Lezajlott a II. Czifray-versenykurzus, hazánk legnívósabb szakácsversenye! Íme az eredmények!

Vitorlazas.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Számos szakácsoknak készült versenyt láthatunk nap mint nap a médiában, ám ezek szakmailag korántsem bírnak olyan jelentőséggel, mint amilyen hírverés van körülöttük. 2013-ban azonban elindult a II. Czifray-versenykurzus, és most végre megvannak az eredmények is!

A Magyar Gasztronómiai Egyesület szervezésében indult szakácsverseny az, amelynek eredményeit a szakmán belül mindenki feszült figyelemmel várta – immár két éve. De nem csupán egy versenyről van itt szó, hanem gyakorlatilag egy önképzéssel egybekötött, izgalmas feladatokkal teli folyamatról – hiszen az előzetes zsűrizésen átesett szakácsoknak két éven át, összesen 11 kihívást kellett önállóan teljesíteniük, amelyek értékeléséből született meg a végeredmény. A feladatokat időközönként adta ki a bizottság kettesével, melyek megoldására, a versenyképes ételek kidolgozására átlagosan 4 hónap állt a szakácsok rendelkezésére. Ez idő alatt mindenkinek lehetősége volt új koncepciókat kitalálni, amelyeket a felkészülési időszak végén mutathattak be a zsűrinek.

Mostanra pedig az eredmények is megszülettek, lássuk, kik lettek a nem mindennapi verseny dobogósai!

3. helyezett – Szűcs Zoltán (Salon Restaurant)

(Foto: Fekete Antonio)

2. helyezett – Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem)

(Foto: Bakcsy Árpád)

1.helyezett - Daniel O’Shea (Alabárdos/Budavár Étterem)

(Foto: Bakcsy Árpád)

A II. Czifray-versenykurzusról szóló további érdekességekért lapozz a következő oldalra!

Ahogy azt már fentebb említettem, a Czifray-versenykurzus nem mindennapi verseny. A zsűritagok a verseny fordulók előtt egy tematikát írnak ki a résztvevő szakácsoknak, amelyben előre meghatározott alapanyagok is szerepet kapnak. A versenyzők számára ekkor kezdődik a szakmai kihívás, hiszen elkezdhetik kidolgozni és finomítani a koncepciót. Így gyakorlatilag maga a versenykurzus nem csak arról szól, hogy ki lesz a legkiválóbb szakács, sokkal inkább a fejlődésről – amely fordulóról fordulóra mutatkozik meg. A zsűri pedig keményen bírál, sőt, az idei évben az előző versenykurzussal ellentétben még a konyha tisztasága, rendezettsége is szerepet kapott.

A Czifray-versenykurzus francia mintára jött létre, és gyakorlatilag egy verseny formájában hivatott kiváltani a mesterképzést, amely jelenleg ebben a szakmában nagy hiányosság. A nyeremény pedig nem érmékben mutatkozik meg. A versenyzők legjobbjai értékes, szakmai könyveket, receptgyűjteményeket vihettek haza, és lehetőséget kaptak, hogy a Michelin csillagos éttermekben vegyenek részt továbbképzésen.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Nautic 12 cruiser vitorlás hajó

Méretek Tervező::                    ...

Pilotkönyv

 A vízterület jellegzetességeit és a kikötõket bemutató könyv.

Hepatitis

Vírushepatitisek A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott...

EGIS Vizisporttelep Csopakon

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található az EGIS Vizisporttelep...

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit.