Meglepetés Alsóörsön: mennyei halászlé egy strandbüfében a Balatonon?!

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Végre minőségi ételek egy balatoni strandon is. Legalábbis Alsóörsön. Meglepett bennünket magas színvonalú halételeivel a Fogas büfé! Mutatjuk, mit találtunk!

Ezer éve járok Alsóörsre és az alsóörsi strandra. Az összes büfében sokszor és sokféle ételt ettem. Híres hely a Gyuri lángosozója, mely télen is nyitva van. Tényleg jó ott a lángos. Egészséges halas ételekért azonban a fogas büfébe járok. Van süllő, hekk, keszeg, pisztráng, harcsafilé, fogas filé, pontypatkó, de én leginkább a halászlevüket szeretem. Sűrű, ízes, halban gazdag, legyen ponty vagy harcsa. Lehet kérni hozzá belsőséget is. Ami az érdekes benne, és felkeltette a figyelmemet, hogy a Fogas büfé nem balatoni halászléként, hanem „Győri halászlé” néven hirdeti. Kíváncsi lettem ennek a miértjére!

Hétköznap van, csütörtök, ma is idejét éreztem egy gyors halászlének, így beültem az Új Fogasba. Itt volt az ideje, hogy utánajárjak ennek a dolognak. Régóta furdalt a kíváncsiság, miért nem balatoni halászlevet adnak Alsóörsön? 

Nem bírtam hát ki, hogy ne kérdezzem meg, mi az a „Győri halászlé”. Balatonon vagyunk, miért egyek itt győri halászlevet, fordultam oda a rendelés leadásakor a tulajdonoshoz. A srác felnevetett: 

- Mit értesz balatoni halászlé alatt? 

- Nyilván, ami balatoni halból van és itt készül. 

- Nos, akkor itt az ideje eloszlatnom egy tévhitet – mondta „Pityesz” szakács kötényét levéve, miközben mellém ült a terasz fa padjára - balatoni halból akkor készülhet halászlé, ha te magad fogod, és otthon megfőzöd. Amióta betiltották a Balatonon a halászatot a horgászat érdekében, tilos halat eladni, nekem pedig a büfébe behozni.

- Honnan van akkor a hal? 

-Kazahsztánból. A keszeg és a süllő is onnan jön, a nagykeren keresztül. A harcsa az Hollandiából. A ponty ugyan magyar, de nem lehet balatoni, mert ugye itt nem halásznak. 

-Akkor gyakorlatilag ez egy kazah halászlé?

-Nem, ez egy „Győri halászlé”, mondja nevetve Pityesz. Anyukám receptje, ő tanulta a Budatétényi Vendéglátóipari iskola győri kihelyezett tagozatán, Szolnoki Tibi bácsitól a ’60-as években. Évek óta főzöm, nagyon nagy sikerrel, ahogy itt is láthattad tavaly. 

-De akkor sehol az égvilágon nem lehet kapni balatoni halászlevet? Ha valaki kiírja, hogy balatoni halászlé, az hazudik?

-Hát ha úgy veszed, hogy Balatonon főzik, igaz, holland halból, akkor végül is balatoni, nem? 

-Hm, azért ez csak megtévesztő. 

-Ezért főzünk mi „Győri halászlevet”, ez a védjegyünk. Valami egyedit akartam adni, olyat, amit nem kapsz máshol. Nálunk az összes sült hal gluténmentes panírban készül. A halászléhez teljes kiőrlésű kenyeret is adunk, ha kérsz. Az ízvilág is egyedi. Gondolom ezért van az, hogy a Magyar Konyha gasztronómiai magazin beválasztott minket a legjobb 10 balatoni halsütő közé. Erről egy oklevelet is kaptunk. 

A konyhából egy női hang szólt ki – Pityesz, a strandra rendel 2 halászlé.  

Lapozz a következő oldalra, ahol bemutatjuk, ki ez a titokzatos női hang, és hogyan tud különleges sült halakat varázsolni az Alsóörsi strand asztalaira!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Játszótér építése

A játszótér egy fontos helyszín a gyermekek életében. Rengeteg időt töltenek itt, ezért...

Budapesti látnivalók

Bizonyára te is sok látnivalót ismersz Budapesten, de még egy budapesti lakos számára is tud...

Louis Vuitton Trophy

Amerika Kupa 2010 mondd el Te is a véleményed itt!   Louis Vuitton Trophy A...

Cirkálás

A cirkálás, vagy más néven kreuzolás a szél ellen történő vitorlázás, cikk-cakk vonalban.

Kávéház Budapest

Sokan nem tudják, de kis hazánkban található a Világ Legszebb Kávéháza! Ezen legendás...