5 dolog, amit nem tudtál Balatonfüredről- titkok Balatonfüredről, a Balaton északi partjának fővárosából

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 5 dolog, amit nem tudtál Balatonfüredről- titkok egyenesen az északi part fővárosából

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 dolog, amit nem tudtál Balatonfüredről- titkok egyenesen az északi part fővárosából


2023/12/02
5 dolog, amit nem tudtál Balatonfüredről- titkok egyenesen az északi part fővárosából
5 dolog amit nem tudtál Balatonfüredről

#3. Füredi Az arany ember is

A Füredi jó levegő nemcsak Indiából vonzotta ide az irodalom legnagyobbjait. A magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Jókai Mór is hosszú időn keresztül volt nyaranta Füred lakója, aminek emlékét a ma múzeumként működő Jókai Villa máig őrzi. Ráadásul Jókai itt írta meg az egyik legsikeresebb magyar regényt, aminek népszerűsége még ma is töretlen, a fürediek méltán lehetnek büszkék: itt született meg Az arany ember. Jókai Füredhez fűződő viszonyáról részleteket, titkokat ITT olvashatsz.  

 

#4. Mindössze öt házból lett a Balaton északi partjának fővárosa

„Öt házból állott valamikor Balatonfüred. A tihanyi barátok vendéglője, a szentgyörgyi Horváth-ház, a pápai Eszterházyak hajléka, a fürdőház és a kápolna. De ólak nagy számban lovak és kocsik számára.”- írja Eötvös Károly az Utazás a Balaton körülben. Ekkor ez volt a Balaton egyetlen fürdőhelye, „még nem volt Kenese, Almádi, Alsóörs, Fülöp, Badacsony, Balatonföldvár, Boglár, Fonyód.” Mára valósággal az északi part fővárosának tartják számon, ahol nemcsak forgalmas turistaparadicsom, hatalmas vitorlásközpont, hanem nyüzsgő kulturális élet is alakult ki a hosszú évek, évtizedek, évszázadok folyamán.

 

#5. Lassan 20 éve szól a zeneszó a füredi Anna-bálon

Még 1825. július 26-án rendezték meg a mára legendássá vált Anna-bált Balatonfüreden a Horváth-házban. A 19. században ez a bál volt a legkedveltebb az arisztokraták körében és számos híresség vett részt rajta, mint Vörösmarty Mihály, a nemrég említett Jókai Mór és még Blaha Lujza is. Bálkirálynőt nem mindig választottak, ez csupán egy 1862-ben felvett szokás, amikor is először választottak bál szépét, nem más, mint Kozma Irma lett a bálkirálynő. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a bál elmaradt, mert a rendezők nem tudták volna a korábbi színvonalon lebonyolítani az eseményt, reméljük idén már meg lesz tartva! 
 


Balaton érdekesség hír kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Sekli

Saválló fémből készült csavaros alkatrész, mellyel mozgó, különálló...

Behúzókötél

A behúzókötél a vitorlák behúzására, kiengedésére, szélhez való optimális...

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás...

Formastabilitás

A formastabilitás a hajótest alakjától függő, a hajó dőlésével szemben mutatkozó...

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.