább megyünk, a kikötőhöz jutunk, ahol látjuk a nagy területet. Az oszlopok ugyan ott vannak, de jobb híján a turisták ennek ellenére is ott állnak meg. Vannak elképzeléseink a területet illetően, egy zsákutca kialakítása sokat segítene, előtte azonban meg kell teremtenünk a szükséges körülményeket. Ez egy fejlesztendő terület, de dolgozunk rajta.


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.

krejcolás

Célunkat csak negyedszélben tudjuk megközelíteni, és legalább egy fordulást tartalmaz, szél...

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál.

Hosszú hétvége

Ha egy ünnep keddre vagy éppen csütörtökre esik, akkor az előtte lévő hétfőt vagy az...

Fonyód Vitorláskikötő Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt. Keresztes...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.