notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Meglepő és drasztikus fejlődés Alsóörsön

hirdetes

Meglepő és drasztikus fejlődés Alsóörsön

Lévi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A rutinos Balatonra járók között 2016-ig az a vélemény alakult ki, hogy Füred az egyetlen hely, ami igazán fejlődik, minden más megragadt valahol a ’90-es években. És idén történt valami Alsóörsön, ami megváltoztatta mindezt….
 

Meglepő és drasztikus fejlődés Alsóörsön

Balatonfüred már szinte nem is Magyarország, hanem valami tengerparti város a Riviéráról, semmi máshoz nem hasonlítható. – ez az általános vélemény ma a Balaton szerelmesei között. „Máshol nincs fejlődés csak Füreden.” mondta egyik cégvezető ismerősöm, aki évtizedekig Siófok nagy rajongója volt, de 5 éve már csak Füredre jár. „Siófok, a Petőfi sétány, úgy néz ki, mint 1996-ban, nézd ehhez hozzá a Tagorét vagy a Zákonyit…” – folytatja. Más településeken a fejlődést a társasházak épülése hozta, eddig egy unikum volt Balatonfüred. De 2015-ben elkezdődött valami Alsóörsön, ami 2016-nyarára beérett és teljesen megváltoztatta a község képét. Igaz, ez a fejlesztés magánberuházásból finanszírozódott, míg Füreden a város maga is fejleszt. Sok északi parti  településnek baja az, hogy kevés a vízparti sétány (Csopakon egyáltalán nincs is), eddig Alsóörs sem sokkal büszkélkedhetett. Most azonban megnyílt az Alsóörs Marina, mely egy hatalmas, korzónak is kialakított gátívvel bővítette Alsóörs vízparti sétányát. 

De mi is ez az Alsóörs marina, és miért szerettünk bele? Lapozz a következő oldalra, megmutatjuk! 
 

Meglepő és drasztikus fejlődés Alsóörsön

Az Alsóörs Marina neve ismerősnek cseng azoknak, akik jártak már tengerparti országokban, mondjuk Horvátországban, és vitorláztak arrafelé. Itt hívják ugyanis a jachtkikötőket marinának. Az elnevezés nem véletlen, Az Alsóörs Marina valóban világszínvonalú kikötő lett! Csodás vizesblokkok állnak a hajósok rendelkezésére, akárcsak egy szállodában, a hajóiknak egyedi, külön helyet jelentő fingerek nyújtanak biztonságos és kényelmes menedéket. A kikötő épülete egy aprócska szálloda, minőségi szobákkal, és kiváló étteremmel, ahol Segal Vikotr mesterszakács ételei várják a kifinomult gasztronómia iránt érdeklődőket. Alsóörs vize különlegesen tiszta, a kikötőben egészen a fenéig le lehet látni, a kikötő gátíve, az éjszakai kivilágítás mind-mind különlegessé teszi ezt a helyet. És ami a legnagyobb változást hozta Alsóörs életébe, és a vitorlázók számára is különleges lehetőség: a kikötő vizét forgatják, így télen nem fagy be, a hajókat nem kell kivenni. 

hirdetes

Miért is olyan fontos és a település szempontjából is fontos tényező ez? Lapozz egyet, a következő oldalon elmondjuk! 
 

hirdetes
Meglepő és drasztikus fejlődés Alsóörsön

Az Alsóörs Marinának köszönhetően már nyáron is megélénkült a község élete, a vendéglátó egységek teltházzal pörögtek, a sétányokon mindig sok ember korzózott. De a vitorlás élet nem áll meg augusztus 20.-én és nem július 15.-én kezdődik, ahogy a strandszezon. A hajósok a hagyományos kikötőkben is megjelenek már márciusban és csak október-november környékén teszik el hajóikat. Ez az élettöbblet látszik meg az 6-7 kikötővel rendelkező Füreden is. Az Alsóörs Marina erre mégy egy lapáttal rátesz: itt a hajókat nem kell kivenni a fagy közeledtével, nem lesz bajuk a vízben állva sem. Ez azt jelenti, hogy a manapság szokásos, enyhe teleken, amikor a víz egyáltalán nem fagy be, akár a szilveszteri bulit is a hajón tölthetjük, hiszen nem kell beemelni és ki, mint máshol, ha vitorláznánk, mert a vízen állnak. Az igazi vitorlázó nagy szívfájdalommal fedi be télire a szárazra kitett hajóját, és már tűkön ülve várja, hogy ismét rajta lehessen. Az Alsóörs Marina bérlőinek nem kell ezt a „szenvedést” átélniük, egész évben hajózhatnak, és hajózni is fognak. Mit jelent ez Alsóörs szempontjából? Azt, hogy mindig lesz vendég, érdemes tehát a vendéglátó ipari egységeket négy évszakosra átalakítani. Alsóörs elindul tehát Füred útján, a maga 5 kikötőjével immáron a második legnagyobb vitorlás központjaként a Balatonnak! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,... Tovább

IMOCA 60-foot

A Vendée Globe hajója: 60-foot IMOCA A 60 lábas IMOCA hajót a nyílt óceánokra,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 181

Átlagos értékelés: 4.7