Hogyan születik egy borvacsora?

Kósa Krisztina

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Vannak megátalkodott sörfanatikusok, és természetesen ugyanennyire elfogult borkedvelők. Nos, ez a cikk ez utóbbiaknak kedvez, hiszen egy valódi borvacsora létrejöttét hivatott bemutatni. Lássuk hát, hogyan is születik meg minden borszerető ember álma? 

„Megkóstoljam? Na, jó, de csak ezt… vagy még egyet? Rendben, de utána tényleg nem megyek tovább… vagy mégis?”

Ha ismerősek ezek a gondolatok, bizonyára ti is voltatok már borvacsorán, és bizonyára – mint minden laikusnak – bennetek is felmerült már, hogy a vörös húsokhoz tényleg nem illik a fehér bor, vagy ez csak egy régi, rossz szokás? 

Aki szereti az elegáns vendéglátóhelyeket, a minőségi borokat, és a kifogástalan kiszolgálást, az bizonyára nem fog csalódni, ha részt vehet egy különleges hangulatú borvacsorán. Ugyanis ilyen alkalmakkor különféle borokat párosítanak az ételek mellé, és lévén, hogy többfogásos ételsorról van szó, az ízek harmóniája sorsdöntő.

Fontos azonban, hogy egy ilyen minőségi rendezvényhez minőségi helyszínt, és szervezést válassz! Ha biztosra akarsz menni, kérd az Akadémia Catering csapatának ajánlatát, s biztosan nem ér majd csalódás! ;)

Vannak, akik nem szeretnek főzni, ámde annál nagyobb kedvet éreznek egy borvacsorán történő részvételhez, melyen bemutatkozik az adott konyha, és vele együtt a chef kreativitása is. Ha valaki nem kifejezetten jártas a konyhaművészetekben, sebaj, hiszen a chef sem azon kezd el gondolkozni – miközben kóstolja a borokat -, hogy milyen háttér is van az adott fehér vagy vörös mögött, hanem inkább vesz egy papírt, és feljegyzi, mi jut eszébe róla, milyen ízeket érzett, majd ahhoz párosít valamilyen ételt fejben, vagy esetleg pont ellenébe megy, hogy az ’ellentétek harmóniája’ kerülhessen előtérbe.

Lapozz az érdekes részletekért!

 

Sokszor az a kérdés, hogy aki készíti, kihangsúlyozni vagy inkább kiegészíteni szeretne- e valamit? Ez nyilván attól függ, hogy milyen borról is van szó. Ha van egy erőteljes benyomás – vegyük példának a kapribogyót -, akkor arról a legtöbb esetben azonnal eszébe jut egy étel az embernek. Persze az is megesik, hogy megkóstoljuk a bort, és az ugrik be kapásból, hogy most ehhez csakis hal, vagy csakis hús párosulhat.

Ha fehérbor kerül terítékre, mindenki azonnal a halra gondol, mint megfelelő étel hozzá, de vajon ez törvényszerű? Ha a tenger gyümölcseit vesszük alapul, akkor azt kell mondjuk, hogy szinte mindig. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen így tudnak csak érvényesülni azok az ízek, melyeket szeretne bemutatni egy-egy borvacsora alkalmával a vendéglátóhely. Szokott azonban átfedés lenni borok és ételek közt – mint például egy szárazabb bor desszertekhez (csokoládés variációkhoz), és édes a főtételekhez.

Végezetül az egyik legfontosabb tudnivaló egy valódi, elegáns borvacsoráról…

Aki készíti (vagy akik készítik, szervezik) mindenféleképpen szeretnék lenyűgözni a kedves közönséget, a vendégeket – főleg, ha borászok is ülnek a meghívottak közt. Ennek lényege, hogy a végén mindenki úgy távozzék a „tetthelyről”, hogy – ha nem is szó szerint, de – elájultak a párosításoktól, hogy mennyire kiegészítik egymást az ételek és a melléjük felkínált borok.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Bríz

A bríz jelentése könnyű szél.

Spanner

Spanner - feszítõszár

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.

Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa...

Kimm

Kimm - sarkos építésû hajóknál a fenék síkjának és az oldal síkjának találkozása