Mennyei balatoni finomság: így készül a Balatonról elnevezett sütemény, a Balaton kocka

VN

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Meg mondom őszintén, nekem sokáig fogalmam sem volt róla, hogy van egy ilyen finom sütemény, amit a Balatonról neveztek el, egészen addig amíg el nem látogattam egy cukrászdába, meg nem láttam, és meg nem kóstoltam. A helyszínen még próbáltam megtudni többet a pontos eredetéről, hogy miért nevezték el ezt a finom süteményt a Balatonról, esetleg van-e valami konkrétköze a magyar tengerhez, de sajnos nem jártam túl nagy sikerrel. Így meg kell elégednem nekem is, és nektek is azzal, hogy van egy mennyei finom sütemény, aminek Balaton kocka a neve. És már mutatom is a Balaton kocka receptjét, hogy otthon ti is kipróbálhassátok!

Balaton kocka receptje

Nem egy nagyon bonyolult recept, ezért nem csak gyakorlott háziasszonyoknak ajánljuk. Ahogyan azt sejted, ez nem egy modernkori habos, diétás, vegán sütemény, hanem olyan igazán háziasféle, lekváros, amit nagymamáink is készítettek. Nekem nagyon bejött ez az ízvilág, és tudjátok mit, igenis egy kicsit nyári, Balatoni hangulatom lett tőle, kicsit visszarepültem a gyerekkoromba. De matatom is a receptet!

Hozzávalók a Balaton kockához

A tésztához:

500 gramm liszt
150 gramm porcukor
60 gramm vaj
2 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás
4 evőkanál tejföl

A krémhez:

1 liter tej
13 evőkanál búzadara
250 gramm vaj
200 gramm porcukor
8 gramm vaníliás cukor
Sárgabaracklekvár

A Balaton kocka elkészítése

1. Első lépésként a grízes alapot készítjük el a krémhez a következő féleképpen: felforraljuk a tejet és hozzákeverjük a búzadarát, majd újra forraljuk, ezután pedig félretesszük és hagyjuk kihűlni. 

2. Amíg hűl a krém grízes alapja, addig hozzálátunk a tészta elkészítéséhez. Összekeverjük a szüksége száraz alapanyagokat, vagyis a lisztet, szódabikarbónát, kakaóport, valamint a porcukrot, ha alaposan elkevertük ezeket, akkor jöhet a méz, a vaj és a 2 tojás is! Végzünk egy alaposabb keverést megint, mielőtt a tejfölt is hozzáadnánk, és végezetül összekeverjük az egészet, aminek eredményeképpen meg kell kapnunk a tészta végleges formáját!

3. A tésztát egy gombóccá, vagy tömzsi rúddá formázzuk, és négy egyenlő részre osztjuk.

4. Ezt a 4 részt egyesével lisztezett felületen kinyújtjuk, majd 180°C-os előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt kisütjük.

5. Miközben sülnek a tésztalapok, elkezdhetünk tovább foglalkozni a krémmel, hiszen bizonyára ennyi idő alatt már megfelelő hőmérsékletűre hűlt, de ezt ellenőrizd, mielőtt elkezdesz tovább dolgozni vele! Tehát a kihűlt grízes alaphoz hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, valamint a vaníliás cukrot, majd sima masszává dolgozzuk.

6. Ha kisültek a tészták, és megvan a krém is, akkor a Balaton kocka összeállítása következik, ehhez pedig egy tepsire lesz szükség, amibe rétegezni lehet a lapokat. Az első tésztalapra rákenjük a grízes krém felét, majd ráhelyezzük a második lapot, ezt megkenjük lehetőleg házi baracklekvárral (nem érdemes spórolni a mennyiségen), majd jöhet a harmadik lap, a maradék grízes krém, és végül a negyedik lap a tetejére.

7. Ha kész a rétegezés, akkor egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap a kész süteményt kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk!

Jó étvágyat kívánunk a Balaton kockához! 
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Fux

A fux az orrkabin neve.

A turbó meghibásodásának okai

A turbó élettartalma nagyban függ az autót használó vezetési szokásaitól. Sokkal nagyobb...

Baumlift

A baumlift meghatározását lásd a pihentető szótárszónál.

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

Autopilot

Autopilot: Elektronikusan vezérelt, tájolóval és GPS-el (Global Position System)...