notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csodálatos természeti kincsek, íme Amerika legszebb nemzeti parkjai

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Íme Amerika csodás nemzeti parkjai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme Amerika csodás nemzeti parkjai


2018/05/04
CZs

Az USA óriási területe számtalan természeti kincset is rejt magában. Néhányukat ismeri a világ, néhányukat csak a helyiek segítségével találhatunk meg. Ha eddig nem voltál benne biztos hogy szeretnél-e elutazni erre a természeti csodákban gazdag világba, akkor az alábbiak garantáltan meggyőznek majd!

Íme Amerika legszebb nemzeti parkjai

Red Rock Country, Utah

Utah állam déli részén öt nemzeti park található, amelyek Észak-Amerikai legszebb vidékei közé tartoznak. Ezeket a területeket jellegzetes vörös homokkőből kialakult természeti képződmények uralják, amelyek a kontinens ezen részén igen jellegzetesnek számítanak. Ezek a parkok több ezer, természetes úton létrejött íves képződményt rejtenek magukban, nem is beszélve a több kilométernyi kanyonról és sziklákról, amelyek a nemzet legféltettebb kincsei közé tartoznak.

 

Acadia Nemzeti Park, MaineMaine állam partvidéke mindig is mágnesként vonzotta az embereket szépségének és változatosságának köszönhetően. A XX. században itt jött létre az első nemzeti park a Mississippi-folyótól keletre. Acadia számos olyan állat- és növényfaj otthona, melyek az északi, párás vidékeken őshonosak, ráadásul itt található az Egyesült Államok atlanti partvidékének legmagasabb hegycsúcsa is.

 

 

Death Valley Nemzeti Park, Kalifornia és Nevada

Ez a lenyűgöző, tengerszint alatt fekvő medence Észak-Amerika legforróbb, legszárazabb pontjainak otthona. A terület a folyamatos szárazság és a kőkemény nyári forróság miatt érdemelte ki beszédes nevét, ami Halálvölgyet jelent. A ritkán hulló esők látványos virágmezőket hoznak létre, a terület pedig – neve ellenére – meglehetősen gazdag élővilággal rendelkezik.

 

 

Everglades Nemzeti Park, Florida

Az Everglades Nemzeti Park ez Egyesült Államok legnagyobb szubtrópusi vadonja, ami egy hihetetlen táj és elképesztően változatos állat- és növényvilág otthona. Ezen a területen mosódnak össze Észak-Amerika és a Karib-térség élőlényei. A közel 6 000 négyzetkilométeres parkterület csupán a vidék 20%-át foglalja magába, de így is rengeteg ritka és veszélyeztetett élőlény található meg itt, úgymint a manátuszok, az amerikai krokodilok és a floridai párducok.

 

 

Mammut-barlang Nemzeti Park, Kentucky

Ez a földalatti nemzeti park egy különleges, rejtett világot őriz, amely a Green River hegyes-völgyes vidékének része, Kentucky állam déli régiójában. 644 felfedezett kilométerével ez a világ leghosszabb ismert barlangrendszere. Az emberek már 6000 évvel ezelőtt is tudtak létezéséről, 1981-ben pedig a világörökség részévé választották.

 

Redwood Nemzeti Park, Kalifornia

Az emberek többsége csak a világ legmagasabb fáinak otthonaként ismeri a Redwood Nemzeti Parkot, azonban óriási prériei, tölgyesei, vad folyói és közel 64 kilométernyi Csendes-óceáni partvonala mind említésre méltóak. Nem csoda, hogy egy ilyen változatos vidék olyan rengeteg élőlény otthonául is szolgál. Leghíresebb lakói természetesen továbbra is azok a névadó örökzöld mamutfenyők (redwood), amelyek 113 méter magasra nyúlnak az égbe és átlagosan 500-700 évig is élhetnek.

 

Yosemite Valley, Kalifornia

Az itteni páratlan természeti képződmények 30 millió évvel ezelőtt előretörő gleccserek munkáinak eredményei. A közel 13 kilométer hosszú és több mint másfél kilométer széles Yosemite-völgy az Egyesült Államok egyik legbecsesebb jelképe. A völgyben tíz, több mint 150 méter magas vízesés található, amelyek közül a legismertebb kétségtelenül a 739 méteres Yosemite-vízesés.

 

 

Denali, Alaszka

Denali nem más, mint 24 280 négyzetkilométernyi vadon Alaszka szívében, amelyet a Denali Nemzeti Park és Rezervátumba vezető úton keresztül lehet megközelíteni. Az úton végighaladók megcsodálhatják a viszonylag alacsonyan elterülő tajgát, amelyet egy idő után alpesi tundrák, majd hófödte hegycsúcsok váltanak fel. Itt található Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa, a 6 193 méteres McKinley hegy.

 

 

Yellowstone Nemzeti Park, Wyoming, Montana, Idaho

Több millió évvel ezelőtt egy hatalmas szupertűzhányó emelkedett ki azon a vidéken, amelyet ma Wyoming állam északnyugati részeként ismernek az emberek. A vulkán a mai napig is „életben van”, és rendszeres kitörésekre készteti az Old Faithful névre keresztelt óriási gejzírt, a park talán legnépszerűbb látványosságát. Amerika első nemzeti parkja 1872-ben jött létre, első sorban a helyi forró vizek miatt. A helyi jellegzetesen hegyvidéki állat- és növényvilág bolygónk egyik utolsó, szinte teljesen érintetlen mérsékelt övi élővilágát alkotja.

 

 

Grand Canyon Nemzeti Park, Arizona

A világ egyik legikonikusabb tája kétségtelenül a Grand Canyon látképe, ami felfoghatatlan méretével már időtlen idők óta lenyűgözi mindazokat, akik személyesen gyönyörködhetnek benne. A geológiai színek és eróziós képződmények ezen egyedi kombinációja 446 kilométer hosszan fut végig Arizona államon, és bizonyos helyeken a 29 kilométeres szélességet és az 1,6 kilométeres mélységeket is eléri. A Colorado-folyó az elmúlt 17 millió év során bolygónk történelmének közel kétmilliárd évét tárta fel, miközben kialakította a Föld egyik leglátványosabb természeti csodáját.

 

 
utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hajótest

A hajótest fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációiból készülhet. Fahajók...

Dinamikus dőlés

Az oldalt csúszó hajón a tőkesúly vagy az uszony a menetiránnyal szöget zár be, emiatt a...

Felnőttképzés

A közel 15 éves tapasztalattal rendelkező EFEB Felnőttoktatási Központ olyan színvonalas...

Gerenda

A gerenda a vihart hozó kékeslilás, sötét, egyenes vonalú felhőképződmény. A gerenda...

Turbó vásárlás

A járműgyártsában leggyakrabban használt feltöltőtípus a turbófeltöltő.  A...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!