Kékszalag 2020: kiírásra került az 52. Kékszalag vitorlásverseny

VN

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Idén sem maradhat el Európa egyik legnagyobb presztízsű, legnagyobb múlttal rendelkező, leghosszabb távú, legnagyobb résztvevővel bíró, és minden kétséget kizáróan a legizgalmasabb vitorlás versenye, a Kékszalag. A Magyar Vitorlás Szövetség már közzé tette a versenykiírást, és ezzel a dátum is fixálódott. A Kékszalag vitorlásverseny rajtjának tervezett időpontja: 2020 július 2. 9:00, a helyszín pedig a hagyományokhoz hűen Balatonfüred. Nézzük a Kékszalag 2020 további részleteit!

Kékszalag 2020: egy kis történelem a vitorlásversennyel kapcsolatban

A Kékszalagot 2020-ban már 52. alkalommal rendezik meg, az első tókerülő verseny 1934. július 27-én rajtolt, a 21 induló hajó közül 19-en teljesítették a távot. Az abszolút győzelmet a Rabonbán vitorláshajó kormányosa, Ugron Gábor aratta. Bár mára már megnőtt a nevezők száma, a verseny alapjában véve maradt a régi. Az útvonal nem változott: Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred. Ezt pedig motorhasználat, és kikötés nélkül 48 óra alatt kell teljesíteniük a résztvevőknek. Izgalmasan hangzik, ugye? Lássuk a további részleteket, illetve, hogy mi kell ahhoz, hogy te is nevezhess!

Kékszalag 2020: pontos időpont, és további részletek

A Kékszalag 2020 pontos kezdési időpontja: 2020 július 2. 9:00, a figyelmeztető lövés 8:50-kor fog megszólalni Balatonfüred előtt.  A rajtvonal 3 szektorra lesz osztva, az északi szektorban a többtestű, skiff és libera típusú hajók kapnak helyet, a déli részen pedig az egytestűek, a középső szakasz pedig a biztonsági zónát képzi majd. A versenypálya a már fent is említett, hagyományos Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihanyi-szoros-Keszthely-Tihanyi-szoros-Balatonfüred lesz. Teháta  kiinduló állomás egyben a cél is, így teljes a kör.

A kékszalag 2020 nevezés feltételei

A legfontosabb kritérium a Kékszalag 2020-as versenyére vonatkozóan is, hogy a versenyre a hajók csak érvényes hajólevéllel nevezhetnek. A bérelt külföldi hajók tekintetében is hajólevél, esetleg a hajólevelet helyettesítő felmérési bizonylat, lajstrom vagy regisztráció bemutatása szükséges. A Kékszalagon induló hajókat regisztrálni kell a Magyar Vitorlás Szövetség kataszterébe. Továbbá meg kell felelnie a hajónak a World Sailing versenyszabályainak is. De van néhány kiegészítő pont is, amelyek az alábbiak:

1.    A Kékszalagon a versenyhajók felső méretkorlátozás nélkül indulhatnak.
2.    A 15-ös jolle kivételével csak 25 m² és 25 m²-nél nagyobb orr- és nagyvitorla összes felületű hajók indulhatnak.
3.    Kiülőkeret és trapéz használata engedélyezett.
4.    Egy- és többtestű hajók egyaránt indulhatnak.
5.    Billenthető tőkesúly és DSS használata megengedett.
6.    Vízballaszt használata megengedett, a ballasztvíz fajsúlya nem lehet nehezebb a víz fajsúlyánál.
7.    Az uszony mozgatásához, illetve vízballaszttal szerelt hajón a víz mozgatásához, valamint a tőkesúly mozgatásához elektromotor használata megengedett.
8.    Outrigg használata megengedett.
9.    A Kékszalag versenyen induló hajókon a minimális előírt versenyzői létszám 3 fő.


Kékszalag 2020: hol lehet nevezni a Kékszalagra?

A 2020-as Kékszalagra a nevezést Budapesten és Balatonfüreden is le lehet adni egyaránt. A fővárosban a Magyar Sportok Házában, amelynek pontos címe: 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3., ezen a helyszínen június 24-én 12.00 és 20.00 között várják a nevezéseket. De akinek ez nem esik útba, az a verseny előtti napon, július 1-én 11.00 és 20.00 óra között a füredi Anna Grand Hotelben is nevezhet, pontos cím: 8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.

Ha nem akarsz lemaradni a 2020-as Kékszalaggal kapcsolatos további részletekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!
 

Forrás: hunsail.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Elliott 6m

  Elliott 6m - Debütálás a Kieler Woche-n Az első nyolc hajót Kínában a...

Kávéház Budapest

Sokan nem tudják, de kis hazánkban található a Világ Legszebb Kávéháza! Ezen legendás...

Bavaria 31 cruiser

Bavaria 31 cruiser, technikai adatok Nettó ár: 55 000 EUR Hossza: 9,76...

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín Balaton vagy Budapest legszebb részein? Országunk szerencsére gyönyörű...

Kiülés

Erős szélben a jollék megdőlnek és mivel nincs tőkesúlyuk, nekünk kell stabilizálni. Ezt...