5 különleges olasz étel, amit neked is meg kell kóstolnod

VN, NA

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az olasz konyhát mindenki ismeri, sőt legtöbbünk szereti is a finom olasz ételeket, aminek legfőbb esszenciális összetevői a paradicsom, sajtok, tészták és olasz borok, na meg a fűszerek és egy cseppnyi olíva bogyó. Azonban sokaknak az olasz konyha kimerül a pizzák, a bolgnai, és carbonara ismeretéből, nagyon sokan ezek alapján azonosítják az ennél jóval különlegesebb és sokszínűbb olasz gasztronómiát. Most mutatunk 5 olyan olasz ételt, ezeken az mindenki által ismert fogásokon túl, amiket egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia.

#1: Saltimbocca alla romana

Már a neve is mutatja, hogy az olaszok fővárosának, Rómának a specialitása ez a fogás, gyakorlatilag nem más, mint borjúszelet zsályával, pármai sonkával, olasz módjára elkészítve. Ez az étel eredetileg borjúból készül, prosciutto crudo-val és friss zsályával, amit egyszerűen ráfektetnek a húsra, fogpiszkálóval rátűznek majd kevés borral locsolgatva, vajon megsütik. Jól hangzik ugye?

#2: Risotto pere e gorgonzola

Aki már kicsit tovább lépett a pizzák, és pasták világán, azoknak a következő fejezet az olasz gasztronómiában a rizottó, ami szintén egy igazi specialitása az olasz konyhának, ami többféleképpen, többféle ízesítéssel elkészíthető. De abszolút ez a verzió az, amit egyszer mindenképpen meg kell kóstolnod neked is: körtés, gorogonzola sajtos rizottó-egy igazán mennyei ízkombináció! 

#3: Gnocchi alla sorrentina

Annak ellenére, hogy a gnocci a legismertebb olasz tésztaféle nagyon sokan nem ismerik, vagy nem kóstolták még, pedig megéri! Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós verzióban is készíteni, megannyi ízesítéssel, mégis a legismertebb a gnocchi alla sorrentina: gnocci, paradicsom, és bazsalikom, talán az egyszerűségében rejlik az igazi varázsa. 

#4: Melanzane alla parmigiana

Az olasz konyhákban a padlizsánnak is igen nagy szerepe van, így nem csoda hogy egy igazi padlizsános ételt is tartalmaz a listánk. A parmiggiana di melanzane magyarul rakott padlizsán, bár vegetáriánus fogás, nagyon laktató, és igazán ízletes, ha egyszer kipróbálod, akkor biztosan többször is ki fogod. 

#5: Cantuccini

A tiramisu, na meg a fagyik mellett a legjellemzőbb olasz édesség. Gyakorlatlag egy igen kemény, elsőre talán túl kemény diónak tűnő kekszféle, amit leggyakrabban kávékhoz, esetleg édes desszertborokhoz szokás fogyasztani. Egy igazi olasz étteremben az ebéd után, kötelező kávét kérni, a kávéhoz pedig általában ezt szolgálják fel. 

Ha igazi olasz finomságokat szeretnél enni, de nem szeretnél Olaszországba utazni hozzá, akkor a legjobb választás egy olasz étterem Budapesten, amiből mi a legjobbat, a Jamie’s Italian ajánljuk!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Antiallergén matrac

Vajon miért érdemes antiallergén matracot vásárolni?   Ha téged is állandó...

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a...

Pünkösd

Mikor van Pünkösd?   Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó...

Cirrus

A cirrus egy 8-12 km magasan úszó apró fehér pamacsos felhőfajta. Ha kis számban...