A farsangi fánkok királynője: képviselőfánk!

Bibók Barbara

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 

Ez a habos, krémes csábítás kiemelt figyelmet kap a farsangi időszakban, amikor a fánkokat éjt nappallá téve készítjük. 

A képviselőfánk sokunk nagy kedvence, de kevesen készítik otthon házilag.

A legtöbben cukrászdában vásároljuk meg, pedig, gondoljunk csak bele: mekkora móka lehet otthon, közösen elkészíteni a Párunkkal, vagy a Gyermekeinkkel!

Ha Te is kedvet kaptál, íme, a recept!  

Hozzávalók:

  • 15 dkg zsír
  • csipetnyi só
  • 1 kiskanál cukor
  • 15 dkg liszt
  • 6 tojás

A lekenéshez: 1 tojás

A töltelékhez:

  • 4 tojásfehérje
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg főzni való vaníliás pudingpor
  • 3 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tejszín
  • 1-1 evőkanál cukor és zselatinpor

Az elkészítés:

Először is forralj fel 3 dl vizet sóval és cukorral. Add hozzá a zsírt, és ha ez teljesen feloldódott, akkor jöhet bele szépen apránként a liszt is. Fontos, hogy ne legyen csomós, ezért folytonos kevergetés mellett főzd, amíg az egész teljesen sima nem lesz, s el nem válik az edény falától.

Ha ez megvan, húzd le a tűzről, s egyenként, szépen óvatosan dolgozd bele a tojásokat is. Ha ezzel is készen vagy, elő a csillagcsöves habzsákkal! Töltsd bele a kész masszát, és egy tepsibe nyomj belőle diónyi nagyságú gömböcöket. A tetejüket kend meg felvert tojással, hogy szép fényesre süljenek, s ha ezzel is megvagy, mehetnek a sütőbe. Süsd őket 230 fokon 5 percig, majd valamivel alacsonyabb hőmérsékleten még 10-15 percig. Természetes, ha kíváncsi vagy a sülési folyamatra, de ez esetben még véletlenül se nyisd ki a sütő ajtaját, mert akkor összeesnek a fánkok.

Ha már szép aranyszínűre sültek, akkor elkészültek, s ekkor elzárhatod a sütőt. Résnyire nyisd ki az ajtót, s még negyed óráig szárítsd így őket a melegben. Ha kihűltek, a tetejüket (kb. a fánk egyharmada) vágd le, ugyanis ez lesz majd a kalapkájuk.

Itt az ideje a krém elkészítésének!

Keverd el a cukrot a tejjel, majd add hozzá a pudingport, a lisztet és a vaníliás cukrot is. Kis láng fölött folyamatos keverés közben főzd addig, amíg sűrű krémet nem kapsz. Vedd le a tűzről, s verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a kissé kihűlt krémbe. Ezek után elő az arany barnára sült fánkocskákkal! Szépen adagold ki a krémet a fánkok üregébe!

Most pedig jöhet a tejszín! Ezt is verd kemény habbá a cukorral, majd fogd a zselatint, és melegítsd fel fél dl vízben. Ha megvan, csorgasd bele a tejszínhabba, és alaposan keverd össze. Végezetül ezt is halmozd a sárga krémre, helyezd rá a kalapkákat, s hintsd meg porcukorral!

Jó étvágyat a fánkok királynőjéhez!

 

Úgy érzed Te nem vagy a konyhatündérek növendéke, s túl bonyolultnak érzed ezt a receptet? Ne aggódj, erre is van egy tippem!

Ha megkóstolnád a különböző farsangi fánkokat, hamarosan lehetőséged nyílik erre a Dunyha Étteremben, s még a konyhai pepecseléstől is megkímélheted magad.

Próbáld ki a Dunyha házias ízeit, s úgy fogod érezni magad, mintha szeretett Nagymamád konyhájában lennél!

Forrás: 1 millió menü


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Aliga - Club Aliga

Club Aliga Vitorláskikötő bemutatása: A Club Aliga kikötő a Balaton keleti...

Centomiglia

Centomiglia vitorlás verseny történet Az első Centomigliát a Circolo Vela Gargnano...

Felhúzókötél

A hajó vitorlázatát az árbocra felhúzókötelekkel oldják meg. a nagyvitorlát a...

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7...

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...