A kihagyhatatlan Bergmann cukrászda Balatonfüreden

Ilyés Zsófi

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Bergmann cukrászdába ma is a régi, megszokott ízekért térnek be az emberek Balatonfüreden, hiszen például a francia krémes, és még sok más sütemény ugyanúgy a régi módszerrel készül mind a mai napig.

Mi tavaly voltunk itt, de nem csak ezért látogattunk el ide, hanem azért, hogy megismerjük jobban Tihanyt, Balatonfüredet, Csopakot és az egész környéket. A legjobb balatoni szállásban találtunk helyet, azért mondom, hogy a legjobb, mert közel van Tihany, Füred és Csopak is, minden nap átbicikliztünk a szomszédos városokba, falvakba. A szállás pedig Alsóörsön volt, ahol sokkal olcsóbban szálltunk meg, mint mondjuk Füreden. Nagyon jó tapasztalataim vannak, szóval, ha szeretnétek ide ellátogatni, akkor szálljatok meg ti is ezen a helyen, kattintsatok ide és ismerjétek meg közelebbről! 

Az első cukrászda 1939-ben nyílt meg, Bergmann Imre által, ami a háborút is túlélte. A cukrászat művészetét fiai is kitanulták, így a győri üzlet továbbra is működött, majd 1989-ben Balatonfüreden is megnyitotta kapuit a második Bergmann-féle cukrászda, amit a megálmodó másik fia létesített, 1999-től pedig már kettő ilyen üzlet is működik a Balatonnál, ez is szintén Füreden.


A cukrászda legismertebb süteménye kétségkívül a francia krémes, ropogós, vajas tésztalapokból, tojásos vaníliakrémmel és tejszínhabbal, teteje pedig karamell-fondant-nal van áthúzva.


Az idejárók kedvence még a mimóza torta, belsejében a piskótalapok eperöntettel vannak meglocsolva, vaníliakrémmel tele.
Ezt a tortát egyébként Olaszországban a tavaszköszöntő ünnepek kezdetén szeretik elkészíteni nagyon sokan.

Morgan Kapitány tortája elég érdekes módon született, mégpedig egy áramszünet alkalmával. A süti a rum és a félig sült piskóta találkozásából született, a cukrászok nem akarták kidobni a süteményt, így a híres jamaicai kalózkapitány legkedvesebb italába, azaz rumba mártották a piskótát, csokival öntötték le, és tejszínes vaníliakrémet tettek a piskóták közé, az eredmény egy ma híres, sokak által kedvelt isteni sütemény lett.


A Gellért rolád nevezetű sütemény receptjét pedig még a Gellért szállóban sajátította el Bergmann Ernő, mikor gyakornok volt.
Az új sütemények első körben a család tagjai között lettek szétosztva kóstolásra, és csakis azután kerülhettek a polcokra, ha már mindenki rábólíntott.

Nem csak süti, hanem fagyi is kapható a cukrászdákban, akár laktóz- és cukormentes változatban is, nagyon sokféle ízzel.
Aki Balatonfüreden jár, semmiféleképpen ne hagyja ki az itteni sütizést, mert garantáljuk, hogy nem bánja meg! :)


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Top

Az árboc csúcsa.

Buddy Melges

Buddy Melges vitorlázó életrajz Buddy Melges a világ egyik legsikeresebb verseny...

Nereus Hotel Kikötője

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Nereus Hotel kikötője. A...

Kuh-forduló

Kuh-forduló vagy Q-forduló, közismertebb nevén szamár- vagy tehénforduló. Erős szélben...

Hajólevél

A hajólevél a hajó forgalmi okmánya.