notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Amerika legmélyebb tava, káprázatos látvány! - Képek

hirdetes

Amerika legmélyebb tava, káprázatos!

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

…és nem csak a legmélyebb, hanem a legtisztább is. Amerika tipikusan az az állam, ahol imádják a „legeket”. Így persze nem hagyhatták ki, hogy hasonlítsák össze a tavaikat, amelyek közül a győztes az Oregon állambeli Crater-lett.

 

Legnagyobb amerikai tó

A Crater Lake Nemzeti Park fő látványosságának számít. A tó kialakulása nem mindennapi. A nevéből és a formájából is lehet következtetni, hogy ez egykoron egy tűzhányó volt, mai úgy 7700 éve beomlott. Mivel a tónak így nem is lehet közetlen vízutánpótlása, ezért az időjárástól nagyban függő az éppen aktuális vízszintje. Érdekességnek számít, hogy a tó kialakulhasson, feltöltődhessen körülbelül 250 év kellett. Ehhez nagy segítség volt neki az ottani klíma. Ugyanis évente átlagosan 13 méter hó esik arra, amely csak júliusban kezd olvadni. Ehhez jön még persze a száraz, enyhe nyár és az említett tél is, ami az 1800 méteren lévő elhelyezkedésnek is köszönhető.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Az egykoron az ezen a környéken lakó indiánok is nagy becsben tartották a helyet. Félelmetes, elvarázsolt környéknek tartották, így aztán még csak a közelébe se mertek menni, kivéve persze a varázslókat, akik erőt merítettek a tóból. 

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Legnagyobb mélysége eléri az 592 métert, átlagosan pedig 350 mély a tó. Ebből látszik pontosan, hogy a tó majdnem betölti a 650 mély kalderát, amely az omláskor keletkezett.

A képeken nem is lehet pontosan megállapítani, de ez egy hatalmas tó. Átmérője 16 km, területe pedig eléri az 50 négyzetkilométert is. Egyébként Észak-Amerikában, pontosabban Kanadában található egy ennél is mélyebb tó a kontinensen.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

A fentiekben említetteken kívül még két dologról híre ez a tó- egyik se éppen hétköznapi dolog. Az első az, hogy immáron száz éve áll benne egy korhadó fa (melyet a „tó öreg emberének” hívnak), a másik pedig, hogy viszonylag kis vízfelülete ellenére is két sziget található benne. A szigeteken egyébként ritka fafajták is élnek. A tóban nincsen őshonos hal, de több tucat fajtát betelepítettek, melyek közül, néhány már „belakta” a tavat.

Legnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tóLegnagyobb amerikai tó

Vízminősége alapján a legtisztábbnak számít, mivel nincs közvetlen táplálója és nincs olyan ága sem, amelyen keresztül leadná a feleslegessé vált vizet. Átlagosan 20-25 méter mélységig lehet lelátni benne tisztán.

Legnagyobb amerikai tó
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 135

Átlagos értékelés: 4.8

utazás