notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Amerika legmélyebb tava, káprázatos látvány! - Képek

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Amerika legmélyebb tava, káprázatos!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Amerika legmélyebb tava, káprázatos!


2014/03/06
Tóth Pál

…és nem csak a legmélyebb, hanem a legtisztább is. Amerika tipikusan az az állam, ahol imádják a „legeket”. Így persze nem hagyhatták ki, hogy hasonlítsák össze a tavaikat, amelyek közül a győztes az Oregon állambeli Crater-lett.

 

Legnagyobb amerikai tó
A Crater Lake Nemzeti Park fő látványosságának számít. A tó kialakulása nem mindennapi. A nevéből és a formájából is lehet következtetni, hogy ez egykoron egy tűzhányó volt, mai úgy 7700 éve beomlott. Mivel a tónak így nem is lehet közetlen vízutánpótlása, ezért az időjárástól nagyban függő az éppen aktuális vízszintje. Érdekességnek számít, hogy a tó kialakulhasson, feltöltődhessen körülbelül 250 év kellett. Ehhez nagy segítség volt neki az ottani klíma. Ugyanis évente átlagosan 13 méter hó esik arra, amely csak júliusban kezd olvadni. Ehhez jön még persze a száraz, enyhe nyár és az említett tél is, ami az 1800 méteren lévő elhelyezkedésnek is köszönhető.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Az egykoron az ezen a környéken lakó indiánok is nagy becsben tartották a helyet. Félelmetes, elvarázsolt környéknek tartották, így aztán még csak a közelébe se mertek menni, kivéve persze a varázslókat, akik erőt merítettek a tóból. 

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Legnagyobb mélysége eléri az 592 métert, átlagosan pedig 350 mély a tó. Ebből látszik pontosan, hogy a tó majdnem betölti a 650 mély kalderát, amely az omláskor keletkezett.

A képeken nem is lehet pontosan megállapítani, de ez egy hatalmas tó. Átmérője 16 km, területe pedig eléri az 50 négyzetkilométert is. Egyébként Észak-Amerikában, pontosabban Kanadában található egy ennél is mélyebb tó a kontinensen.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

A fentiekben említetteken kívül még két dologról híre ez a tó- egyik se éppen hétköznapi dolog. Az első az, hogy immáron száz éve áll benne egy korhadó fa (melyet a „tó öreg emberének” hívnak), a másik pedig, hogy viszonylag kis vízfelülete ellenére is két sziget található benne. A szigeteken egyébként ritka fafajták is élnek. A tóban nincsen őshonos hal, de több tucat fajtát betelepítettek, melyek közül, néhány már „belakta” a tavat.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Vízminősége alapján a legtisztábbnak számít, mivel nincs közvetlen táplálója és nincs olyan ága sem, amelyen keresztül leadná a feleslegessé vált vizet. Átlagosan 20-25 méter mélységig lehet lelátni benne tisztán.

Legnagyobb amerikai tó


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Panorámás ingatlan

Panorámás ingatlan a Balaton partján? Tökéletes választás, örök befektetés. Az Oxigén...

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy...

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...

Deckbalken

Deckbalken – fedélzeti borda

Niederholer

Niederholer - a spinnaker bumot lefeszítõ kötél
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.