Amerika legmélyebb tava, káprázatos látvány! - Képek

hirdetes

Amerika legmélyebb tava, káprázatos!

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

…és nem csak a legmélyebb, hanem a legtisztább is. Amerika tipikusan az az állam, ahol imádják a „legeket”. Így persze nem hagyhatták ki, hogy hasonlítsák össze a tavaikat, amelyek közül a győztes az Oregon állambeli Crater-lett.

 

Legnagyobb amerikai tó

A Crater Lake Nemzeti Park fő látványosságának számít. A tó kialakulása nem mindennapi. A nevéből és a formájából is lehet következtetni, hogy ez egykoron egy tűzhányó volt, mai úgy 7700 éve beomlott. Mivel a tónak így nem is lehet közetlen vízutánpótlása, ezért az időjárástól nagyban függő az éppen aktuális vízszintje. Érdekességnek számít, hogy a tó kialakulhasson, feltöltődhessen körülbelül 250 év kellett. Ehhez nagy segítség volt neki az ottani klíma. Ugyanis évente átlagosan 13 méter hó esik arra, amely csak júliusban kezd olvadni. Ehhez jön még persze a száraz, enyhe nyár és az említett tél is, ami az 1800 méteren lévő elhelyezkedésnek is köszönhető.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Az egykoron az ezen a környéken lakó indiánok is nagy becsben tartották a helyet. Félelmetes, elvarázsolt környéknek tartották, így aztán még csak a közelébe se mertek menni, kivéve persze a varázslókat, akik erőt merítettek a tóból. 

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Legnagyobb mélysége eléri az 592 métert, átlagosan pedig 350 mély a tó. Ebből látszik pontosan, hogy a tó majdnem betölti a 650 mély kalderát, amely az omláskor keletkezett.

A képeken nem is lehet pontosan megállapítani, de ez egy hatalmas tó. Átmérője 16 km, területe pedig eléri az 50 négyzetkilométert is. Egyébként Észak-Amerikában, pontosabban Kanadában található egy ennél is mélyebb tó a kontinensen.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

A fentiekben említetteken kívül még két dologról híre ez a tó- egyik se éppen hétköznapi dolog. Az első az, hogy immáron száz éve áll benne egy korhadó fa (melyet a „tó öreg emberének” hívnak), a másik pedig, hogy viszonylag kis vízfelülete ellenére is két sziget található benne. A szigeteken egyébként ritka fafajták is élnek. A tóban nincsen őshonos hal, de több tucat fajtát betelepítettek, melyek közül, néhány már „belakta” a tavat.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Vízminősége alapján a legtisztábbnak számít, mivel nincs közvetlen táplálója és nincs olyan ága sem, amelyen keresztül leadná a feleslegessé vált vizet. Átlagosan 20-25 méter mélységig lehet lelátni benne tisztán.

Legnagyobb amerikai tó
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

utazás

Szótár

Lobogtatni

Vitorlás hajót megállítani a vitorlák kilobogtatásával lehet. Tovább

Salona 37

Salona 37 vitorlás hajó bemutatás A Salona 37 vitorlás hajó követi az előző modellek... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 135

Átlagos értékelés: 4.8