Mit kell tenniük az éttermeknek a Michelin-csillagért?

CZs

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Michelin-csillagot megtartani sem könnyű, pláne nem az egy másodikat is szerezni. Az Onyx Étterem Magyarországon elsőként volt rá képes, március 16-tól kétcsillagos étteremként, az elismeréshez méltó módon szolgálhatja ki vendégeit. De mit kell tenniük az éttermeknek és a séfeknek, ha Michelin-csillagról álmodoznak? Íme!

Guide Michelin

A mai legrangosabb gasztronómiai elismerés a francia Guide Michelin étterem- és szállodakalauz. A Michelin-csillag nemzetközi szimbólumának elnyerése a séfek életének egyik legnagyobb dicsősége.

 

“...a Michelin éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is.”

 

- Guide Michelin mottója, 1900

 

Minden Edourd Michelin és André Michelin 1891-ben feltalált, leszerelhető gumiabroncsával kezdődött. A francia testvérpár egy olyan térképpel igyekezte motiválni a gumiabroncs használóit, amely kiváló éttermeket és szállodákat tartalmazott, amiket tényleg érdemes volt felkeresni. A kezdetekben ingyen osztogatott kiadvány nagy népszerűségnek örvendett nem csak a turisták, de a helybéliek körében is, hiszen a vendéglátóhelyekhez vezető útvonalat is tartalmazta.

 

A nemzetközi kiadvány

A nagy sikerre való tekintettel a kiadvány már 1904-ben nemzetközivé vált, Olaszország, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Svájc és az Egyesült Királyság külön kalauzt kaptak, majd 15 évvel később a vörös borítású, több országot is tartalmazó könyvek is megjelentek. Ma már digitális formában is megtalálhatjuk az egész Európára érvényes ajánlásokat, de 2007-ben már New York és San Francisco éttermei és hotelei is szerepeltek a számukra létrehozott, külön kiadványban. 

A Michelin-csillag

Ahhoz, hogy egy étterem vagy hotel Michelin-csillagot érdemeljen, a Vörös Könyv szimbólumrendszerének kell megfelelnie, ami nem csak az árkategóriára, de a kényelemre is összpontosít. Az éttermeket 5 szempontot figyelembevéve értékelik:

  1. Az ételek minősége
  2. A sütés, főzés, valamint az ízesítés minősítése
  3. A konyha stílusa
  4. Az ár-érték arány
  5. A látogatások gyakorisága

 

Érdekesség, hogy a felszolgálást, a dekorációt, a terítéket nem veszik figyelembe a névtelen kritikusok. Egy csillaggal jelölik azokat a vendéglátóhelyeket, amik “kellemes kitérőt jelentenek és kiváló fogásokkal büszkélkednek”. Két csillag csak azoknak jár, akik miatt az utazóknak, turistáknak már nagyobb kitérőket is érdemes tenniük, háromcsillagosak értelemszerűen azok az éttermek, amik tényleg kihagyhatatlanok, így csupán a falatok megízleléséért is érdemes útnak indulni. 

Egyes feltételezések szerint az értékelők egyre inkább az újítókat, kreatív séfeket részesítik előnyben, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy soha nem a séf, hanem az étterem kapja a díjat. 

 

Akikre büszkék lehetünk

Bizony Magyarország is büszkélkedhet Michelin-csillagos éttermekkel. 2010-ben Gerendai Károly étterme, a Costes kapta meg elsőként a legrangosabb elismerést, 2011-től az Onyx Étterem is beállt a sorba. 2014-ben a Borkonyha, 2015-ben a budapesti Tanti gazdagodott Michelin-csillaggal, tőlük azonban 2017-ben elvették a csillagot. 2016-tól a Costes Downtown is magáénak tudhat egyet, idén pedig az Onyx szerezhette meg Magyarországon elsőként a második Michelin-csillagját, a Costes, a Borkonyha és a Costes Downtown pedig sikeresen megtartotta a sajátját.

 

A Michelin-csillagok csúcstartója egyébként Joël Robuchon, aki a világ különböző pontjain szerezte meg a hihetetlen elismerést, többek között Hongkongban, Monacoban és Londonban is. Ha háromcsillagos étteremben szeretnénk elfogyasztani egy minden bizonnyal fantasztikus ebédet vagy vacsorát, akkor a legegyszerűbb az, ha Franciaországba látogatunk, hiszen a világ 54 háromcsillagos étterme közül 26 is ott található.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Budapesti étterem

A legjobb budapesti étterem, ahol egy gyönyörű környezetben, igazi gasztronómiai...

Kutter

A kutter vitorlázatot használó hajók két orrvitorlát használnak egymás mögött, plussz...

Óvózászló

Piros zászló, mellyel versenyen jelezzük az ellenünk szabálytalankodó hajó és a zsûri...

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...

Csiga

A csiga egy görgős kötélvezető.