Finn Gold Cup 2009 - Fiatal Finnes reménységek

Tóth Mátyás

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ezen a héten zajlik Dániában a Finn Gold Cup vitorlás verseny. A versenynek otthont adó Vallensbeak Koppenhágától nem messze helyezkedik el. Ez a cikk az új, fiatal, meglepetést okozó reménységekről szól.

Vallensbeak, Dánia

 

Finn Gold Cup 2009 - 13 Junior Finnes

13 Junior versenyző indult a regattán. Junior az a versenyző, aki 1988 január elseje után született.

 Finn Gold Cup 2009 - Jorge Zarif kiemelkedően teljesít

A fiatalok közül kiemelkedik a brazil Jorge Zarif. Mindössze 16 éves és az előkelő 13. helyen áll a 89 fős mezőnyben.

Finn Gold Cup 2009 - Jorge Zarif vérében van a Finnezés

Zarifnak vérében van a finnezés. Édesapja Jorge Zarif Neto (BRA) képviselte Brazíliát az 1984-es Los angelesi Olimpián és 1988-ban Szöulban. Előbbin nyolcadik, utóbbin tizenharmadik lett. Múlt év márciusáig Finnezett, amikor sajnálatos módon, 50 évesen szívrohamban meghalt.

Jorge Zarif Sao Paolo-ból származik, a 2004-es Finn Gold Cupon látta édesapját nyerni Rioban, ekkor döntött úgy, hogy a Finn lesz az ő hajóosztálya is.

Előtte Laserezett, múlt évben szintén Dániában indult a Volvo Youth Sailing ISAF világbajnokságon Laserrel, ahol jól teljesített, mert erős szél fújt és ő abban jó igazán. Fiatal kora ellenére a Laser már tavaly is kicsinek bizonyult, azóta csak Finnezik. Idén Brazíliában rendezik a Laser Radial ifi VB-t, de nem indul (testmérete miatt).

Egyenlőre nem elég nagy a Finnhez, de még csak 16 éves és fejlődésben van. Édesapja halála előtt egymás ellen versenyeztek az olimpiai kvótáért. A brazíliai válogatókon második lett Eduardo Couto (BRA) mögött, édesapja negyedik lett.

Benne van a pakliban, hogy 2012-ben ott látjuk Weymouthban, de nehéz lesz megvernie Coutot. Zarif elmondta, Ben Ainslie 19 évesen nyerte először olimpiai érmet, miért ne nyerhetne ő is ilyen fiatalon?

Finn Gold Cup 2009 - Az amerikaiak reménysége Caleb Paine

Egy másik fiatal reménység a 18 éves amerikai Caleb Paine. Ő is a Laser osztályból nőtt bele a Finnbe. Zariffal ellentétben ő a "kiválasztott".

Az amerikaiak egy program keretén belül kiválasztották, mint fiatal reménységet. Ő az első teszt vitorlázója a programjuknak. Paine nem nyert semmilyen nagy versenyt, viszont az amerikai nagyobb versenyeken általában dobogón szerepelt.

Finn Gold Cup 2009 - Mindkettejüket 2016-ra várják

Mindkét ifjú versenyző a jövő olimpiai reménysége. Valószínüleg a 2016-os Olimpiára fognak inkább beérni, mint a 2012-esre. Addigra már testileg is akkorát fognak fejlődni, hogy jó esélyekkel indulhassanak. Egyenlőre kis szélben mennek jobban, de el fogják érni a Finnhez szükséges ideális 95 kilót.

Finn Junior VB a Balatonon

Az ifjú finnesek jelenleg a Junior VB-re készülnek, ami a Finn Silver Cup és a Balatonon rendezik augusztusban! Eddig 45-en regisztráltak a regattára.

Finn Gold Cup 2009 - Zach Railey magabiztosan vezet

A dán Finn Gold Cupot továbbra is stabilan vezeti az amerikai Zach Railey. Mögötte 8 ponttal van lemaradva az angol Giles Scott. Méltó vetélytársat jelenthet az elkövetkező napokban az újzélandi Dan Slater, aki jelenleg a negyedik helyen tanyázik.
 

 

Forrás: sailing.org


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Flottavitorlázás

Flottavitorlázás során több hajó, képzett szkipperekkel járnak be azonos útvonalat,...

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

BYC

A Balatonfüredi Yacht Club   A BYC  Klub története Az angol...

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál.