Csodálatos természeti kincsek, íme Amerika legszebb nemzeti parkjai

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Íme Amerika csodás nemzeti parkjai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme Amerika csodás nemzeti parkjai


2018/05/04
CZs

Frissítve: 2024/05/08
Frissítette: ZH

Az USA óriási területe számtalan természeti kincset is rejt magában. Néhányukat ismeri a világ, néhányukat csak a helyiek segítségével találhatunk meg. Ha eddig nem voltál benne biztos hogy szeretnél-e elutazni erre a természeti csodákban gazdag világba, akkor az alábbiak garantáltan meggyőznek majd!

Íme Amerika legszebb nemzeti parkjai

Red Rock Country, Utah

Utah állam déli részén öt nemzeti park található, amelyek Észak-Amerikai legszebb vidékei közé tartoznak. Ezeket a területeket jellegzetes vörös homokkőből kialakult természeti képződmények uralják, amelyek a kontinens ezen részén igen jellegzetesnek számítanak. Ezek a parkok több ezer, természetes úton létrejött íves képződményt rejtenek magukban, nem is beszélve a több kilométernyi kanyonról és sziklákról, amelyek a nemzet legféltettebb kincsei közé tartoznak.

 

Acadia Nemzeti Park, Maine

Maine állam partvidéke mindig is mágnesként vonzotta az embereket szépségének és változatosságának köszönhetően. A XX. században itt jött létre az első nemzeti park a Mississippi-folyótól keletre. Acadia számos olyan állat- és növényfaj otthona, melyek az északi, párás vidékeken őshonosak, ráadásul itt található az Egyesült Államok atlanti partvidékének legmagasabb hegycsúcsa is.

 

 

Death Valley Nemzeti Park, Kalifornia és Nevada

Ez a lenyűgöző, tengerszint alatt fekvő medence Észak-Amerika legforróbb, legszárazabb pontjainak otthona. A terület a folyamatos szárazság és a kőkemény nyári forróság miatt érdemelte ki beszédes nevét, ami Halálvölgyet jelent. A ritkán hulló esők látványos virágmezőket hoznak létre, a terület pedig – neve ellenére – meglehetősen gazdag élővilággal rendelkezik.

 

 

Everglades Nemzeti Park, Florida

Az Everglades Nemzeti Park ez Egyesült Államok legnagyobb szubtrópusi vadonja, ami egy hihetetlen táj és elképesztően változatos állat- és növényvilág otthona. Ezen a területen mosódnak össze Észak-Amerika és a Karib-térség élőlényei. A közel 6 000 négyzetkilométeres parkterület csupán a vidék 20%-át foglalja magába, de így is rengeteg ritka és veszélyeztetett élőlény található meg itt, úgymint a manátuszok, az amerikai krokodilok és a floridai párducok.

 

 

Mammut-barlang Nemzeti Park, Kentucky

Ez a földalatti nemzeti park egy különleges, rejtett világot őriz, amely a Green River hegyes-völgyes vidékének része, Kentucky állam déli régiójában. 644 felfedezett kilométerével ez a világ leghosszabb ismert barlangrendszere. Az emberek már 6000 évvel ezelőtt is tudtak létezéséről, 1981-ben pedig a világörökség részévé választották.

 

Redwood Nemzeti Park, Kalifornia

Az emberek többsége csak a világ legmagasabb fáinak otthonaként ismeri a Redwood Nemzeti Parkot, azonban óriási prériei, tölgyesei, vad folyói és közel 64 kilométernyi Csendes-óceáni partvonala mind említésre méltóak. Nem csoda, hogy egy ilyen változatos vidék olyan rengeteg élőlény otthonául is szolgál. Leghíresebb lakói természetesen továbbra is azok a névadó örökzöld mamutfenyők (redwood), amelyek 113 méter magasra nyúlnak az égbe és átlagosan 500-700 évig is élhetnek.

 

Yosemite Valley, Kalifornia

Az itteni páratlan természeti képződmények 30 millió évvel ezelőtt előretörő gleccserek munkáinak eredményei. A közel 13 kilométer hosszú és több mint másfél kilométer széles Yosemite-völgy az Egyesült Államok egyik legbecsesebb jelképe. A völgyben tíz, több mint 150 méter magas vízesés található, amelyek közül a legismertebb kétségtelenül a 739 méteres Yosemite-vízesés.

 

 

Denali, Alaszka

Denali nem más, mint 24 280 négyzetkilométernyi vadon Alaszka szívében, amelyet a Denali Nemzeti Park és Rezervátumba vezető úton keresztül lehet megközelíteni. Az úton végighaladók megcsodálhatják a viszonylag alacsonyan elterülő tajgát, amelyet egy idő után alpesi tundrák, majd hófödte hegycsúcsok váltanak fel. Itt található Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa, a 6 193 méteres McKinley hegy.

 

 

Yellowstone Nemzeti Park, Wyoming, Montana, Idaho

Több millió évvel ezelőtt egy hatalmas szupertűzhányó emelkedett ki azon a vidéken, amelyet ma Wyoming állam északnyugati részeként ismernek az emberek. A vulkán a mai napig is „életben van”, és rendszeres kitörésekre készteti az Old Faithful névre keresztelt óriási gejzírt, a park talán legnépszerűbb látványosságát. Amerika első nemzeti parkja 1872-ben jött létre, első sorban a helyi forró vizek miatt. A helyi jellegzetesen hegyvidéki állat- és növényvilág bolygónk egyik utolsó, szinte teljesen érintetlen mérsékelt övi élővilágát alkotja.

 

 

Grand Canyon Nemzeti Park, Arizona

A világ egyik legikonikusabb tája kétségtelenül a Grand Canyon látképe, ami felfoghatatlan méretével már időtlen idők óta lenyűgözi mindazokat, akik személyesen gyönyörködhetnek benne. A geológiai színek és eróziós képződmények ezen egyedi kombinációja 446 kilométer hosszan fut végig Arizona államon, és bizonyos helyeken a 29 kilométeres szélességet és az 1,6 kilométeres mélységeket is eléri. A Colorado-folyó az elmúlt 17 millió év során bolygónk történelmének közel kétmilliárd évét tárta fel, miközben kialakította a Föld egyik leglátványosabb természeti csodáját.

 

 


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Születésnapi buli helyszín Budapest

Igényes, elegáns, exkluzív születésnapi buli helyszín Budapesten? Megtaláltad! A...

Alsóörs - TVSK (Túravitolás Sport Klub) kikötő

A TVSK alsóőrsi kikötője A Balaton északi partszakaszának gyöngyszeme Alsóörs....

A turbófeltöltő javítása

Amennyiben gépjárműve üzemeltetése során turbófeltöltőjének működésében hibát...

Budapesti látnivalók

Bizonyára te is sok látnivalót ismersz Budapesten, de még egy budapesti lakos számára is tud...

Balatongyörök Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a DR Zrt. csónakkikötője. Saját...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.