5 dolog, amit nem tudtál Balatonfüredről- titkok Balatonfüredről, a Balaton északi partjának fővárosából

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 5 dolog, amit nem tudtál Balatonfüredről- titkok egyenesen az északi part fővárosából

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 dolog, amit nem tudtál Balatonfüredről- titkok egyenesen az északi part fővárosából


2023/12/02
VN

Frissítve: 2024/06/29
Frissítette: ZH

A mesés Füred, a sok-sok titkot őrző mesés Balatonfüred, ami a Balaton északi partjának őre. Sok mindent tudhatsz róla, ez természetes. Az egyik legforgalmasabb település a Balaton partján, ahol nyaranta nagyon-nagyon sokan megfordulnak, biztosan éppen te is lépdeltél már a Tagore sétányon a fehér vitorlákat bámulva, csodálva a tengerünk megannyi árnyalatban pompázó kékjét, aminek hullámain megcsillannak a nyári nap sugarai. De miért éppen Tagore, és miért éppen Füred?- többek között ezekre is fény derül! Íme 5 dolog, amit te sem tudtál Balatonfüredről!

5 dolog amit nem tudtál Balatonfüredről

#1. Balatonfüred a Füredek névadója

Ha azt kérdezem, miért lett Balatonfüred éppen Füred? Biztosan azon töröd majd a fejed, hogyan mondd meg, micsoda buta kérdés, biztosan azért, mert a Balaton partján mi másnak is nevezhetnének el egy ilyen jelentős települést?! Esetleg még gondolhatsz néha röpke másodperc töredékig a savanyúvizekre is. Nem is járnál messze az igazságtól, de vajon mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Balatonfüred előbb kapta a nevét, mint ahogyan jelentést igazi, ma is használatos jelentését elnyert volna a Füred szócska. A Füred név eredetileg a fürj madár nevének für, fűr alakjából származik és jelentése fürjes, semmi köze nincs tehát a fürdő szócskához. De! Az itt kibontakozó fürdőkultúra miatt a 19. századra a név átértelmeződött és fürdő értelmet kezdtek tulajdonítani neki. Biharfüred, Káptalanfüred, Lillafüred, Mátrafüred, Tátrafüred- ezek a városok már mind emiatt kapták nevüket. 

 

 

#2. Nobel-díjas indiai költő hindu legendával színezi a leghíresebb Balatoni sétányt

Te is korzóztál már a legendás füredi Tagore sétányon, egy fagyival a kezedben, a vitorlásokat, vagy éppen e lemenő nap fényeit kémlelve? Pihentél meg valamelyik padon az árnyékot adó fák lombjai alatt a perzselő balatoni napsugarak elől megbújva? Gondoltad volna, hogy egy Nobel-díjas indiai költőnek, és egy hindu legendának köszönhetjük ezt a helyet, és a vele járó misztikus atmoszférát is? Rabindranath Tagore, miután 1926-ban az Állami Szívkórházban meggyógyították, ültetett itt egy fát, a Tagore sétány első fáját, egy hindu legenda szerint ugyanis, ha az ember idős korában fát ültet, megéli annak lombba borulását. Tagore 24 évvel később hunyt el 80 éves korában. A sétány elején található emlékfája mellett 1956-ban Tagore bronzszobrot helyeztek el, később egy emléktáblát is, amelyen a költő a faültetés alkalmából írt verse olvasható. Az idézet magyarul így szól:

 

 

„Te nagyobb vagy, mint alkotásod
életed szekere ezért
Rohan egyre előre és előre, hátrahagyva
az alkotásodat… költőfejedelem…”

 

 

Azóta nemcsak a fák, hanem a szobrok száma is sokasodott.  Számos Balatonfüredre látogató Nobel-díjas személyiség ültetett azóta fát a Tagore-szobrot a kissé hátrébb levő Kisfaludy-szoborral összekötő sétány mentén. Fát ültetett itt többek között: Farkas Bertalan és űrhajóstársa, Valerij Kubaszov, Leonov, a Gandhik, Göncz Árpád, Benoit Mandelbrot, Wigner Jenő és több magyar Nobel-díjas. Szobra vagy mellszobra van itt Széchenyinek, Kisfaludy Károlynak, Deák Ferencnek, valamint Salvatore Quasimodo olasz költőnek is.


 

Még több érdekesség, még több titok Balatonfüredről a következő oldalon! Ugye nem hiszed, hogy csak a nevekkel tudunk újat mondani?

 

Kedvet kaptál ellátogatni Balatonfüredre, és felfedezni ezt a rengeteg érdekességet a városban és a környéken? Akkor érdemes 1 napnál többre szervezned az utazást, és egy napot a Hotel Vinifera Wine & Spa-ban is eltöltened, ahol rengeteg mindent megtudsz a környék kápráztos borvidékeiről és a legjobb borairól sommelierek segítségével és ráadásul meg a felfedező túrád is kipihenheted a szuper wellness-részlegen!

Balaton érdekesség hír kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy...

Negatív csapás

 Cirkálásnál a céltól távolodó, de magasságot gyûjtõ szakasz.

Stopper

Stopper: kötélfogó

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő....

Lenzventil

Lenzventil - a hajóban felgyülemlett vizet az áramlástan alapján távolítja el
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.